Η παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ

Του Mahdi Darius Nazemroaya

 


1aaa-dariusΕδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, ο κόσμος έχει παριτυλιχθεί σε μια κουβέρτα διαρκών πολεμικών συγκρούσεων.

Οι εισβολές, οι παράνομες κυρώσεις και οι αλλαγές καθεστώτων (μέσω ανοιχτών επεμβάσεων, πραξικοπημάτων ή "βελούδινων/πολύχρωμων επαναστάσεων"), έχουν γίνει καθημερινή σχεδόν πρακτική.

Το ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική Συμμαχία) επανειλημμένα και κατά τρόπο πολύ αμφιλεγόμενο, είναι αναμεμειγμένο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε πολλές από αυτές τις συγκρούσεις, που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Το ΝΑΤΟ είναι γέννημα θρέμμα του Ψυχρού Πολέμου (περίοδος 1945-1991). Ως δικαιολογία της ύπαρξής του, η Ουάσιγκτον και οι πολιτικές ηγεσίες της Δύσης προέβαλλαν ότι ο οργανισμός αυτός αποτελούσε "εγγύηση ασφάλειας" έναντι οποιασδήποτε εισβολής στη Δυτική Ευρώπη εκ μέρους της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλοκ, ωστόσο σε όλη την πορεία της η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπήρξε το εργαλείο στα χέρια της Ουάσιγκτον προκειμένου αυτή η τελευταία να τσιμεντώσει την επιρροή της στην Ευρώπη και να συνεχίσει αυτό πού στην πραγματικότητα ήταν η μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατοχή της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Το 1991 έπαψε να υφίσταται ως λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ η "Σοβιετική απειλή", δεδομένου ότι κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και επήλθε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζει την επικίνδυνη επέκτασή του προς ανατολάς, προκαλώντας τη Ρωσία και τους πρώην Σοβιετικούς της συμμάχους. Η Κίνα και το Ιράν παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις κινήσεις του ΝΑΤΟ καθώς αυτό το τελευταίο έρχεται όλο και πιο απειλητικά κοντά τους.

 

1aaa-bombardismoi

 


Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας ήταν ένα σημείο καμπής για τη Βορειοατλαντική συμμαχία και των όρων εντολής της. Ο οργανισμός πέρασε από μια δήθεν αμυντική στάση σε μια επιθετική πολιτική με το πρόσχημα των ανθρωπιστικών επεμβάσεων. Ξεκινώντας από τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ άρχισε την πορεία του για να μετατραπεί σε παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Από τους πολέμους του στα Βαλκάνια, άρχισε να διευρύνει το διεθνές πεδίο των επιχειρήσεών του εκτός της Ευρω-ατλαντικής ζώνης προς τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τον Ινδικό Ωκεανό. Έχει πρακτικά μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια Νατοϊκή λίμνη μέσω του Νατοϊκού Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, ενώ επιδιώκει να επιτύχει το ίδιο και στη Μαύρη Θάλασσα και να διασφαλίσει ένα στρατηγικό σημείο στην περιοχή της Κασπίας. Η Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του Κόλπου μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου επιδιώκει επίσης την κυριαρχία στον Περσικό Κόλπο και τη στρίμωξη του Ιράν. Το Ισραήλ έχει γίνει de facto μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, τα Νατοϊκά πολεμικά πλοία διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά του Άντεν. Όλα αυτά τα πολεμικά πλοία περιπολούν κοντά στις ακτές της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και της Υεμένης ως μέρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας ναυτικής ζώνης στις περιοχές που δεσπόζουν και ελέγχουν σημαντικές στρατηγικές θαλάσσιες οδούς και ναυτιλιακούς μεταφορικούς διαδρόμους.
Ο τελικός στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι η παγείωση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας. Το ΝΑΤΟ έχει ξεκάθαρα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της στρατηγικής των ΗΠΑ για την κυριαρχία τους στον Ευρασιατικό χώρο. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την περικύκλωση της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και των συμμάχων τους με ένα στρατιωτικό δακτύλιο που θα εξυπηρετεί δουλικά την Ουάσιγκτον. Το πρόγραμμα της πλανητικής πυραυλικής ασπίδας, η στρατικοποίηση της Ιαπωνίας, οι εξεγέρσεις στη Λιβύη και τη Συρία, οι απειλές κατά του Ιράν και η δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αποτελούν συστατικά στοιχεία αυτού του κολοσσιαίου γεωπολιτικού σχεδίου. Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ δημιουργεί μια σειρά από Ευρασιατικές αντι-συμμαχίες με παγκόσμιες διασυνδέσεις που εκτείνονται έως και τη Λατινική Αμερική. Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ- CSTO) και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ- SCO) έχουν σχηματισθεί από τη Ρωσία, την Κινα και τους συμμάχους τους ως ασπίδες εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ως τα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Όσο η παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ προχωρεί τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου. Όσο το ΝΑΤΟ ηγείται μιας συγκρουσιακής πορείας με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

 


Ο Mahdi Darius Nazemroaya είναι δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής. Συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου Η Παγκοσμιοποίηση τπυ ΝΑΤΟ (The Globalization of NATO - Clarity Press) και του υπό έκδοση Ο Πόλεμος κατά της Λιβύης και η Επαναποικιοποίηση της Αφρικής - The War on Libya and the Re-Colonization of Africa. Είναι κοινωνιολόγος και ερευνητής.


Απόδοση στα ελληνικά: Α.Ν.

 

 

1aaa-abatielos

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

«Θα στηρίξουμε με ουσιαστικές πράξεις το θεσμό της οικογένειας»

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας ..

Readmore

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

5 προτεραιότητες για τα σχολεία του Βύρωνα από εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση του του Δ.Σ. της «Ρόζας Ιμβριώτη» για τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και Α..

Readmore

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Επανέρχεται το σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΕΔΗΚ: Επιβεβαίωση της αντεργατικής πορείας και τέλος στην δωρεάν παρακολούθηση..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Η ουσία και η επικοινωνία….

Πριν δυο μήνες περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ψήφισε ομόφωνα πρόγραμμα..

Readmore

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

ΒΙΛΑ ΠΑΥΛΙΝΑ: Όταν η ιστορία γίνεται φάρσα…

  Να λοιπόν που μερικές φορές η ιστορία γίνεται φάρσα. Προχτές κάτοικοι του Πα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.