Ο κορωνοϊός δεν ήταν η απρόβλεπτη απειλή…

Της Αφροδίτης Ρέτζιου

 

1aaa-arthro-retziou

 

Η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν «σενάριο βγαλμένο από χολιγουντιανή ταινία, που κατέλαβε εξαπίνης τα κράτη και κανείς δεν συνυπολόγισε στο σχεδιασμό του, ότι χιλιάδες ασθενείς θα χρειάζονταν ταυτόχρονα νοσηλεία από έναν ιδιαίτερα μολυσματικό ιό», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας.

Δεν ήταν «θεόσταλτη αρρώστια», «απρόβλεπτη απειλή» όπως συχνά ακούμε από κυβερνητικά χείλη, στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν ως αναπόδραστη εξέλιξη, ως φυσικό φαινόμενο, ως κανονικότητα σε τελευταία ανάλυση, την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών καθημερινά, τους δεκάδες διασωληνωμένους.
Κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί η πανδημία. Επιστημονικοί φορείς είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας πανδημίας: «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Οι παλιές ασθένειες - η χολέρα, η πανούκλα και ο κίτρινος πυρετός - επέστρεψαν και εμφανίστηκαν νέες - SARS, πανδημία γρίπης, MERS, Ebola και Zika. Μια άλλη επιδημία του Έμπολα, μια άλλη επιδημία πανώλης ή μια νέα πανδημία γρίπης δεν είναι απλώς πιθανότητες, η απειλή είναι πραγματική. Η μόνη σημαντική αβεβαιότητα είναι πότε και πού θα εμφανιστούν, ή μια νέα, αλλά εξίσου θανατηφόρα επιδημία». Ειδικά για τους κορονοϊούς, οι οποίοι μέχρι το 2003 θεωρούνταν ακίνδυνοι, η ανησυχία εντάθηκε με την εμφάνιση ΜΕRS-CoV τον Σεπτέμβρη του 2012.
Εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα ο τραγικός απολογισμός. Έχει αξία να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς και να απαντήσει στο ερώτημα: «Θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά η πανδημία;» Είναι ζωτικής σημασίας η απάντηση, όχι για το χθες, αλλά για το σήμερα και το αύριο. Όχι για το παρελθόν, αλλά για το παρόν και το μέλλον μας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαντάμε χωρίς περιστροφές πως ναι. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Τον 21ο αιώνα η επιστήμη και η τεχνολογία σημειώνουν αλματώδη πρόοδο. Και όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά μιας τεράστιας αντίφασης. Αντίφαση που κάνει ακόμα πιο τραγικό τον απολογισμό της πανδημίας.
Σήμερα π.χ. η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό να βρίσκεται εκτός νοσοκομείου ή και σε άλλη χώρα και να χειρουργεί ασθενή που βρίσκεται μίλια μακριά. Το πρώτο πιλοτικό χειρουργείο χολοκυστεκτομής εκτελέστηκε το 2006 μεταξύ Γαλλίας και Αμερικής από τον Jean Maresceau.
Σήμερα εφαρμόζονται καινοτόμες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της ιατρικής που συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση, αντιμετώπιση ακόμα και ίαση για νοσήματα που ήταν δυσίατα ή ανίατα στο παρελθόν.
Και όμως, την ίδια στιγμή τα υγειονομικά συστήματα, παγκόσμια, κατέρρευσαν στο φύσημα ενός ιού, θάβοντας κάτω από τα σαθρά θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών. Στη χώρα μας άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι τους ή αφήνουν την τελευταία τους πνοή διασωληνωμένοι με φορητό αναπνευστήρα σε κοινούς θαλάμους, επειδή η χώρα μας δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. η χώρα μας θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ έχουν φτάσει στο μέγιστο βαθμό.

