Μοναδικές οι εμπειρίες του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής από τη συμμετοχή του στον Erasmus

1aaa-agga

 

«Το σχολείο μας, το 1ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής, συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο Sustain_us: exchange of best practices for sensitizing on food and sustainability" και κωδικό 2020-1-ΙΤ02-ΚΑ229-079169_2 που εστιάζει στη βιώσιμη διατροφή. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης σχολεία από την Ιταλία (συντονίστρια χώρα, Istituto Istruzione Superiore Bruno Munari) την Ισπανία (NSTITUTO DE EDUCACION SECUNDARIA Jacarandá) και την Κροατία (Srednja skola fra Andrije Kacica Miosica).
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και των μελών της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διατροφικών επιλογών, τους τρόπους παραγωγής της τροφής και του αντίκτυπου των τελευταίων στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων συνεπειών είναι οι εκπομπές αερίων μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η εξάντληση των φωσφορικών πετρωμάτων, η ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Στόχος μας επίσης είναι η πρόταση και η ανεύρεση λύσεων σε αυτό το τόσο απαιτητικό ζήτημα.
Το πρόγραμμα διεξάγεται με επιτυχία και παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσουμε κινητικότητες σε πραγματικό το έτος 2020-21, εκμεταλλευτήκαμε πλήρως τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, ώστε να βάλουμε τις βάσεις αγαστής συνεργασίας μέσω της πλατφόρμας Twinspace. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών από τις χώρες εταίρους έλαβε χώρα τον Απρίλιο (03.04.2022 – 09.04.2022) στην πόλη Brenes στην Ισπανία.
Η συνεργασία εξελίχθηκε σε πολλαπλά επίπεδα. αναζητήθηκαν στόχοι, αναδείχθηκε η διεπιστημονικότητα της γνώσης, συνδέθηκε η γνώση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ενεργοποιήθηκαν κίνητρα για νέα μάθηση και σύνδεση με την τοπική κοινωνία καθώς αναπτύχθηκαν δεξιότητες των εμπλεκόμενων και δράσεις. Επισκεφτήκαμε βιώσιμο οπωρώνα και ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Επισκεφτήκαμε την ΜΚΟ West Sahara καθώς και την ιχθυοκαλλιέργεια στην Trebujena, Sanlacar. Κατά την επίσκεψη στην τοπική αγορά της Σεβίλλης οι μαθητές μαγείρεψαν στην αγορά και στη συνέχεια παρακολούθησαν εργαστήρια στο σχολείο. Η συνάντηση έκλεισε με την καταγραφή των συμπερασμάτων των εργασιών σε κλίμα θερμό, συνεργατικό.
Θα ήταν παράλειψή μας εάν δεν αναφερόμασταν στην σύνδεση του προγράμματος με το πρόγραμμα eTwinning Clever Meals (2020-21) το οποίο διευρύνθηκε άτυπα για την Ελλάδα (2022) μέσω της συμμετοχής μαθητών στο Sustain Us. Τα δύο προγράμματα είχαν κοινή θεματολογία, γεγονός που επέτρεψε σε περισσότερους μαθητές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ το φετινή σχολική χρονιά. Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης το Clever Meals λειτούργησε ως γέφυρα που προετοίμασε τους μαθητές για τις δράσεις του Sustain Us. Οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων και στις δύο περιπτώσεις αποτυπώθηκαν στην πλατφόρμα του Twinspace, ασφαλή ιστότοπο, όπου έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της ομάδας επιδεικνύοντας αλληλοσεβασμό, συμπεριληπτική συμπεριφορά, ανοχή, ευγένεια και φιλική διάθεση. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το σχολείο μας είχε ήδη συνεργαστεί με το σχολείο συντονιστή (υπεύθυνη κα Graziella Turatti, Ιταλία) στο πρόγραμμα eTwinning Restaurant for Homeless (2019-20).
Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τις ευκαιρίες συνεργασίας που μας έχουν δοθεί μέσα από το eTwinning και το Erasmus+, και για τις μοναδικές εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μέσα από τη συμμετοχή μας στις δράσεις αυτές!»

 

H Διευθύντρια

Δρ Αικατερίνη Σταμάτη

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
100 χρόνια Καισαριανή: γιορτή στην «ΑΙΟΛΙΑ» για τα γενέθλια θεμελίωσης της πόλης

100 χρόνια Καισαριανή: γιορτή στην «ΑΙΟΛΙΑ» για τα γενέθλια θεμελίωσης της πόλης

  Ο Δήμος Καισαριανής καλεί στις 24 Μαΐου 2023, στις 20:00, στον Δημοτικό θερινό κινη..

Readmore

Χάικου: Ιστορία και ερμηνεία, Μουσείο Γουναρόπουλου αυτή την Τετάρτη

Χάικου: Ιστορία και ερμηνεία, Μουσείο Γουναρόπουλου αυτή την Τετάρτη

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει μέχρι 31 Μαΐου την περιοδική έκθεση +αισθή..

Readmore

Τι πέτυχε η Καισαριανή με την πλατφόρμα Novoville

Τι πέτυχε η Καισαριανή με την πλατφόρμα Novoville

Ο Δήμος Καισαριανής συνεχίζει τη λειτουργία της πλατφόρμας Novoville, παρέχοντας τό..

Readmore

Βύρωνας: Το Γυμναστήριο των σχολείων της Ανάληψης άλλαξε και στην όψη!

Βύρωνας: Το Γυμναστήριο των σχολείων της Ανάληψης άλλαξε και στην όψη!

  Το πλήρως ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο των Σχολείων της Ανάληψης, φορά..

Readmore

Ανακοινώθηκαν οι 25 πρώτοι υποψήφιοι της «Νέας Αρχής για την Αττική»

Ανακοινώθηκαν οι 25 πρώτοι υποψήφιοι της «Νέας Αρχής για την Αττική»

Γ. Πατούλης: «Προχωράμε όλοι μαζί δυνατά για να πάμε την Αττική ακόμα πιο ψηλά. Με ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.