Προνόμια και υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Λοταρία με δώρο 5 εκατ. δολάρια στη Νέα Υόρκη, πέντε λοταρίες με δώρο 1 εκατ. δολάρια στο Οχάιο.

Μέτρα για όσους δεν εμβολιάζονται. Το φθινόπωρο στα καθ’ ημάς...

 

 

1aaa-art-covidΠαρ’ ότι οι ΗΠΑ πρώτες καθιέρωσαν σειρά από προνόμια για τους εμβολιασμένους, τον τελευταίο μήνα καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση των εμβολιασμών. Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί έχουν πέσει κάτω από τα 2 εκατομμύρια (τον Απρίλιο ήταν σχεδόν διπλάσιοι),

η προσφορά εμβολίων υπερβαίνει την ζήτηση, οι κλινικές μαζικού εμβολιασμού κλείνουν, ενώ η «ανοσία της αγέλης» (δηλαδή να φτάσουν οι εμβολιασμοί στο 80%), είναι ακόμη μακρινός στόχος, καθώς μόλις το 47% του πληθυσμού έχει λάβει μια δόση εμβολίου.

 

 

 

 

Το έγκυρο περιοδικό «The New England Journal of Medicine» αναφέρει ότι με δεδομένο ότι
η ενημέρωση και η εκπαίδευση για τη σημασία του εμβολιασμού κάποιες φορές είναι ανεπαρκής, πολλές πολιτείες και επιχειρήσεις παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό. Τα κίνητρα κυμαίνονται από ομόλογα αποταμίευσης 100 δολαρίων έως δωροκάρτες στη Δυτική Βιρτζίνια, δωρεάν μπύρα και άλλα ποτά στο Νιου Τζέρσεϋ και στο Κονέκτικατ ή καθημερινά ντόνατς σε εθνικό επίπεδο. Τα ακριβότερα δώρα δίνονται στη Νέα Υόρκη, όπου έχει οργανωθεί λοταρία με δώρο 5 εκατομμύρια ευρώ, και στο Οχάιο όπου υπάρχουν 5 λοταρίες του 1 εκατομμυρίου ευρώ για πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες καθώς και μία πλήρης υποτροφία σε εμβολιασμένο παιδί.

Στη συζήτηση όμως των υγειονομικών και πολιτειακών αρχών τις τελευταίες μέρες έχουν τεθεί τρία θέματα:

Πρώτο: Πολλοί Αμερικανοί, πιθανότατα θεωρούν ότι η απόδοση κινήτρων για εμβολιασμό είναι μια ένδειξη ότι το εμβόλιο είναι μη επιθυμητό ή δεν είναι ασφαλές.

Δεύτερο: Η απόδοση κινήτρων για την πρώτη δόση δημιουργεί σε πολλούς προσδοκίες για επιπλέον κίνητρα, εφόσον απαιτηθούν επαναληπτικές δόσεις.

Τρίτο: Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως, η επιβράβευση των «καθυστερημένων υιοθετημένων», μπορεί να φαίνεται άδικη, οπότε να χρειαστεί να αποζημιώσει τους προηγουμένως εμβολιασμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται είναι :

-Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

-Η πρόσβαση σε δραστηριότητες όπως συναυλίες, γήπεδα, γυμναστήρια και τριτοβάθμια εκπαίδευση να επιτραπεί μόνο σε εμβολιασμένους.

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους δεν εμβολιάζονται .

 

Στην Ελλάδα

 


Στα καθ’ ημάς, ως «αντίβαρο» στις δεύτερες σκέψεις που εκφράζει μια μερίδα πολιτών αναμένεται να λειτουργήσουν προνόμια που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι. Έτσι, μετά το ψηφιακό διαβατήριο που «ανοίγει» τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, σειρά παίρνει η εξαίρεσή τους από τη διεξαγωγή των self-tests..

