Δημήτρης Δήμας: Αγώνας για μια καθαρή πόλη

Η καθαριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου, η οποία με νέο εξοπλισμό, αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού, προσπαθεί να δίνει τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό μας λέει ο αρμόδιος καθύλην Αντιδήμαρχος κ. Δήμας:

 

1aaa-add8-Κ. Δήμα όταν ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση, η καθαριότητα ήταν ένα από τα μείζονα ζητήματα της πόλης; Εξακολουθεί να παραμένει; Έχει αλλάξει κάτι στο διάστημα αυτών των τριών ετών;

 


Η καθαριότητα είναι και πάντα θα είναι ο σημαντικότερος τομέας σε όλους τους δήμους, κυρίως της Αττικής. Για το Δήμο Ζωγράφου η καθαριότητα της πόλης συνεχίζει να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της σημερινής διοίκησης με εφαρμογή μέτρων και εργαλείων που άπτονται τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Συνεχώς αγοράζονται και τοποθετούνται νέοι κάδοι, τόσο για την αποκομιδή σκουπιδιών, αλλά μετά από πολλά έτη και για την ανακύκλωση, έχουν τοποθετηθεί υπόγειοι κάδοι τελευταίας τεχνολογίας με συμπίεση και ανελκυστήρα και σε λίγες ημέρες θα τοποθετηθούν και άλλοι με και χωρίς συμπίεση. Εκμισθώθηκαν με τη μορφή leasing νέα απορριμματοφόρα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό του στόλου απορριμματοφόρων μας, προμηθευτήκαμε νέο βυτίο, που μπορεί να χρησιμεύσει και ως πυροσβεστικό όχημα και νέα φορτηγά, που ήδη χρησιμεύουν στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων εντός της πόλης μας, αλλά και για την μεταφορά των απορριμμάτων από τη μεταφόρτωσή μας. Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να αναφέρω τη μεγάλη σημασία που έχει για την πόλη μας ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τα απορριμματοφόρα μας συλλέγουν ξεχωριστά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, τα μεταφέρουν στη μεταφόρτωσή μας, όπου αδειάζουν σε ξεχωριστούς χώρους, γεμίζοντας έτσι φορτηγά τα οποία πηγαίνουν είτε σε ΧΥΤΑ ή σε εργοστάσια ανακύκλωσης.
Σε λίγο καιρό αναμένουμε νέα απορριμματοφόρα που έχουν αγοραστεί μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Φιλόδημος και συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία μέχρι να φτάσουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου μας, αλλά και αγοράς νέων μηχανημάτων έργου.
Όσον αφορά το προσωπικό μας στην αποκομιδή, έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της, ενώ στον οδοκαθαρισμό το δυναμικό μας έχει ενισχυθεί, μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Βέβαια, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι πλέον η καθαριότητα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να προσλαμβάνεται με τα αντίστοιχα κριτήρια που αρμόζουν στις δύσκολες απαιτήσεις της εν λόγω δουλειάς. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι δήμοι της χώρας μας.

 

-Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαμαρτυρίες από πολίτες για σκουπίδια που δεν μαζεύονται στην «ώρα» τους, για γεμάτους κάδους, μπάζα κ.ά. Πού εντοπίζετε εσείς τις αιτίες αυτών των προβλημάτων;

 

