Γιόγκα και Πάρκινσον

vinieta

Υγεία και άσκηση...αλληλένδετα για μία καλύτερη ζωή!!

 

 

 

 Είναι ευρέως γνωστό, ειδικά  τις τελευταίες δεκαετίες, πως η γιόγκα είναι μια πανάρχαια τεχνική εκγύμνασης του σώματος και του νου που προέρχεται από την Ινδία. Δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά. Με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών που περιλαμβάνουν αναπνοές (pranayamas),καταφέρνει να αυξήσει τη ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων, συνεπώς να βελτιώσει τη γενική υγεία του εξασκούμενου.

Εκτός όμως από το χτίσιμο ενός γερού σώματος και ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος, κάνει άλλο ένα δώρο σε όσους ασχολούνται μαζί της. Την πνευματική υγεία και τη μείωση του στρες, μέσω του διαλογισμού και του ελέγχου του νου.
Υπήρχε λοιπόν η εξής απορία : Αφού η γιόγκα έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στους υγιείς εξασκούμενους, μήπως υπάρχει η πιθανότητα να βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, μειώνοντας ή ελέγχοντας τα συμπτώματα της ασθένειας; Μετά από έρευνες, που έγιναν υπό συγκεκριμένο πλαίσιο, η απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό Ναι…!!
            Αποδείχτηκε λοιπόν ότι ασθενείς με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις όπως, Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Σπαστική εγκεφαλική παράλυση, Αγκυλοποιητικοί σπονδυλοαρθρίτιδα, αλλά και παιδιά ή ενήλικες με άλλες ειδικές ανάγκες-δεξιότητες, είδαν ιδιαίτερη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, μετά από εξάμηνη εξάσκηση με θεραπευτική γιόγκα, καθώς και σημαντικότατη καθυστέρηση της εξέλιξης της εκάστοτε νόσου.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα στη νόσο του Πάρκινσον και στο πώς βοηθάει η γιόγκα αυτούς τους ασθενείς.  
    Με τη χρήσιμη λοιπόν βοήθεια ερευνών, σε άτομα με πάρκινσον χωρισμένα σύμφωνα με την ηλικία τους, αποδείχθηκε ότι η θεραπευτική γιόγκα βελτίωσε την ποιότητα της ζωής τους σε τόσο μεγάλο ποσοστό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο χωρίς να καταγραφεί.

