Εργαλείο συρρίκνωσης του δημοσίου το «νέο» σύστημα αξιολόγησης

meta-xarisis«Ο Υπουργός των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και της απορρύθμισης του Δημόσιου, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτω από το βάρος της καθολικής αντίδρασης των εργαζομένων, αναγκάστηκε να αποσύρει το απαράδεκτο σύστημα  «αξιολόγησης»  χωρίς αυτό  ποτέ να εφαρμοστεί.  
Οι εργαζόμενοι κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σύστημα δεν συμμορφώθηκαν με «τας υποδείξεις» και τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις, ούτε με τις δικαστικές παρεμβάσεις σε βάρος τις ΑΔΕΔΥ για την απεργία-αποχή και οδήγησαν το υπουργείο και την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική νίκη των εργαζομένων και καταδεικνύει ότι με τη μαζική-ενεργητική δράση και αποφασιστικότητα τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 


Το νέο σύστημα αξιολόγησης, όχι μόνο εξακολουθεί να υπηρετεί τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά προχωράει πολλά βήματα πιο πέρα. Μπορεί να μην περιλαμβάνει την υποχρεωτική ποσόστωση, στοχεύει όμως σε πιο βαθιές αντιδραστικές αλλαγές:

 

Οι προαγωγές, ο μισθός, οι αποσπάσεις-μετατάξεις, η επιλογή των προϊσταμένων, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο, θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σύστημα όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν από ένα «ατομικό πλάνο» και με βάση αυτό, θα αμείβονται και θα προάγονται, ακυρώνοντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και αλληλεγγύης.
Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μαζί με το νέο μισθολόγιο που είναι έτοιμο, για νέες μειώσεις στους μισθούς και στη διεύρυνση των αντιθέσεων μεταξύ των διάφορων κατηγοριών  των εργαζομένων. Είναι αποκαλυπτικό, ότι το ποσό που θα διατίθεται κάθε χρόνο για μισθολογικές και βαθμολογικές προαγωγές  θα προσδιορίζεται από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με βάση τη γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση. Ταυτόχρονα, ακριβώς λόγω του ελεγχόμενου αλλά  και αυστηρά περιορισμένου αριθμού μισθολογικών προαγωγών, δημιουργείται  ευνοϊκό πεδίο για τον ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από κομματικούς-πελατειακούς μηχανισμούς. Επιπλέον, το νέο σύστημα, ανάλογα με τις προτεραιότητες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μπορεί να αξιοποιείται για νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρόκειται να συναινέσουν στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και σε συστήματα «αξιολόγησης» που διαλύουν το δημόσιο και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, των απολύσεων και της διάλυσης του δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών. Θα παλέψουν για την κατάργηση της διαθεσιμότητας και για την επιστροφή όλων των απολυμένων στις εργασίες τους, για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, για ένα Δημόσιο απαλλαγμένο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των πελατειακών δικτύων, αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και των πολιτών.

 

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που συμφώνησε με τους δανειστές για νέα επώδυνα, σε βάρος των εργαζομένων, μέτρα για το 2015, δεν τόλμησε να τα φέρει προς ψήφιση στη βουλή, επισπεύδοντας τις διαδικασίες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, για να μπορέσει να τα εφαρμόσει μετά. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τη δράση και την επαγρύπνησή τους για να ακυρώσουν τα σχέδια τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού από τα ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, γιατί όσο παραμένει στην εξουσία, τόσο θα γίνεται πιο επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο.»

 

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής – ΜΕΤΑ                              

14/12/2014

 

 

1aaa-abatielos

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας ..

Readmore

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση του του Δ.Σ. της «Ρόζας Ιμβριώτη» για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και Α..

Readmore

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΕΔΗΚ: Επιβεβαίωση της αντεργατικής πορείας και τέλος στην δωρεάν παρακολούθηση..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

Πριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα..

Readmore

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

  Να λοιπόν που μερικές φορές η ιστορία γίνεται φάρσα. Προχτές κάτοικοι του Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.