Η αποκομιδή των απορριμμάτων μας γίνεται με σταθερό πρόγραμμα και συγκεκριμένα κάθε βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο μέρος της πόλης μας. Παρόλα αυτά, κατόπιν εποπτείας μας ή αναφορών συμπολιτών μας, έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει ότι σε κάποια σημεία γεμίζουν περισσότερο οι κάδοι. Εκεί προχωρούμε σε πύκνωση του δικτύου των κάδων, είτε σε εγκατάσταση υπόγειου κάδου ή σε τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής. Έχοντας όμως δει από κοντά την αποκομιδή, να σας αναφέρω ότι δυστυχώς ακόμα μικρή μερίδα συμπολιτών μας πετούν τα απορρίμματά τους εκτός κάδων ή ακόμα και από τα μπαλκόνια τους!
Όσον αφορά τα μπάζα, πάντα σε εργασίες που αφορούν ανακαινίσεις πρέπει να παίρνουμε οικοδομικό κάδο και όχι να τα πετάμε στους δρόμους. Παρόλα αυτά προχωράμε στη συλλογή τους προσπαθώντας παράλληλα να εντοπίσουμε εκείνους τους ασυνείδητους εργολάβους που το κάνουν αυτό και να επιβάλλουμε το αντίστοιχο πρόστιμο. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας όταν πετούν χάρτινα κουτιά στους κάδους ανακύκλωσης να τα «σπάνε», διότι έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές κάδοι ανακύκλωσης να φαίνονται γεμάτοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι άδειοι, επειδή μέσα σε αυτούς βρίσκονται λίγα χαρτόκουτα τα οποία δεν έχουν συμπιεστεί. Οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι σε οικοδομικές εργασίες στις οικίες τους, η ανωτέρω διαδικασία ισχύει και πρέπει να επιβάλλουν στους εργολάβους τους να την τηρούν.
Τέλος, σε περίπτωση που θέλουμε να απομακρύνουμε από την οικία μας κάποιο ογκώδες αντικείμενο, οφείλουμε να ενημερώνουμε την υπηρεσία της καθαριότητας στα τηλέφωνα του Δήμου μας και εν συνεχεία η υπηρεσία μας, κατόπιν συνεννόησης, προχωρά στην απομάκρυνσή του.

 

-Στο «κομμάτι» της ανακύκλωσης ποια εικόνα έχετε; Ναι μεν ο Δήμος και νέα μέσα χρησιμοποιεί και νέους τρόπους αποκομιδής (πράσινο σημείο). Υπάρχει όμως ανταπόκριση από τους πολίτες; Έχει σημειωθεί πρόοδος;

 

Η εικόνα που έχω είναι ότι οι νέοι συνδημότες μας συνεχώς γίνονται και πιο ευαισθητοποιημένοι στο συγκεκριμένο θέμα. Παρατηρούμε ότι τηρούν σε μεγάλο βαθμό τη ξεχωριστή διαλογή απορριμμάτων και την απόρριψή τους στους κάδους ανακύκλωσης και στα πράσινα σημεία της πόλης μας. Στόχος του Δημάρχου μας, Βασίλη Θώδα, αλλά κι εμένα προσωπικά είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του τρόπου αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών με νέες δράσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί και σύντομα θα δουν οι συμπολίτες μας.

 

-Ήθελα να σας ρωτήσω για ένα ειδικότερο ζήτημα που αφορά τα μέσα προστασίας των εργαζομένων (ΜΑΠ). Διαβάζουμε σε ανακοινώσεις ότι δεν έχουν αποδοθεί τα ΜΑΠ για το 2022, ενώ υπάρχει και το αίτημα για αποζημίωση όλων των εργαζομένων για τα ΜΑΠ 2020-2021 που δεν ελήφθησαν. Πώς το σχολιάζετε;

 

Τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων της καθαριότητας είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και την υγεία τους και προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία. Αυτά τα προμηθεύεται ο Δήμος με διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι χρονοβόρες. Σε παλαιότερο διαγωνισμό που αφορούσε τα έτη 2020-2021, κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, προέκυψαν αλλαγές στην αντίστοιχη νομοθεσία των ΜΑΠ. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοί μας προμηθεύτηκαν τα επιπλέον νέα ΜΑΠ με δικά τους έξοδα. Αυτούς τους εργαζόμενους οφείλει ο Δήμος να αποζημιώσει και προχωρά τις αντίστοιχες διαδικασίες, όπως βέβαια προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Στη νέα διαγωνιστική διαδικασία που αφορά τα ΜΑΠ για το 2022 και επόμενα έτη δεν αντιμετωπίσαμε αντίστοιχο νομικό πρόβλημα και η προμήθεια γίνεται με τη νεότερη νομοθεσία.

 

-Σε συνέντευξή του στο προηγούμενο τεύχος της ΖΩ 2 o πρώην Δήμαρχος και σύμβουλος της Διοίκησης για θέματα καθημερινότητας, Γιάννης Καζάκος, σε συνέντευξή του είπε ότι «η καθαριότητα θέλει πρόγραμμα και εφαρμογή του. Εάν τηρείται ανελλιπώς ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα στην πόλη...» Πώς το σχολιάζετε;

 

