Τα βιβλιοπωλεία (έπρεπε) να μείνουν ανοιχτά…

1aaa-bib-anoixtaΈκκληση, που δεν εισακούστηκε, είχε απευθύνει η Σύμπραξη των Εκδοτών στην κυβέρνηση, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως γίνεται στην Ιταλία και το Βέλγιο.
Το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας και η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις σκληρές και άχαρες ώρες όλων μας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Μαΐου, όταν "Μείναμε Σπίτι" και αποτρέψαμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Τα βιβλιοπωλεία είναι στη

Διαβάστε περισσότερα...

«Όπου νάναι…»

1aaa-cover-zairisΑπό τις Εκδόσεις Ηδυέπεια κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Αντώνη Ζαΐρη «Όπου νάναι…», που περιέχει 24 ποιήματα, τρία δοκίμια και μια συνέντευξη.

Η αναζήτηση του πραγματικού νοήματος της ζωής, η κριτική στην πρόσκαιρη αλλά ευφάνταστη κοσμικότητα, η έντονη αίσθηση περατότητας του βίου και η αποσυμπίεση μιας αταίριαστης καθημερινότητας τροφοδοτούν και δίνουν χρώμα στα λόγια του συγγραφέα, βάζουν σε δοκιμασία την αδιέξοδη φαντασία που σμιλεύει το όνειρο και το τοποθετεί σε διαδικασία αναπαραγωγής για κάτι που δεν υπάρχει, για το μεγάλο κενό που παραμένει ασχημάτιστο και ακανόνιστο.
Αυτό το κενό που εμπνέεται από την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό της ζωής αποτυπώνει ποιητικά ο Αντώνης Ζαΐρης κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τη στεγνή απόλυτη αρμονία των αριθμών.
«Συνοδοιπόροι της γραφής του και οι άλλες ιδιότητες του συγγραφέα, που μεταλλάσσονται σε παραινέσεις σχετικά με την υποδούλωση των εφήμερων απολαύσεων» (Τούλα Ρεπαπή, Diastixo.gr).

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ο Στάλιν «έπεσε στην αγκαλιά» του Χίτλερ

Δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος του άρθρου που γράφτηκε από τον Βέλγο ιστορικό JACQUES PAUWELS, και επιχειρεί να διαχωρίσει την ιστορική πραγματικότητα από τους προπαγανδιστικούς μύθους σχετικά με το γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο της 23ης Αυγούστου 1939, σε απόδοση του Α. Ν.

 

 

Του JACQUES PAUWELS

 


1aaa-bsec-PauwelsΤον Αύγουστο του 1939 και αφού οι Σοβιετικοί ηγέτες κατάλαβαν ότι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν είχαν ταξιδέψει στη Μόσχα προκειμένου να διεξάγουν καλή τη πίστη διαπραγματεύσεις, κόπηκε ο κόμπος και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Ναζιστική Γερμανία, δηλαδή στις 23 Αυγούστου. Η συμφωνία αυτή ονομάστηκε Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, από τα ονόματα των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά έμεινε επίσης γνωστό και ως Σύμφωνο Χίτλερ - Στάλιν. Το ότι υπεγράφη μια τέτοια συμφωνία μετά δυσκολίας προκάλεσε έκπληξη: αρκετοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στη Βρετανία όπως επίσης και στη Γαλλία είχαν προβλέψει σε πολλές περιπτώσεις ότι η πολιτική κατευνασμού των Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ θα έριχνε τον Στάλιν "στην αγκαλιά του Χίτλερ".

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανο-σοβιετική «συμμαχία»: Μύθος και Πραγματικότητα

Του JACQUES PAUWELS
Δημοσιεύτηκε στον βελγικό ιστότοπο Investig'Action

 

Εισαγωγή του μεταφραστή

 

1aaa-biblio-andreΣυμπληρώνονται στις 9 Μαϊου 75 χρόνια από την ολοκληρωτική συντριβή του Ναζιστικού τέρατος, με την κατάληψη του Βερολίνου από τα Σοβιετικά στρατεύματα. Η τεράστια συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης, της πρώτης στον κόσμο σοσιαλιστικής χώρας, οι θυσίες που υπέστη ο λαός της και οι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στα εδάφη της προκειμένου να ηττηθεί κατά κράτος η χιτλερική Γερμανία, τίθενται σήμερα υπό αμφισβήτηση, μέσω μιας άνευ προηγουμένου αναθεώρησης της Ιστορίας, που επιχειρείται από τα προπαγανδιστικά κέντρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, δηλαδή τις ΗΠΑ και το μόρφωμα της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαξίωση αυτή της συνεισφοράς της ΕΣΣΔ και η παραχάραξη της ιστορίας αποτελούν συστατικό μέρος της βαθειάς κρίσης - οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής - που μαστίζει τον δυτικό καπιταλισμό σε κατάσταση δυσθανασίας αλλά και της πάγιας πολιτικής του αφ' ενός να καθυποτάψει το παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα και αφ' ετέρου να καρπωθεί τα οφέλη από την τραγική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στοχεύοντας στην διάλυση ακόμη και αυτού που απέμεινε και ονομάζεται σήμερα Ρωσία και στη λεηλάτηση του πλούτου της τεράστιας αυτής χώρας. Ποτέ η Δύση δεν εγκατέλειψε τον αντι-ρωσικό της ρατσισμό και δεν απέκρυψε το στόχο της να υποτάξει το ρωσικό έθνος, το οποίο έμαθε μέσα από την ιστορία του να αντιστέκεται και να νικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Μιλήστε άπταιστα τη γλώσσα της Μέρκελ!

1aaa-agmerkelΈνα τετράτομο έργο, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης και διδακτικής εμπειρίας, παρουσιάζει ο καθηγητής Γερμανικών και συγγραφέας Χρήστος Δεληγιάννης.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, «ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο φοιτητής που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πόνημα, αλλά και όποιος γενικά ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της Γερμανικής, θα καταλάβει αμέσως ότι ο συγγραφέας τους έχει μακρά διδακτική πείρα γι’ αυτό και παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο τα γραμματικά φαινόμενα, με ποιότητα λόγου, μεταφραστική ικανότητα και ευαισθησία στις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και όλα αυτά σε καλαίσθητα από τυπογραφική άποψη βιβλία.»

 

Διαβάστε περισσότερα...

 

 

1aaa-abatielos

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΕΔΗΚ: Επιβεβαίωση της αντεργατικής πορείας και τέλος στην δωρεάν παρακολούθηση..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

Πριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα..

Readmore

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

  Να λοιπόν που μερικές φορές η ιστορία γίνεται φάρσα. Προχτές κάτοικοι του Πα..

Readmore

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.