ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

1aaa-ann-metooΠριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα δράσεων που πρότεινε ο Παύλος Γερουλάνος, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε «Δημόσια Δέσμευση» του Δήμου για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών καθώς και προτάσεις για διαδικασία καταγγελίας και ΕΔΕ αλλά και για αλλαγές στον νόμο οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

 

 


Το σχέδιο αυτό, επεξεργασμένο με τη μέθοδο του copy-paste, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, χωρίς να τηρούνται αντικειμενικές προϋποθέσεις για να έχει νόημα μια τέτοια πρωτοβουλία, έφερε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η Διοίκηση του Δήμου Καισαριανής από κοινού με ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο.
Δεν είναι βέβαια, πρώτη φορά, που με ευθύνη κυρίως της Διοίκησης, επιδιώκεται επικοινωνιακό αποτέλεσμα και όχι ουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ο χειρισμός της διαδικασίας γίνεται αυτοσκοπός και τα θέματα χρησιμοποιούνται σαν πυροτεχνήματα. Όμως η προκειμένη, ήταν μια πραγματικά «αέρινη» περίπτωση! Ουδέν σχόλιο, καμιά ανάρτηση πουθενά, ούτε καν από τους λαλίστατους εθελοντές επικοινωνιολόγους!
Έτσι, λοιπόν, για να μην πάει στο βρόντο τέτοια ιδέα, είπαμε να υπενθυμίσουμε τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της 22ας Απριλίου, «διυλισμένα» όμως από την κριτική ανάγνωση αιρετών που συμμετείχαν και ήδη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους.

 

Το θέμα έπρεπε να ανοίξει

 

Η πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μηδενικής ανοχής της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πρέπει να ανοίξει και στην Καισαριανή. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται συζήτηση και διαβούλευση. Δεν μπορούμε απλά να κάνουμε copy paste το κείμενο του Γερουλάνου χωρίς να παίρνουμε υπόψη τα διαφορετικά μεγέθη και χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι δύο δήμοι μεταξύ τους.

 

Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι:
- Πώς μεταφέρουμε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για το μεγαλύτερο Δήμο/ εργοδότη της χώρας στα μέτρα της Καισαριανής.
- Αν πρέπει να αναφερθούμε σε πιθανές κυρώσεις τότε θα πρέπει να παραθέτουμε τόσο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσο και την κλιμάκωση των κυρώσεων.
-Την πιθανότητα να προβλέψουμε άλλα στάδια προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος πριν καταλήξουμε σε ΕΔΕ.
Επίσης δεν γίνεται να φέρνουμε ένα σχέδιο δράσης που αφορά και έχει μέσα διοικητικές κυρώσεις για τους/τις εργαζόμενους/ες του Δήμου μας και εμείς να μην τους έχουμε ενημερώσει καν για αυτό. Αδιανόητο να μην έχει γίνει ούτε μια συζήτηση με το σωματείο τους για να διαμορφώσουμε από κοινού τις προτάσεις αυτές.
-Επίσης στο σχέδιο δράσης υπήρχαν επίσης κάποιες αναφορές που χρειάζονται διευκρίνιση. Για παράδειγμα, τα πρωτόκολλα συνεργασίας που προτείνεται να συναφθούν δεν έχουν αντικείμενο. Παραδείγματος χάριν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης τρέχει το πρόγραμμα "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ", το οποίο απευθύνεται σε στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και δεν έχει στη λογική της να συνάπτει πρωτόκολλα συνεργασίας με τον κάθε δήμο ξεχωριστά. Όπως επίσης και η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθώς και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας δεν υπογράφουν πρωτόκολλα με Δήμους στους οποίους δεν υπάρχουν δομές τους.
-Επίσης, γιατί μιλάμε και για καταγγελίες αντρών θα πρέπει να δούμε σε ποιες υπηρεσίες αυτές θα απευθύνονται, διότι η γραμμή SOS15900 δεν δέχεται καταγγελίες αντρών.

 

«Πρωτοπόροι» και εμείς…

 

Όλα αυτά τα θέματα εμείς τα θέσαμε γιατί θεωρούμε πως δεν μπορούμε απλά να ψηφίζουμε τίτλους θεμάτων, απλά για επικοινωνιακούς σκοπούς. Θεωρούμε ότι το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και θα πρέπει έτσι να το αντιμετωπίσουμε. Επομένως η λογική κάνουμε copy paste ένα κείμενο, απλά για να πούμε ότι και ο Δήμος Καισαριανής είναι «πρωτοπόρος» σε αυτό το θέμα και επί της ουσίας αυτό το σχέδιο να μην είναι εφαρμόσιμο δεν μας λέει κάτι.
Προφανώς από τα λεγόμενα των εισηγητριών και του Δημάρχου, μάλλον είναι ένα θέμα που ο Γερουλάνος το κινεί και θέλει να περάσει στους Δήμους που έχει πρόσβαση για να το βάλει στα όργανα της ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα και μέσα από την ΚΕΔΕ να φανεί ότι πιέζουν την κυβέρνηση για νομοθετικές παρεμβάσεις στο θέμα αυτό. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση της Καγιαμπάκη που ανέφερε ότι πρέπει να πιέσουμε για νομοθετικές παρεμβάσεις και για αυτό το κατεβάζουμε και επίσης φάνηκε αφού στο τέλος απλά τους έφτανε να αποφασίσουμε ότι επί της αρχής συμφωνούμε όλοι και όλες στη δημόσια δέσμευση και το σχέδιο δράσης θα ξαναφτιαχτεί από την αρχή.
Τέλος, είναι προβληματικό ένας δήμος και μια δημοτική αρχή που εδώ και τόσους μήνες δεν έχει ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ισότητας να έρχεται με τέτοιο περίσσιο θράσος να κουνάει το δάκτυλο σε εμάς γιατί μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για μηδενική ανοχή της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει ο Δήμος για την εξυπηρέτηση των πολιτών, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Στήριξη Δημήτρη Κουτσούμπα στον αγώνα για το λόφο Κοπανά

Στήριξη Δημήτρη Κουτσούμπα στον αγώνα για το λόφο Κοπανά

Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ συναντήθηκαν οι δήμαρχοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμη..

Readmore

Από κόντρα σε κόντρα Σγουρός-Πατούλης

Από κόντρα σε κόντρα Σγουρός-Πατούλης

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο η διαδικασία ψηφοφορίας για την συγκρότηση των υπηρεσ..

Readmore

«ΙΡΙΔΑ» και στο Μαρούσι: Καταργεί τη γραφειοκρατία, εντελώς δωρεάν!

«ΙΡΙΔΑ» και στο Μαρούσι: Καταργεί τη γραφειοκρατία, εντελώς δωρεάν!

Μνημόνιο συνεργασίας για την καθολική παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού σ..

Readmore

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

«Την Πέμπτη 10/6 ημέρα Γενικής Απεργίας, απορριμματοφόρο φορτηγό του Δήμου Βύρωνα, ..

Readmore

Μήνυμα του Δημάρχου Βασίλη Θώδα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μήνυμα του Δημάρχου Βασίλη Θώδα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο Δήμαρχος Ζωγράφου, κ. Θώδας, ανα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.