Ο πυλώνας της καθαριότητας της πόλης μας είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων που γίνεται με σταθερό πρόγραμμα βραδινές ώρες και η μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ ή εργοστάσια ανακύκλωσης μέσω του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Για να τηρείται το πρόγραμμα αποκομιδής και να είναι συνέχεια καθαρή η πόλη μας, λύνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση προβλήματα που προκύπτουν και τα οποία αν δεν επιλυθούν την ίδια στιγμή που προκύπτουν κάποιο μέρος της πόλης μας δεν θα είναι καθαρό. Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν εξαιτίας της δυσκολίας της συγκεκριμένης εργασίας και ενδεικτικά αφορούν αναρρωτικές υπαλλήλων, βλάβες οχημάτων, παράνομες σταθμεύσεις που καθιστούν αδύνατη τη διέλευση των απορριμματοφόρων, παράνομες σταθμεύσεις μπροστά από κάδους, βλάβες στις εξειδικευμένες μηχανολογικές εγκαταστάσεις του σταθμού μεταφόρτωσης κα. Όποιο πρόβλημα προκύπτει σχεδόν πάντα λύνεται εκείνη τη στιγμή και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της καλής συνεργασίας που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή εργάτες, οδηγούς, επόπτες και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι συνεχώς πλένουμε με καδοπλυντήριο τους κάδους του Δήμου μας τις βραδινές ώρες, διότι το πλύσιμο μπορεί να γίνει αμέσως μετά την αποκομιδή που ο κάδος είναι άδειος.
Κλείνοντας, όπως κατέστησα σαφές, τηρείται το πρόγραμμα καθαριότητας της πόλης μας και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

 

-Τέλος κ. Δήμα, ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την μετεξέλιξη της Συμπαράταξης που διοικεί το Δήμο σε ενιαίο σχήμα, με την επακόλουθη ενίσχυση των «κεντρώων» χαρακτηριστικών της;

 


Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Με δεδομένο ότι μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε επίπεδο Δήμων, όπου η επαφή του πολίτη με τη διοίκηση είναι άμεση, συχνή και διαδραστική και η ατζέντα των θεμάτων με τα οποία ασχολείται η διοίκηση αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μιας πόλης και όχι στην επίλυση ζητημάτων «υψηλής» πολιτικής μιας χώρας, θα συνεχίσω την τοποθέτηση μου μακριά από ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Επιπλέον, ο περιορισμένος οικονομικός προϋπολογισμός που έχουν στη διάθεση τους οι περισσότεροι Δήμοι της Αττικής, όπως και ο δικός μας, δεν δίνει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στην διοίκηση ενός Δήμου, έτσι που οι διοικήσεις δεν διαχειρίζονται τα θέματα τους με όρους πολιτικής, αλλά με όρους κοινωνίας και οικονομίας, με αποτέλεσμα οι όροι «δεξιά» και «αριστερά» να χάνουν πολύ από το νόημα τους.
Εν προκειμένω, τα προβλήματα της πόλης του Ζωγράφου δεν έχουν χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για την επίλυσή τους και αυτό μπορεί να γίνει από ανθρώπους που έχουν διάθεση, γνώση και όρεξη για συνεργασία, ανεξαρτήτως ιδεολογικών προσανατολισμών. Τέλος, ανήκω σε μια γενιά που είναι πολιτικοποιημένη, αλλά όχι φανατισμένη, οπότε πιστεύω ότι οι συνεργασίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Πάνω από 1.500 τόνοι η βοήθεια των Δήμων σε Τουρκία και Συρία

Πάνω από 1.500 τόνοι η βοήθεια των Δήμων σε Τουρκία και Συρία

Δ. Παπαστεργίου: « Η Αυτοδιοίκηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά το ανθρώπινο πρόσωπό..

Readmore

«Τη σπίθα να κρατήσουμε αναμμένη..»

«Τη σπίθα να κρατήσουμε αναμμένη..»

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βύρωνα με Κατσώτη, Τζόκα, Δαβανέλο     Σε μια γεμάτη..

Readmore

Ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων στην ατζέντα της ΚΕΔΕ

Ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων στην ατζέντα της ΚΕΔΕ

Συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 21/03 το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέματα σ..

Readmore

Κλείνει για 2 βδομάδες το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα για κατεπείγουσες τεχνικές εργασίες!

Κλείνει για 2 βδομάδες το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα για κατεπείγουσες τεχνικές εργασίες!

Με απόφαση του Δήμου Βύρωνα το 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Βύρωνα (Ανάληψης) θα παραμεί..

Readmore

«Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν έχει κανένα ελαφρυντικό»

«Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν έχει κανένα ελαφρυντικό»

Η τοποθέτηση του Σίμου Πολυχρονάκη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δημοτι..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.