Ιανουάριος στην Ελλάδα..!!!

grafei-
theatis-titlos

*Ο20ος αιώνας είναι ίσως ο  πιο ταραγμένος αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ας μάθουμε, ας γνωρίσουμε, ας θυμηθούμε, γιατί η Ιστορία είναι η ζωή μας και κάνει κύκλους.-


treno-peiraias

 

6 Ιανουαρίου 1900 Ηλεκτροφωτίζεται  Ο Πειραιάς. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.
4 Ιανουαρίου 1901 Στους υπονόμους των μεταλλείων της εταιρείας Δεσποζίτου, στο Γραμματικό, κατέπεσε ολόκληρο διαμέρισμα και καταπλάκωσε 10 εργάτες.
6 Ιανουαρίου 1902 Δεκάδες Ελλήνων εργατών εγκαταλείφτηκαν στο κέντρο της Αφρικής, χωρίς δουλειά, ενώ εξοντώνονται από τους άγριους Σομαλί.
5 Ιανουαρίου 1908 Αγανάκτηση στην Αθήνα, για τον διορισμό, με έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, του αρχικομιτατζή Ρίζοφ, ως διπλωματικού πράκτορα στη  ελληνική πρωτεύουσα.
1 Ιανουαρίου 1909 Πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Με συνθήματα «Κάτω η Ελλάς» οι δέκα χιλιάδες διαδηλωτές συνέταξαν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στις τουρκικές αρχές
8 Ιανουαρίου 1913 Γενική προσβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Ήπειρο. Οι τούρκοι αποχωρούν  ατάκτως προς το Μπιζάνι. Ο Διάδοχος στην Ήπειρο.
11 Ιανουαρίου 1916 Οι Σύμμαχοι έφραξαν με συρματοπλέγματα τον Παγασητικό Κόλπο, για να παρεμποδίσουν, όπως πίστευαν, τα εχθρικά υποβρύχια, τα οποία ανεφοδιάζονταν από εκεί.
3 Ιανουαρίου 1918 Η Κυβέρνηση αποφάσισε της χορήγηση αμοιβής σε όσους καταγγέλλουν τους αισχροκερδούντες, ανάλογα με την ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο.
6 Ιανουαρίου 1919 Πανηγυρική γιορτή στα «Διονύσια», για την επίσημη εμφάνιση του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδας στην πολιτική σκηνή της χώρας
9 Ιανουαρίου 1921 Ο Αρχιστράτηγος Παπούλας δήλωσε ότι ο ελληνικός στρατός, με πλήρη ελευθερία δράσης, είναι ικανός να πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα το κεμαλικό κίνημα.
12 Ιανουαρίου 1922 Διαψεύδεται η πληροφορία ότι Αγγλογαλλική συμφωνία προβλέπει εκκένωση της Σμύρνης και περιορισμό των θρακικών συνόρων της Ελλάδας.
6 Ιανουαρίου 1923 Εξακολουθούν τα αφάνταστα μαρτύρια των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Ατιμώσεις και τουφεκισμοί συνεχώς.
10 Ιανουαρίου 1925 Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και της Αμερικανικής εταιρεία Ούλεν για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.
10 Ιανουαρίου 1927 Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου. Αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης.
11 Ιανουαρίου 1928 Υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του αγγλικού οικονομικού οίκου Χάμπρο το προσύμφωνο για τη χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα.
5 Ιανουαρίου 1929 Μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο του Πειραιά κατέστρεψε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Οι ζημιές υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια.
11 Ιανουαρίου 1930 Ο Κωστής Παλαμάς εκλέγεται Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
7 Ιανουαρίου 1931 Ανατριχιαστικό έγκλημα. Ο εργολάβος Αθανασόπουλος δολοφονήθηκε, τεμαχίστηκε και το σώμα του ρίχτηκε στη θάλασσα.
2 Ιανουαρίου 1932 Εξαθλιωμένοι αγρότες εισήλθαν αλλόφρονες στα Τρίκαλα και τη Καρδίτσα φωνάζοντας «καλαμπόκι ή θάνατος».Ζήτησαν και ιερείς για να θάψουν τους νεκρούς από την πείνα συγχωριανούς τους.
7 Ιανουαρίου 1933 Καταργούνται φόροι 155 εκατομμυρίων που βαρύνουν τους αγρότες και επιβάλλεται φορολογία στις εύπορες τάξεις.
5 Ιανουαρίου 1934 Ο Ι. Μεταξάς κηρύσσεται υπέρ της δικτατορίας. Υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατή η διευθέτηση της κατάστασης με τον κοινοβουλευτισμό
9 Ιανουαρίου 1935 Συλλαλητήριο για τα νέα ιταλικά έκτροπα σε βάρος των Δωδεκανησίων. Θα κλείσουν τα καταστήματα της Αθήνας.
14 Ιανουαρίου 1938 Άρχισε η λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων στα δημοτικά σχολεία της χώρας.
10 Ιανουαρίου 1940 Αθρόες δηλώσεις μετανοίας κομμουνιστών υποβάλλονται στις αστυνομικές αρχές. Οι δηλωσίες αφήνονται ελεύθεροι
10 Ιανουαρίου 1941 Η Κλεισούρα καταλήφθηκε από τους Έλληνες. Γενικός σημαιοστολισμός. Το πανελλήνιο πανηγυρίζει τη νέα νίκη. Βομβαρδίζονται οι υποχωρούντες Ιταλοί.
6 Ιανουαρίου 1942 Συνήλθε η 8η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με σκοπό την οργάνωση του ένοπλου αγώνα. Στην απόφασή της αναφέρεται πως επιδιώκει τη συσπείρωση όλου του λαού άσχετα από ιδεολογία, φύλο, ηλικία και εθνικότητα, σε ενιαίο μέτωπο με στόχους α) τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας, β) τον αγώνα για την υπεράσπιση των καθημερινών απαιτήσεων του λαού και γ) τον αγώνα για την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών και την επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων, σύμφωνα με την ελεύθερη θέληση της πλειοψηφίας του λαού. 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής     Παραθέτουμε την απάντη..

Readmore

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στη χθεσινή 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβο..

Readmore

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.