Επιλέγω

pilates 6  

Pilates

απο την Άννα-Μαρία Κοσμετάτου

 

Μπορεί ο χειμώνας να αποφάσισε τελικά να έρθει.. με λίγες βροχές και λίγους βοριάδες, για να μας δημιουργήσει την διάθεση, για ζεστά ροφήματα και κουκουλώματα στους καναπέδες, αλλά αυτή η στήλη δεν θα συμμετέχει σε αυτά!
Ο σκοπός της  είναι να μας θυμίζει πόσο καλό είναι να μην σταματάμε την άσκηση και να μην αφήνουμε τον σώμα μας να κοιμάται και να απαιτούμε από αυτό, να ξυπνάει μόνο κάθε καλοκαίρι!
Άσκηση λοιπόν, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ,για να μας μείνουν 2 ,όταν βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην πάμε!

 

Eίναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης που δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο J. Pilates θέλησε να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης, η οποία να γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνεύμα αδρανές.
askisi-motoAρχικά ονομάστηκε “Contrology” (control= έλεγχος & λογία), από τον ίδιο τον J. Pilates, γιατί πίστευε πως η μέθοδός του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών και του σώματος.
Υποστήριζε ότι το σύστημά του δεν είναι μία ακόμα απλή συλλογή ασκήσεων, αλλά μια μέθοδος που αναπτύχθηκε και επιλέχθηκε στη διάρκεια περισσότερων από 85 χρόνων πρακτικής εξέλιξης και παρατήρησης.
Όταν το σώμα δεν στέκεται σωστά επιβαρύνονται περισσότερο κάποια σημεία του σώματος (πχ. γόνατα, μέση),  με αποτέλεσμα να τραυματίζονται, να κουραζόμαστε πιο εύκολα και να έχουμε τεταμένα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.
Βασική αρχή ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος. “Power House” (Οίκο της Δύναμης), υποστήριξε πως αν δυναμώσουμε την πηγή δύναμής μας θα ξεκουράσουμε όλο το σώμα καθώς θα ενισχύσουμε και την άμυνά του.
Το σημαντικό αλλά και το διαφορετικό είναι ότι επικεντρώνει την προσοχή στις εσωτερικές μυϊκές ομάδες προς τις εξωτερικές, έτσι τα αποτελέσματα διαρκούν για περισσότερο διάστημα, κρατώντας το ανθρώπινο σώμα σε ισορροπία και βοηθώντας στην καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. 

pilates 2Βασικές αρχές που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα συστήματα εκγύμνασης:
Αναπνοή
Η πλήρης εισπνοή και εκπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής Ο J. Pilates πίστευε πως η σωστή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να ξυπνήσει όλα τα κύτταρα στο σώμα και να τα “καθαρίσει” από την κούραση και ότι άλλο επιβλαβές.
Εστίαση
Είναι σημαντικό να χτίσουμε ένα δυνατό κέντρο ώστε το σώμα να στηρίζεται σωστά στην καθημερινότητα.
Συγκέντρωση
Η άσκηση πρέπει να γίνεται με επίγνωση, “κάνω” και “είμαι”. H καθοδήγηση του δασκάλου, για την σωστή εκτέλεση των τεχνικών και τον ρυθμό αναπνοής, απαιτούν να είμαστε συγκεντρωμένοι, αφού από αυτό καθορίζεται το αποτέλεσμα.
Έλεγχος
Το σώμα πρέπει να ασκείται ενεργά και να ελέγχεται μέσα από την πειθαρχεία των κινήσεων. Αυτό σήμαινε καμία άσκοπη ή ανεξέλεγκτη κίνηση.
Ακρίβεια
 Κάθε κίνηση στη μέθοδο Pilates έχει ένα σκοπό. Κάθε οδηγία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την συνολική επιτυχία. Στόχος είναι η ακρίβεια των κινήσεων, να γίνει δεύτερη φύση για τον άνθρωπο.
Ροή ή Αποδοτικότητα της Κίνησης
Μόλις επιτευχθεί η ακρίβεια στην εκτέλεση των κινήσεων, οι ασκήσεις θα πρέπει να ρέουν η μία μέσα στην άλλη, προκειμένου να χτίσουν ένα δυνατό και ανθεκτικό σώμα.
Ελαστικότητα
Αυξάνει την ευλυγισία του σώματος και ιδιαίτερα των άκρων. Ενεργοποιώντας, ελέγχοντας την πηγή δύναμής μας και αναπνέοντας σωστά, τα άκρα παραμένουν χαλαρά pilates 3και ευλύγιστα χωρίς εντάσεις, αλλά με το μέγιστο της έκτασης, της κίνησής και της ελαστικότητάς τους.

Μέθοδος για όλους
Μία ήπια και ευχάριστη μέθοδος άσκησης.
 Ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση ή την ευλυγισία που έχει ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να κάνει pilates, αφού ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου. Από την πρώτη στιγμή η αίσθηση που λαμβάνει ο ενασκούμενος μετά από κάθε session  είναι αυτή του πλήρους φυσιοθεραπευτικού μασάζ τα οποία διατηρεί και για τις επόμενες μέρες, χωρίς να νιώθει πόνο ή να αισθάνεται καταπονημένος!  
Σταδιακά ο κάθε ενασκούμενος αποκτά όλο και περισσότερη σωματική  αλλά και πνευματική ενέργεια!
Το Pilates μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων, γιατί ο καθένας αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και οι ασκήσεις επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.
Θα δείτε το σώμα σας να κάνει πράγματα που πιστεύατε πως δεν μπορείτε πια.
pilates 5
Pilates λοιπόν, η μέθοδος  που γίνεται τρόπος ζωής!!!
Μία γυμναστική για όλους!
Μήπως να ξεκινήσουμε;


1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.