Φιλόζωος ή αλλιώς… φιλάνθρωπος

Της Ειρήνης Στασινού

 

1aaa-arteirini-36«Τα αδέσποτα σκυλιά δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της τεμπελιάς, της αδιαφορίας και της άγνοιας μιας σκληρής και άρρωστης κοινωνίας. Όταν γίνουν λοιπόν πρόβλημα, αυτό οφείλεται στην άγνοια μας και στην έλλειψη συμπόνιας», έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι.
Η απαίσια συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στα ζώα, πολλές φορές κρύβει την πραγματική τους στάση που κατά βάθος επιθυμούν να έχουν και στους συνανθρώπους τους. Ουσιαστικά φιλόζωος σημαίνει και φιλάνθρωπος και το επιχείρημα ότι ‘εδώ πεθαίνουν άνθρωποι, γιατί ασχολείστε με τα ζώα’, αποδεικνύει τελικά πόσο απάνθρωποι μπορεί να είναι ορισμένοι.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί η σπουδαιότητα των ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντικά για την στήριξη των αδέσποτων ζώων και πολλές φορές από το υστέρημά τους δείχνοντας έτσι την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Δυστυχώς, η περίοδος του κορωνοϊού δημιούργησε σημαντικά πρακτικά προβλήματα στις φιλοζωικές οργανώσεις, είτε λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας, είτε λόγω αναστολής εργασίας και μείωσης παράλληλα των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πόροι για σίτιση και στείρωση των αδέσποτων.

 

Συνεπώς, για την αντιμετώπιση των παραπάνω επιβάλλεται η συνεργασία του κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, των φιλοζωικών οργανώσεων και των πολιτών.
Ασχέτως λοιπόν πολιτικών πεποιθήσεων πρέπει να συγχαρούμε τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την μετατροπή του αδικήματος της κακοποίησης και του βασανισμού των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, καθώς και για τα ζώα συντροφιάς σχετικά με την εκτροφή τους, την αναπαραγωγή τους και την υιοθεσία, όπου θα ελέγχονται οι ιδιοκτήτες μέσω ηλεκτρονικής ταυτότητας, ώστε να μην εγκαταλείπει κανείς ανεύθυνος στους δρόμους το κατοικίδιό του. Επισήμανε ακόμη και την υλικοτεχνική ενίσχυση και προσωπικό στους Ο.Τ.Α., προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες για στήριξη όλων των αδέσποτων.
Με αφορμή την μεγάλη αγάπη που έχω για τα ζώα, διότι έχω κι εγώ την τετράποδη φίλη μου ( σκυλίτσα ) την Ρόζα, θεωρώ εξαιρετική την κίνηση του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο καταφύγιο Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης, όπου υιοθέτησε έναν αδέσποτο σκύλο και τον έχει μόνιμο κάτοικο Μαξίμου, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα και προτρέποντας τους πολίτες να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να σώσουν ένα αδέσποτο δίνοντάς του αγάπη, την οποία και θα πάρουν πίσω και με το παραπάνω. Κλείνοντας, καλό είναι να δοθεί έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η διάσωση των αδέσποτων και κυρίως να διδάξουμε στα μικρά παιδιά πόσο σημαντική είναι η φροντίδα ενός αδέσποτου σκύλου και ο σεβασμός προς τα ζωάκια.

 

Η Ειρήνη Στασινού είναι ιδιωτική υπάλληλος, απόφοιτη βρεφονηπιοκόμος.
Αναπλ. μέλος Δευτεροβάθμιας Δήμου Ζωγράφου.

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα κατά τη συνεδρίαση του, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ενέκρι..

Readmore

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

«Να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης κα..

Readmore

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα     «1ο Θέμα   Ο συ..

Readmore

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου   «Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής..

Readmore

«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.