Μιλήστε άπταιστα τη γλώσσα της Μέρκελ!

1aaa-agmerkelΈνα τετράτομο έργο, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης και διδακτικής εμπειρίας, παρουσιάζει ο καθηγητής Γερμανικών και συγγραφέας Χρήστος Δεληγιάννης.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, «ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο φοιτητής που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πόνημα, αλλά και όποιος γενικά ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της Γερμανικής, θα καταλάβει αμέσως ότι ο συγγραφέας τους έχει μακρά διδακτική πείρα γι’ αυτό και παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο τα γραμματικά φαινόμενα, με ποιότητα λόγου, μεταφραστική ικανότητα και ευαισθησία στις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και όλα αυτά σε καλαίσθητα από τυπογραφική άποψη βιβλία.»

 


Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο με το οποίο ο κ. Χαραλαμπάκης προλογίζει το έργο του Χρ. Δεληγιάννη, και σπεύδουμε δημοσίως να αποδώσουμε τα δέοντα στον φίλο και συντοπίτη καθηγητή-συγγραφέα. Καλοτάξιδο!!!


«Ο Χρήστος Λ. Δεληγιάννης με το ανά χείρας τετράτομο έργο του Γερμανική Γραμματική (Deutsche Grammatik). Θεωρία και Πράξη (Theorie und Praxis), Αθήνα 2017, κατόρθωσε να παρουσιάσει αναλυτικά τους μηχανισμούς λειτουργίας της γερμανικής γλώσσας και να δώσει ένα αξιόπιστο βιβλίο αναφοράς σε όσους επιθυμούν να μάθουν να μιλούν και να γράφουν αποτελεσματικά τη Γερμανική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες σημαντικών γραμματικών εγχειριδίων της σπουδαίας αυτής πολιτισμικής γλώσσας και έχουν μελετηθεί σε βάθος ποικίλα γραμματικά φαινόμενα σε εξειδικευμένες μελέτες, η εκπόνηση μιας χρηστικής γραμματικής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο επίδοξος συγγραφέας οποιασδήποτε γραμματικής πρέπει απαραιτήτως να προσδιορίσει επακριβώς το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, να στηριχτεί με συνέπεια πάνω σ’ αυτό και να διαθέτει μεγάλη διδακτική εμπειρία για να μπορέσει να κρατήσει την απαραίτητη ισορροπία στο τεντωμένο σκοινί της διδασκαλίας, ακροβατώντας μονίμως ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο συγγραφέας των βιβλίων αυτής της σειράς, όπως δείχνει και ο τίτλος που επέλεξε, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις λέξεις από τις οποίες οι τρεις (Grammatik, Theorie, Praxis) είναι ελληνικής προέλευσης. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει τη μεγάλη επίδραση της Ελληνικής στη δημιουργία του διεθνούς επιστημονικού λεξιλογίου. Η επιστήμη της γραμματικής, η οποία χαρακτηρίζεται «τέχνη» από τον Διονύσιο τον Θράκα, τον πρώτο συγγραφέα γραμματικής στην ιστορία του δυτικο-ευρωπαϊκού πολιτισμού, προϋποθέτει, όπως κάθε επιστήμη, τη θεωρία, δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, και τον μετασχηματισμό της σε πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Δεληγιάννης εφαρμόζει επιτυχώς αυτόν τον συνδυασμό και γι’ αυτό το όλο εγχείρημα έχει στεφθεί από επιτυχία.
Η τετραμερής κατανομή του υλικού (1. Το ρήμα. 2. Το άρθρο. Το ουσιαστικό. 3. Οι αντωνυμίες. 4. Το επίθετο. Η πρόθεση. Ο σύνδεσμος) διευκολύνει την εκμάθηση των προτασιακών δομών με επίκεντρο πάντα το ρήμα το οποίο αποτελεί κατά κανόνα τον βασικό φορέα του μηνύματος. Τα άφθονα επεξηγηματικά παραδείγματα, με επιτυχείς μεταφραστικές ισοδυναμίες, διευκολύνουν την εκμάθηση της γλώσσας σε φυσικές περιστάσεις επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ο χρήστης των βιβλίων έχει άμεση εποπτεία των κλιτικών παραδειγμάτων με τις σχετικές κατηγοριοποιήσεις και τους πολύχρωμους πίνακες.
Ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο φοιτητής που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πόνημα, αλλά και όποιος γενικά ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της Γερμανικής, θα καταλάβει αμέσως ότι ο συγγραφέας τους έχει μακρά διδακτική πείρα γι’ αυτό και παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο τα γραμματικά φαινόμενα, με ποιότητα λόγου, μεταφραστική ικανότητα και ευαισθησία στις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και όλα αυτά σε καλαίσθητα από τυπογραφική άποψη βιβλία.»


Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.