Από το φθινόπωρα συζητείται να υπάρξουν covid-free εστιατόρια, κινηματογράφοι και καφετέριες. Δηλαδή η είσοδος να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ. Επίσης συζητείται, να μπορούν οι εμβολιασμένοι να εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 Αναδημοσίευση από το Kreport

 

Δηλώσεις Πέτσα στον ΣΚΑΙ

 

1aaa-dilosi-skaiΓια το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί να γίνουν υποχρεωτικοί για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, καταθέτοντας και την άποψή του για τη συζήτηση γύρω από ενδεχόμενα προνόμια στους εμβολιασμένους:
«Η συζήτηση που έγινε, τις προηγούμενες ημέρες, για διευκολύνσεις σε όλους όσοι εμβολιάζονται και για περισσότερα κίνητρα για τον εμβολιασμό, έρχεται να «κουμπώσει» ακριβώς σε αυτό που λένε πολλοί επιστήμονες, δηλαδή, ότι πλέον έχουμε αρκετά εμβόλια, μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό από τον αριθμό των συμπολιτών μας που εμβολιάζονται καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε και, φυσικά, ότι μπορούμε να το κάνουμε.
Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε, πάντοτε, μία ισορροπία στις προτάσεις μας. Οι προτάσεις που χρειάζεται να βρίσκονται στο τραπέζι, δεν πρέπει να δημιουργούν ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες. Αντιθέτως, πρέπει να εμπεδώνουν την ασφάλεια. Εάν κάποιος δουλεύει σε έναν χώρο που έρχεται σε επαφή με το κοινό και δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο για προσωπικούς λόγους -παρά το γεγονός ότι έχει εξηγηθεί επαρκώς ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή- τότε θα μπορούσε να μετακινηθεί σε κάποια άλλη θέση εργασίας, όχι, φυσικά να χάσει τη δουλειά του.
Ένας εργαζόμενος -για παράδειγμα- στην εστίαση, ο οποίος από τη φύση της δουλειάς του έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο, νομίζω ότι θα ήταν δείγμα ακραίας ανευθυνότητας -και για τον ίδιο, αλλά και για τους πελάτες- το να μην έχει εμβολιαστεί. Και δεν νομίζω ότι έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Όσον αφορά στο δημόσιο και τους εργαζόμενους που είναι σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό, είμαι αναφανδόν υπέρ να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και, μάλιστα, έχω τοποθετηθεί σχετικά -πολλές φορές, στο παρελθόν- και για τις περιπτώσεις των υγειονομικών και για όλους όσοι βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ιδίως από το φθινόπωρο και μετά. Νομίζω ότι είναι σαφές και από την Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες, ότι έχει τεθεί το πλαίσιο του διαλόγου -το έχει θέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ώστε μέσα σε αυτόν τον μήνα να μπορέσουμε να έχουμε τις κατευθύνσεις και ό,τι πρέπει να εφαρμοστεί -ιδίως όταν κληθούμε να επιστρέψουμε σε εσωτερικούς χώρους- να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε εφαρμόσει το σχέδιό μας λίγο νωρίτερα, έτσι ώστε όλοι να είναι προετοιμασμένοι αρκετό χρονικό διάστημα πριν. Όσο προχωρούμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με υψηλά ποσοστά, όσο βλέπουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και όσο καταλαβαίνουμε από τους ειδικούς ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε ενόψει του φθινοπώρου, τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να μην είναι «ταμπού». Η κοινωνία μας είναι ώριμη τέτοιου είδους θέματα να τα συζητά, ιδίως όταν μιλάμε για ένα αυταπόδεικτο ζήτημα, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό σε αυτό το πεδίο και το σημείο της αναφοράς της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νομίζω ότι είναι καλό ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση. Σε προσωπικό επίπεδο, επαναλαμβάνω ότι θα ήθελα αυτή η συζήτηση να γίνεται χωρίς «ταμπού» και να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις. Τα κίνητρα είναι απαραίτητα για να πετύχουμε πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε κλειστές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, επειδή κάποιοι είναι επιφυλακτικοί, είτε από άγνοια, είτε συνειδητά και εκ πεποιθήσεως. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους πολλούς να έχουν ένα μέρος της κανονικότητάς τους -ή ακόμα και όλη την κανονικότητα την οποία είχαν πριν- ξανά στη ζωή τους, χωρίς περιορισμούς. Σαφέστατα, μία τέτοια συζήτηση προϋποθέτει, βεβαίως, διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες και όλες τις ηλιακές ομάδες. Η συζήτηση για διευκολύνσεις έχει νόημα, δηλαδή, μόνο όταν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και μπορεί να το κάνει. Πάντως, έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες, προκειμένου να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας -και εμείς και οι πολίτες- για να μην ξανακλείσουμε, ποτέ, τις οικονομικές και κοινωνικές μας δραστηριότητες.»

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.