Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Καταθέσαμε 6 συγκεκριμένες προτάσεις

στην Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη του πολιτισμού.

 

 

Της Ελένης Βασιλοπούλου

 

1aaa-eleni-vasilopoulouΗ τέχνη ενώνει, η τέχνη θεραπεύει, η τέχνη με όλες τις μορφές της καταδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού σε κάθε χρονική στιγμή, σε κάθε τόπο!
Η τέχνη και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτήν, βρίσκονται αυτή την δύσκολη εποχή ακριβώς λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων, σε κατάσταση συναγερμού.
Η πολιτεία, οι θεσμοί, η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, έχουν τη δική τους ευθύνη τόσο για την υποστήριξη όσων πλήττονται, από τα αναγκαία μέτρα για την πανδημία, όσο και για την ψυχική ενδυνάμωση της κοινωνίας που αναζητά διέξοδο και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Η Ρένα Δούρου και η Δύναμη Ζωής καταθέσαμε έγκαιρα τις προτάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να παρθούν μεγάλες και τολμηρές πρωτοβουλίες για την στήριξη των πολιτών της Αττικής.
Μέσα λοιπόν στον κορωνοπροϋπολογισμό, σε ένα πλαίσιο δράσεων 31 εκατ. ευρώ, εξ ιδίων πόρων, προτείναμε και τη στήριξη του πολιτισμού με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτά στις 15/4/2020 στη συζήτηση για την Α' αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
Στις 29/5 η παράταξή μας επανήλθε με αναλυτικές και στοχευμένες προτάσεις για το θέμα, αφού το πρόγραμμα στήριξης καταψηφίστηκε από την διοικούσα παράταξη!
Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη πενταετία και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης δόθηκαν 100 εκατ. ευρώ για πολιτιστικές δράσεις και υποδομές. Εν συντομία οι προτάσεις μας ήταν:

 


1) Αγορά παραστάσεων ώστε να γίνουν εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο, για ενήλικες και παιδιά. Δυνατότητα για παρακολούθηση από σχολεία το επόμενο σχολικό έτος. Προαγορά εισιτηρίων σε συναυλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικές παραγωγές υψηλού επιπέδου.
2) Σε συνεργασία με τους 66 Δήμους ,χρηματοδότηση καλλιτεχνικών σεμιναρίων για δημότες και μαθητές.
Αναγκαία σε αυτήν τη δράση η αξιοποίηση χώρων των Δήμων και ο συντονισμός με τα καλλιτεχνικά σωματεία. Ενίσχυση και ενθάρρυνση των πολιτιστικών δράσεων των εργαζομένων στην Περιφέρεια.
3) Δωρεάν διάθεση ανεκμετάλλευτων χώρων της Περιφέρειας. Επιχορήγηση για την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας καλλιτεχνικών ομάδων.
4) Να συνεχισθεί η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε δράσεις όπως το "schoolwave", το "Μικρό Παρίσι», τα Φεστιβάλ των νησιών, τα Φεστιβάλ Δήμων, πολιτιστικές δραστηριότητες στα πάρκα της Περιφέρειας, στήριξη θεάτρων με ιστορικό αποτύπωμα κλπ.
5) Ενοικίαση εξοπλισμού για την διοργάνωση καλλιτεχνικών παραγωγών στα ανοιχτά θέατρα και τους κατάλληλους υπαίθριους χώρους των Δήμων.
6) Να γίνει συζήτηση και να κληθούν οι καλλιτεχνικοί φορείς και οι εκπρόσωποι διοργανωτών, θεατρικών παραγωγών, διανομέων κινηματογραφικών ταινιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων για να κατατεθούν απόψεις και λύσεις.

 


Περιμέναμε, αφού διαβεβαίωσαν το σώμα, ότι αυτή η ανοιχτή διαβούλευση θα προχωρούσε. Με την συνεχιζόμενη άρνηση της διοίκησης για τη λειτουργία Επιτροπής Πολιτισμού-Αθλητισμού, η συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στις 24/6. Η πρόταση της διοίκησης για την αγορά εκδηλώσεων (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ)για το σύνολο της Περιφέρειας , η οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, είναι η μόνη που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των προτάσεών μας και βέβαια αργά σε σχέση με το καλοκαιρινό πρόγραμμα των Δήμων.
Υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι καλλιτεχνικές επιλογές θα γίνουν σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, θεσμικούς και δημοτικούς .
Ο Κεντρικός Τομέας, όπου ανήκουν οι Δήμοι μας, ενισχύθηκε με το ποσό των 224.000 ευρώ για 30 περίπου εκδηλώσεις και ιδιαίτερο βάρος στο Θέατρο Βράχων ,με αναγνώριση της μακράς Ιστορίας του Φεστιβάλ.
Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις προσπάθειές μας, για την ενίσχυση του τομέα του Πολιτισμού και των ανθρώπων του. Η Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να συνδράμει με όλους τους τρόπους και να αξιοποιήσει όλα τα κονδύλια που προβλέπονται , να αναζητήσει και νέες μορφές, λόγω των δύσκολων συνθηκών.

 

Η Ελένη Βασιλοπούλου είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με την Δύναμη Ζωής.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής     Παραθέτουμε την απάντη..

Readmore

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στη χθεσινή 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβο..

Readmore

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.