therapeytiki-yoga

Πιο συγκεκριμένα :
  Αύξησε κατά πολύ την ευλυγισία των αρθρώσεων και των μυϊκών ομάδων των ασθενών, με τη βοήθεια των διατατικών στάσεων (ASANAS) κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι η βελτίωση της ευκινησίας των ώμων και του ανώτερου κορμού, που πλήττονται περισσότερο στους ασθενείς με πάρκινσον.
 Βελτίωσε το μυϊκό τόνο των άτονων μυϊκών ομάδων, με τη βοήθεια ισοτονικών ασκήσεων μικρής διάρκειας, σε συνδυασμό με αναπνοές. Ιδιαίτερα βελτιώθηκε η τάση για κύφωση των ασθενών, αφού η ενδυνάμωση της ράχης και των κοιλιακών είναι μείζονος σημασίας των δασκάλων και των θεραπευτών της γιόγκα.
Βελτίωσε σε σημαντικό ποσοστό την ισορροπία των ασθενών, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο των πτώσεων, με τη βοήθεια στάσεων ισορροπίας, οι οποίες ποικίλουν μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συνεδριών.
Επίσης, με τη χρήση της πληθώρας ισοτονικών Αsanas, σημειώθηκε αξιόλογη βελτίωση του τρόμου των άκρων.
Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε η εξάμηνη εκγύμναση με τη χρήση θεραπευτικής γιόγκα βοήθησε ακόμα και τις πιο λεπτές κινήσεις των δακτύλων, αφού αυτά χρησιμοποιούνται εκτενώς στις αναπνευστικές ασκήσεις (pranayamas), που εκτελούνται σε κάθε συνεδρία, αλλά και σε πολλές στάσεις στήριξης.
 Η χρήση των ασκήσεων pranayamas, έδειξε επίσης σημαντικότατη αύξηση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου των ασθενών και της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων, αφού βοηθάνε στο να ανοίξει ο θώρακας και να δραστηριοποιηθούν τα σπλάχνα, με τη χρήση θωρακικής, διαφραγματικής, πλευρικής και πλήρους αναπνοής. Είναι γνωστό εξάλλου το πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναπνέουμε σωστά, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες του σώματός μας.
  Τέλος, φάνηκε πως η βοήθεια του διαλογισμού, σε συνδυασμό με τις pranayamas, βοήθησαν στη βελτίωση της γενικής ποιότητας της ζωής των ασθενών, αυξάνοντας το επίπεδο της συγκέντρωσής τους, μειώνοντας τα ποσοστά της κατάθλιψης και της απομόνωσης και ελέγχοντας σημαντικά τα συμπτώματα του στρες.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι, εκτός από τον έλεγχο των συμπτωμάτων, οι ασθενείς που συνέχισαν να ασκούνται με θεραπευτική γιόγκα, κατάφεραν να μειώσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την εκφυλιστική εξέλιξη που προκαλεί η ασθένεια.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η συμπληρωματική συμβολή αυτής της επαναστατικής κατά πολλούς μεθόδου άσκησης ασθενών με πάρκινσον. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να δειλιάζουμε και να αμφιβάλουμε αν θα τα καταφέρουμε, θεωρώντας τη θεραπευτική γιόγκα δύσκολη ή ακατόρθωτη, διότι τα παραπάνω αποτελέσματα εντοπίσθηκαν και σε ασθενείς που είχαν περάσει την ηλικία των 70 ακόμη και των 80 ετών. Ιδιαίτερα σε αυτούς τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αν και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αμφιβάλει σε αυτό.
Κλείνοντας την αναφορά μας, θα επισημάνουμε ότι πριν ο ασθενής ξεκινήσει να ασχολείται με τη θεραπευτική γιόγκα θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού του, να μην παραλείπει ποτέ την φαρμακευτική αγωγή που ήδη του παρέχεται και τέλος ότι οι συνεδρίες θεραπευτικής γιόγκα θα πρέπει να εκτελούνται οπωσδήποτε με τη βοήθεια ιδικού δασκάλου γιόγκα και πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένου δασκάλου-θεραπευτή στα άτομα με ιδικές δεξιότητες και χρόνιες παθήσεις, για μεγαλύτερη ασφάλεια σχετικά με τις πιθανές αντενδείξεις κάθε στάσης (Αsana).
Δεν είναι ποτέ αργά για να δώσουμε μια ευκαιρία στη ζωή μας και να την κάνουμε ομορφότερη, ιδικά αν ο τρόπος που επιλέγουμε είναι διασκεδαστικός, εμπνευστικός και ασφαλής. Μια προσπάθεια αρκεί για να μας πείσει .

Μόνο το ψεύτικο και το αβέβαιο δημιουργούνται γρήγορα, όπως στην αλυσίδα συναρμολόγησης. Ενώ για κάτι αληθινό χρειάζεται χρόνος. (Osho)



 

Σχετικά με τη Σοφία Νερομηλιώτη

H Σοφία Νερομηλιώτη είναι Εκπαιδεύτρια Γιόγκα, με ειδίκευση στα άτομα με ειδικές δεξιότητες, Φυσικοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητιατρική και δασκάλα εναλλακτικών θεραπειών. Ασκείται και σπουδάζει τον κλάδο της Γιόγκα από το 2001 και διδάσκει hatha, partner, acro και Azva yoga. Τελείωσε τις σπουδές της στο YOGA & BUDO Center, του κ. Α. Προβελέγγιου, όπου και μετεκπαιδεύει πλέον δασκάλους γιόγκα πάνω στις θεματικές ενότητες ‘’Γιόγκα και ορθοπεδικές παθήσεις’’ και ‘’Γιόγκα και Τρίτη ηλικία’’ , καθώς και στην εκπαίδευσή τους στον κλάδο της partner-acrobat yoga . Είναι η δημιουργός της Γυμνιππευτικής-AZVA Γιόγκα (γιόγκα πάνω σε ελεύθερο ίππο) στην Ελλάδα. Μένει στην Αθήνα με το Σύζυγό της Χρήστο και τους δύο χνουδωτούς συγκάτοικούς τους, την Εκάτη και τον Περσέα. Αρθρογραφεί στο zo2.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο της θεραπευτικής γιόγκα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο email της κυρίας Νερομηλιώτη :

 

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.