Ζητείται πολιτική για τα απορρίμματα

Της Ελένης Βασιλοπούλου

 

1aaa-abel2Η είδηση είναι η δυσχέρεια περισυλλογής των ανακυκλώσιμων των μπλε κάδων λόγω βλάβης του απορριμματοφόρου, ενός δήμου της περιοχής.
Η εικόνα των ξεχειλισμένων μπλε κάδων δείχνει ότι κάποιοι-κάποιες το παλεύουν, έστω κι έτσι.
Παράλληλα, μία συζήτηση με Ελληνίδα, κάτοικο Ελβετίας εδώ και 10 χρόνια, για τον τρόπο που οι Ελβετοί διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους, το κόστος μιας σακούλας ειδικά για την αποκομιδή, η συγκέντρωση των ειδών που ανακυκλώνονται έξω από το κάθε κτίριο, σε συγκεκριμένη μέρα για το καθένα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το γεγονός ότι η έκκληση μεθανίου στη χώρα είναι πολύ ψηλή λόγω της καύσης των σκουπιδιών (η οποία καύση παράγει ενέργεια).
Και αναρωτιέμαι, γνωρίζουν άραγε οι πολίτες τι ρόλο παίζει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) και το διοικητικό του συμβούλιο στις τιμολογήσεις του Συνδέσμου προς τους Δήμους για την επεξεργασία των απορριμμάτων;

 

Γνωρίζουν οι δημότισσες και οι δημότες των πόλεων μας στην Αττική ότι:
1) Το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο από ποτέ, κόστος που επιβαρύνει όλους τους πολίτες και το οποίο εντείνει την οικονομική πίεση στους Δήμους.
2) Δύο χρόνια τώρα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν απαιτεί από τα ιδιωτικά ΚΔΑΥ (κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) 11εκατ.€ που παρακρατούν παράνομα. Πρόκειται για ποσά που προέκυψαν από παράνομο και λάθος υπολογισμό των ανακυκλούμενων ποσοτήτων.
3) Ο Ενιαίος Σύνδεσμος, με απόλυτη ευθύνη της διοίκησης οδηγείται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Είναι δεκάδες οι απευθείας αναθέσεις, οι υπερκοστολογήσεις υπηρεσιών, έργων και μελετών τις οποίες αναλαμβάνουν εξωτερικοί ανάδοχοι.
Η διαπίστωση αυτή έχει γίνει δημόσια και από την επιτροπή περιβάλλοντος, ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Επί 3 χρόνια σχεδόν, η διοίκηση Πατούλη, αρνείται να φέρει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Περιφερειακό συμβούλιο, όπως ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Η διοίκηση Πατούλη, δεν έχει πετύχει καμμιά ουσιώδη δέσμευση χρηματοδότησης ούτε στο ΕΣΠΑ ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Άρνηση συζήτησης

 

Επειδή στον ΕΔΣΝΑ συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Αττικής, οι αδιαφανείς διαδικασίες, η άρνηση συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τις νέες μονάδες με ΣΔΙΤ έχουν θύματα την δημοκρατία, τον πολίτη, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Αν προβληματίζει κάποιες - κάποιους το γεγονός ότι ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή, θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2047, αν ο χορός εκατομμυρίων σε απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς ενοχλεί την φτώχεια μας, το μόνο που θα πρότεινα είναι:
Μην πιστεύετε τίποτα από τις πλαστές εικόνες των ΜΜΕ (τις έχουμε πληρώσει χρυσές). Η δημοκρατία επιβάλλει έλεγχο των διοικούντων. Ενεργός/ή πολίτης σημαίνει παρέμβαση στα θέματα της καθημερινότητας, ενάντια στην κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια.

 

Η Ελένη Βασιλοπούλου είναι Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της Δύναμης Ζωής.

aioliabacine

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

Τελευταία Νέα
Αποτυπώματα ζωής

Αποτυπώματα ζωής

Του Νίκου Σαπέρα   Το θέμα δημόσιος χώρος και τέχνη, δεν αφορά στενά τα λεγόμεν..

Readmore

Το 1ο ΓΕΛ Καισαριανής συνεχίζει τον ευρωπαϊκό του δρόμο

Το 1ο ΓΕΛ Καισαριανής συνεχίζει τον ευρωπαϊκό του δρόμο

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας η τέταρτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο της Κινητ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Κόντρα ΝΔ-Κατωπόδη για ματαιωθείσα κομματική εκδήλωση

ΒΥΡΩΝΑΣ: Κόντρα ΝΔ-Κατωπόδη για ματαιωθείσα κομματική εκδήλωση

Εναντίον του Δημάρχου Βύρωνα, Άκη Κατωπόδη στράφηκε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκ..

Readmore

«Να δώσουμε δύναμη στους κατοίκους, φωνή στις γειτονιές»

«Να δώσουμε δύναμη στους κατοίκους, φωνή στις γειτονιές»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για τη χτεσινή Ολομέλεια   «Η χθεσινή ολομέλεια ..

Readmore

Παρουσιάστηκαν επίσημα τα δυο πρώτα οχήματα με ελληνική «πατέντα»

Παρουσιάστηκαν επίσημα τα δυο πρώτα οχήματα με ελληνική «πατέντα»

Αριθμούς κυκλοφορίας πήραν τα δύο πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Ελλά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.