Η Δημοτική Αρχή Ζωγράφου απέναντι στην πανδημία

Της Κατερίνας Καπαξίδη

 

1aaa-arthkapaxidiΗ πανδημία του κορωνοϊού επιβάλλει στους Ο.Τ.Α. ανασχεδιασμό της στρατηγικής δράσης και προτεραιοποίηση πρακτικών, με στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κατάστασης. Συνυπολογίζοντας ότι η πανδημία προστέθηκε στην πολύχρονη οικονομική κρίση, καταλαβαίνουμε ότι οι Ο.Τ.Α. σηκώνουν τεράστιο βάρος εγκαλούμενοι να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ζωγράφου μέσα από πλήρη αξιοποίηση ιδίων πόρων και έκτακτων κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στόχευσε σε πολλαπλά επίπεδα στήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας εντατικοποιήθηκαν με συνεχείς απολυμάνσεις δρόμων, πεζοδρομίων, κάδων, δημοτικών κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων καθώς και των δημοτικών λεωφορείων.
Το κέντρο υγείας Ζωγράφου οργανώθηκε άμεσα σε εμβολιαστικό κέντρο με ταχύτατη καταβολή ποιοτικών υπηρεσιών από το ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, υπαλληλικό και βοηθητικό προσωπικό.

Παράλληλα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα δωρεάν rapid tests ανίχνευσης κορωνοϊού σε διάφορα σημεία του δήμου μας (πλατείες, Κ.Υ., δρόμους), ενώ διοργανώθηκαν επιπλέον δράσεις αιμοδοσίας.
Το διαδίκτυο εντάχθηκε ως εργαλείο στην υπηρεσία ενημέρωσης των δημοτών για ιατρικά θέματα (οδηγίες φυσικής προστασίας και ψυχολογικής διαχείρισης, ενημερωτικές καμπάνιες, διαδικτυακά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αγωγής υγείας, κ.ά.). Παρόμοια το κοινωνικό φροντιστήριο συνέχισε τη λειτουργία του μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα, αλλά και οι μικροί μας συνδημότες μπόρεσαν να ενασχοληθούν με δραστηριότητες που προσφέρθηκαν στο youtube κανάλι του δήμου. Μέσω διαδικτυακών εφαρμογών περιηγηθήκαμε πολιτιστικά σε εκθέσεις και εκδηλώσεις του μουσείου Γουναρόπουλου και απολαύσαμε μουσικές συναυλίες και παραστάσεις. Επιπλέον οργανώθηκε και η πρωτότυπη δράση του μουσικού λεωφορείου που γέμισε ηχόχρωμα την πόλη μας στη διάρκεια του καρναβαλιού.
Στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών, τέθηκε σε εφαρμογή πλατφόρμα online ραντεβού για τις δημοτικές υπηρεσίες, για την αποφυγή συνωστισμού με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των δημοτών. Σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις τηρήθηκαν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα υποδοχής συγκεκριμένου προβλεπόμενου αριθμού ατόμων, θερμομέτρησης στην είσοδο, διάθεσης αντισηπτικών στους χώρους, προστασίας δημοτικών υπαλλήλων με χορήγηση κατάλληλου εξοπλισμού.
Όσον αφορά στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, πραγματοποιήθηκαν διανομές δωρεάν προϊόντων ΤΕΒΑ, διοργάνωθηκε διανομή γευμάτων, ιδρύθηκε η υπηρεσία «είμαστε δίπλα σου» και ενισχύθηκε με προϊόντα το κοινωνικό παντοπωλείο. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου απαλλάχθηκαν (για το διάστημα που έπαυσε η λειτουργία των σχολικών μονάδων) από τα τροφεία οι οικογένειες που έχουν παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και από την καταβολή μισθωμάτων οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων, ενώ προβλέφθηκε και διακανονισμός προς διευκόλυνση αποπληρωμής παλαιότερων χρεών.
Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο δήμος μας, προσέφερε πλήρη ενημέρωση και απρόσκοπτη λειτουργία πλατφορμών σχετικά με προγράμματα (ΕΣΠΑ, περιφέρειας) ρύθμισης οφειλών, ενίσχυσης επιχειρήσεων πληγέντων από τον covid19, απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη. Περαιτέρω ενίσχυση πραγματοποιήθηκε με μείωση μισθωμάτων στα δημοτικά ακίνητα και παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών για τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους στα καταστήματα εστίασης.
Αν και η πανδημία αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα για την εκπόνηση αθλητικών δράσεων, οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι παρέμειναν ανοιχτοί στο κοινό (τις περιόδους που ορίστηκαν στη βάση κρατικών αποφάσεων), κατόπιν ραντεβού σε σχετική πλατφόρμα και με αυστηρή τήρηση υγειονομικών κανόνων. Επίσης παραχωρήθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου για την προπόνηση της εθνικής ομάδας καράτε κωφών.
Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το δήμο Ζωγράφου, είναι το αποτέλεσμα πολύπλευρου σχεδιασμού, που στηρίζεται σε αίσθημα ευθύνης και συμπαράστασης, μέσα από στοχευμένη στρατηγική ολιστικής αντιμετώπισης, με συντονισμό υπηρεσιών, γρήγορα αντανακλαστικά και προσανατολισμό στο συμφέρον των δημοτών.
Ευελπιστούμε, με το δήμο μας ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση, με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή να ανταπεξέρχονται επάξια στις πιεστικές συνθήκες, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το συνολικό εμβολιασμό, να ξεπεράσουμε την σημερινή κατάσταση και να ανακτήσουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

 


Η Κατερίνα Καπαξίδη είναι πολιτικός επιστήμονας/διεθνολόγος,

MSc Διαχείρισης Πολιτισμικών Μονάδων, υπ. MSc Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα κατά τη συνεδρίαση του, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ενέκρι..

Readmore

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

«Να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης κα..

Readmore

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα     «1ο Θέμα   Ο συ..

Readmore

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου   «Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής..

Readmore

«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.