Τον καιρό της Αίγλης…

Του Μιχάλη Πετράκη

 

1aaa-egli-mesaΣτην διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατάρχη Αλ. Παπάγου με την οδό Αγ. Θεράποντος, δέσποζε το κτίριο που φιλοξενούσε το ιστορικό στέκι καφενείο στου Ζωγράφου «Η ΑΙΓΛΗ».
Μια βιβλιοθήκη γνώσεων, μια μικρή βουλή απόψεων για την περιοχή μας. Εδώ χτυπούσε η καρδιά της πόλης.

Σημείο και τόπος συνάντησης όλων των παλαιών Ζωγραφιωτών και όχι μόνον. Οι γνωστοί μας που ήρθαν στην πόλη μας το 1940 το βρήκαν να λειτουργεί ως καφενείο.

 

Η εικόνα του παραδοσιακού καφενείου με τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τις καρέκλες απλωμένες, τους ήχους από τα ζάρια στο τάβλι και τις χαλαρές συζητήσεις των θαμώνων γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας, θα έλεγε κανείς ότι αφορά αποκλειστικά το παρελθόν και πολύ περισσότερο την επαρχία
Ιδιοκτήτης του καφενείου ο κ. Ντάρκουλας Τάκης με την σύζυγό του. Μετέπειτα περιήλθε στην ιδιοκτησία των κ. κ. Τάκη Ζωγράφο και Βλάσση Θανόπουλο.
Αργότερα το δούλεψε ο γαμπρός της θετής κόρης του κ. Τάκη αλλά είχε πια κλείσει τον κύκλο του το στέκι.
Περίπου γύρω στο έτος 1974 -1975 γκρεμίστηκε το κτίριο και πήρε την σημερινή του μορφή.
Ανεπανάληπτες και εμβληματικές φιγούρες , οι δύο σερβιτόροι της ΑΙΓΛΗΣ οι κ. κ. Μπαβέας ( Αρκαντάν, παρατσούκλι) και Λάμπρος Αθανασόπουλος, ο καφετζής Καπής, θείος του Ανδρέα Δεσύλλα. Νεώτερος σερβιτόρος ο Νίκος Καραβάς (μετέπειτα ιδιοκτήτης του καφέ ΜΟΡΦΟΥ).

Οι θαμώνες παρήγγειλαν τον καφέ τους και οι σερβιτόροι θυμόντουσαν φωτογραφικά τι και πως τον έπιναν οι πελάτες τους. Καφές βέβαια βρασμένος στην χόβολη (άλλη μια πρωτοτυπία- ιδιαιτερότητα για την εποχή). Ο καλύτερος καφές στην ευρύτερη περιοχή!
Πρόσφερε δε και ούζο με ποικιλία. Η εκφώνηση της παραγγελίας ήταν «ΚΟΜΠΛΕ ΟΥΖΟ ΑΝΕΥ ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ», διότι η κοπανιστή ήταν πικάντικη Μυκόνου και σε κάποιους πελάτες δεν ταίριαζε η γεύση της.
Έβρισκες δε και την πορτοκαλάδα της ΖΩΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και άλλα αναψυκτικά της Ε.Ψ.Α. (ιδιοκτησίας του).
Υπήρχε βέβαια και τραπέζι για ξερή, κούμ –κάν, δηλωτή κ.α. Η ταρίφα ήταν 500-1000 δραχμές. (Ο μισθός τότε ήταν μεταξύ 1.500 με 2.000 δραχμές). Θυμάμαι τότε που ένας πελάτης (ιατρός παθολόγος) εξέπνευσε πάνω στην τσόχα. Επικρατούσε βέβαια ευταξία στους παίκτες με την παρουσία και όχι μόνον του κ. Τάκη.
Τρία γλυκά υπήρχαν στο καφενείο, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς και ραβανί. Κάθε ημέρα δύο είδη από τα τρία.

 

 

Οι συνδαιτυμόνες

 