 

«Καμπανάκι» από τους γιατρούς

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαμε έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει την κυβέρνηση, όταν ο δήθεν « αόρατος» εχθρός ήταν προ των πυλών. Όταν ο κορονοϊός έδειχνε τα δόντια του στις άλλες χώρες και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κρέμεται από μία κλωστή εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΉ: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Διεκδικούσαμε ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό των ρημαγμένων νοσοκομείων και Κ.Υ. Δεν εισακουστήκαμε. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν για παράδειγμα είχε προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να επαναλειτουργήσουν τα 13 νοσοκομεία που είχαν κλείσει το 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επειδή «ήταν ζημιογόνα», ανάμεσά τους το Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» και το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα στην Αθήνα, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) στη Θεσσαλονίκη. Νοσοκομεία διατήρησε κλειστά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία με τη σειρά της έκλεισε το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα. Νοσοκομεία δηλαδή εξειδικευμένα στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, που παρέμειναν ερμητικά κλειστά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή όπως με κυνισμό ισχυρίστηκε ο υφυπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης δεν υπάρχει «διαθέσιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό». Ψεύτικος ισχυρισμός αν λάβει κανείς υπόψη του ότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνεργοι επιστήμονες νοσηλευτές γιατροί, όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό που μένει παροπλισμένο ακόμα και σήμερα. Οι χιλιάδες προσλήψεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβασιούχους που ανανεώνεται η σύμβασή τους, ή που αντικαθιστούν αυτούς που έληξε η σύμβασή τους και απολύθηκαν. Στην ουσία πρόκειται για ανακύκλωση του ίδιου αριθμού εργαζομένων και όχι προσωπικό που προστίθεται σε αυτό που ήδη υπάρχει. Λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Π.χ. μέχρι τώρα έχουν γίνει 1400 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, όταν οι κενές οργανικές θέσεις πριν την πανδημία ήταν πάνω από 6.000.Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και σήμερα να στερούμαστε πολύτιμες εφεδρείες σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και των άλλων ασθενειών. Το αποτέλεσμα; το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε κοβιντάδικα (Σισμανόγλειο ,Ερυθρός Σταυρός, Θριάσιο Νοσοκομείο), αφήνοντας ξεκρέμαστους ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού ματαιώθηκαν, χιλιάδες προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μία παράλληλη επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη: η νοσηρότητα και η θνητότητα εξαιτίας της παραμέλησης άλλων ασθενειών έχει εκτιναχθεί. Η διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου την περίοδο της πανδημίας έχει μειωθεί κατά 40%.

 


Ευκαιρία κερδοσκοπίας


Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά μεγαθήρια τα οποία άδραξαν την ευκαιρία την περίοδο της πανδημίας που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους. Κρατάνε τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές στον κορονοϊό για να μη μολυνθούν τα κέρδη που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση, αφού ταΐζει τους ιδιοκτήτες τους με ζεστό κρατικό χρήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα που ανακοινώθηκε η μετατροπή του «Θριάσιου» σε νοσοκομείο για περιστατικά covid, από τις 156 κλίνες ιδιωτικών κλινικών που έχουν ενοικιαστεί για νοσηλεία ασθενών με Covid στην Αττική, ήταν καλυμμένες μόνο οι 62, αν και οι κλινικάρχες αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα και για τις 156!
Ένας χρόνος πανδημίας, ένα συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας μας. Μία περίοδος που ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα αδιέξοδα της πολιτικής που δε διστάζει να βάλει ακόμα και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους- οφέλους, που θεωρεί την υγεία από τη μία «ατομική ευθύνη», και από την άλλη πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό και πεδίο για να κάνουν μπίζνες οι ιδιωτικοί όμιλοι. Αυτός είναι ο ορατός εχθρός που πρέπει με συντονισμένα πυρά υγειονομικοί, ασθενείς, εργαζόμενοι να αντιπαλέψουμε!

 

Η Αφροδίτη Ρέτζιου είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Πρώην δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 

 

1aaa-abatielos

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΕΔΗΚ: Επιβεβαίωση της αντεργατικής πορείας και τέλος στην δωρεάν παρακολούθηση..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

Πριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα..

Readmore

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

  Να λοιπόν που μερικές φορές η ιστορία γίνεται φάρσα. Προχτές κάτοικοι του Πα..

Readmore

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.