1aaa-egli-exwΦιγούρες εκπληκτικές συνδαιτυμόνων μπαινόβγαιναν στο καφενείο και άτομα με ιδιαιτερότητες, όπου γινόταν κόλαση γέλιου με την εμφάνισή τους. Ο Αμπατζίδης, φερειπείν, (πυρομανής) έλεγε ότι ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ είναι εργοστάσιο παγοποιίας… -συχνά έπεφτε θύμα των πειραγμάτων των θαμώνων λόγω της εκκεντρικότητάς του.
Φιγούρα του καφενείου, ο κ. ΜΙΧΑΣ, τυπογράφος. Δεινός χαρτοπαίκτης, αλλά τον περισσότερο καιρό ήταν εξόριστος στα Μακρονήσια και στην Γυάρο, λόγω των φρονημάτων του.
Ο Αχιλλέας Σκαραμάνγκος, λοστρόμος. Χιλιάδες αναφορές για αθλητικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής, γνώστης των συνθέσεων των ομάδων, λεπτό αγώνος επίτευξης τέρματος, αλλαγές κλπ. Αρκετά καλός γνώστης και αθλητών στίβου, διαχρονικά, μια εγκυκλοπαίδεια αθλητικών γνώσεων. Είχε τρομακτικό χιούμορ και ευφράδεια λόγου με εκπληκτικές προσφωνήσεις και επίθετα. Άποψη δε, επί παντός επιστητού! Κοσμογυρισμένος. Λάτρης της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Με μπερέ αλά ΤΣΕ… και σηματάκι οπωσδήποτε.
Ο υποδηματοποιός κ. Στράτος Μαϊστρέλης είχε το Σαββατοκύριακο του αφιερωμένο στο καφενείο παρέα με το ουζάκι του. Η floretta του πάντα παρκαρισμένη δίπλα στο πεζοδρόμιο. Η χορευτική κίνηση στο κάθισμα του κορμιού του με την επιφώνηση ΓΚΙΟΥΖΕΛ έφερνε πάντα το χαμόγελο στα χείλη των συνδαιτημόνων. Πάντα με γυαλισμένο μυτερό σκαρπίνι.
Ο Χρήστος Κόκκοτας (αδελφός του Σταμάτη), ο Νίκος Ζωγράφος, ο Τέρης Μωραγιέμος (τραγουδοποιός, συνθέτης, στιχουργός), ο κ. Αστρίτης, ο δήμαρχος κ. Δ. Αλεξανδρής, ο κ. Π. Τσίτουρας, ο κ. Τ. Καρβέλης, ο κ. Αν. Πολυχρόνης, ο κ. Α. Τσιμπούκης , ο κ. Τ. Βουγιουκλής, ο κ. Γ. Καμπυλαυκάς κ.α., σύχναζαν στην ΑΙΓΛΗ.
Ο Ανδρέας Γρυπάρης, ο μπατίρης με το μόνιππο έβγαζε πάντα γέλιο. Από τους πρώτους οικολόγους ακτιβιστές της ανακύκλωσης (μάζευε άδεια μπουκάλια και εφημερίδες) .
Υπήρχε, όμως, παραπλεύρως και η πιάτσα των ταξί (κόκκινα τότε στον χρωματισμό τους), όπως υπήρχε και τηλεφωνικός θάλαμος. Χιλιάδες αναφορές για τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τους ωτακουστές στο απόγειο τους, πειράζοντας και φλερτάροντας τις όμορφες υπάρξεις της περιοχής.

 

Το κουρείο του κυρ Γιώργου


Χαρισματική και η φιγούρα του κυρ Γιώργου του κουρέα, που διατηρούσε δίπλα στην ΑΙΓΛΗ το κουρείο του. Πάντα με τραγιάσκα καμηλό και μια τεράστια εσάρπα, πάντα άσπρη. Πήγαινε στο γήπεδο της λεωφόρου, έλεγε σε έναν πιτσιρικά που ήθελε να μπει χωρίς εισιτήριο …θα πας απέναντι στους ελεγκτές των εισιτηρίων και θα τους πεις «μου είπε ο κύριος Διοικητής από απέναντι …ναι ναι ο κύριος με την τραγιάσκα και το κασκόλ να με βάλετε δωρεάν μέσα.» Κοίταζαν απέναντι οι ταξιθέτες τον κύριο με το κασκόλ το άσπρο, έγνεφε αυτός θετικά και τον έβαζαν τον πιτσιρικά δωρεάν. Μετά από 2—3 λεπτά περνούσε και αυτός να μπει στο γήπεδο…άνοιγαν τις πόρτες λέγοντας του… περάστε κ. Διοικητά… χα χα χα.
Πείραζε όλον τον κόσμο, (δική του έκφραση η λέξη γκασπί που σήμαινε, σιωπή, τάφος.

Ήταν τέτοια η σημασία του καφενείου της ΑΙΓΛΗΣ στην πολιτική ζωή στου Ζωγράφου, ώστε κάποιοι έλεγαν ανενδοίαστα ότι η «ΑΙΓΛΗ» είναι το δεύτερο και ίσως πιο ελεύθερο κοινοβούλιο από το πραγματικό». Το οριστικό του τέλος θα έρθει την δεκαετία του 1970, μαζί με την κατεδάφιση του μεγάρου που το στέγαζε. (1974—1975).
Μέγα καφενείον η «ΑΙΓΛΗ». Ήταν το στέκι όλων των ανδρών της εποχής (αναφέρει η βικιπαίδεια ).

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστώ τους φίλους Ζωγραφιώτες Μιχάλη Κ., Γιώργο Β., Θανάση Κ., Παντελή Ζ. ,Γιάννη Α., κ.α. που συχνάζουν στην παρέα του καφενείου «Σαν Άλλοτε», για τις πληροφορίες τους και τις εμπειρίες τους.

 

-Οι φωτογραφίες είναι από το αφιέρωμα «ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ –ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2002» που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών.

 

Μ.Π.

 

 

1aaa-abatielos

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας ..

Readmore

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση του του Δ.Σ. της «Ρόζας Ιμβριώτη» για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και Α..

Readmore

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΕΔΗΚ: Επιβεβαίωση της αντεργατικής πορείας και τέλος στην δωρεάν παρακολούθηση..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

Πριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα..

Readmore

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

  Να λοιπόν που μερικές φορές η ιστορία γίνεται φάρσα. Προχτές κάτοικοι του Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.