Να μην πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα την κρίση

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

 

Του Βαγγέλη Γείτονα

 


1aaa-baggelis-geitonasΤους τελευταίους δύσκολους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού ακούστηκαν και έγιναν πολλά. Κλήθηκε σε όλες τις πτώσεις η ατομική ευθύνη ως προκάλυμμα για τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια υγεία, τα ΜΜΕ ολημερίς διαφήμιζαν τη “μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης”, οι υγειονομικοί τη μια μέρα ήταν ήρωες ενώ την άλλη συνδικαλιστές που έβαζαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία -εν μέσω πανδημίας (!)- να προχωρήσει με ΠΝΠ και όχι μόνο, μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που τότε τα βάφτιζε έκτακτα και σήμερα τα μονιμοποιεί ένα-ένα!
Οι δημοτικές αρχές, έπαιξαν το δικό τους ειδικό ρόλο, ως τμήμα του κράτους, εφαρμόζοντας κατα γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμφισβήτητα, ξεπέρασε σε ταχύτητα υλοποίησης ακόμα και Δημοτικές Αρχές που πρόσκεινται στη ΝΔ.

Αυτή την περίοδο, η Λαϊκή Συσπείρωση, με αίσθημα ευθύνης, -και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα- με θέσεις και προτάσεις που συμπυκνώνονται στο σύνθημα “Μένουμε Δυνατοί”, άσκησε πίεση στη Δημοτική Αρχή για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας όλων των Βυρωνιωτών, των εργαζόμενων του Δήμου μας αλλά και για να μην φορτωθούν τα βάρη της πανδημίας στο λαό, στους επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

Τα αιτήματά μας τα υποστηρίξαμε στην πράξη με τους δημοτικούς συμβούλους να δίνουν το παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις των σωματείων που εκείνη την περίοδο έδιναν το δικό τους αγώνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κινητοποιήσεις της 7ης Απρίλη, παγκόσμια μέρα Υγείας, με παρουσία στην κινητοποίηση στο Κ.Υ Βύρωνα, στις 15 Απρίλη ημέρα δράσης των εργαζόμενων στο εμπόριο, τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς κ.α.

Με την πρώτη επιστολή μας στις 28 Φεβρουαρίου ζητούσαμε να παρθούν μέτρα στα σχολεία της περιοχής και να ενισχυθούν οικονομικά οι σχολικές επιτροπές ώστε να προμηθευτούν αντισηπτικά σαπούνια κ.ο.κ. Ακολούθησαν μια σειρά από παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και επιστολές με τις οποίες διαμορφώθηκε ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα στην πόλη μας.


Η πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει τους δήμους σε υποστελέχωση, οικονομική ασφυξία και τους έχουν καταστήσει μηχανισμό επιβολής φόρων και αντιλαϊκών μέτρων απο τη μία και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής που σιγοντάρεται απο τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων “ανεξάρτητων” από την άλλη, ήταν για ακόμα μια φορά ένα συμπαγές μπλόκ.

 


Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

 

Υπογραφή της δεύτερης κατά σειρά σύμβασης ( με την πρώτη να έχει ψηφιστεί σχεδόν απο όλες τις άλλες παρατάξεις) για τη μεταφορά των αδρανών υλικών από το ΣΜΑ με ιδιωτική εταιρία. Εν μέσω καραντίνας εκδίδεται ΠΝΠ που επιτρέπει στην Οικονομική Επιτροπή (επιτροπή που έχει πλειοψηφία η δημοτική αρχή) να αποφασίζει για τέτοιες ενέργειες.
Η Δημοτική Αρχή σπεύδει να κάνει εφαρμογή. Βεβαίως μετά από αυτή, ακολούθησε και άλλη σύμβαση με ιδιώτη για την αποψίλωση χώρων πρασίνου και άλλη μία για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού.

Χρήση της δυνατότητας για αναστολή συμβάσεων των εργαζόμενων της Δημοτικής Επιχείρησης, με βάση επίσης ΠΝΠ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω καραντίνας.

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για χορήγηση tablet σε μαθητές μέσω σχολικών επιτροπών. Στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για διατύπωση θέσης του δήμου για χορήγηση σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του κράτους, η Δημοτική αρχή υιοθετώντας τη θέση του κ. Γώγου (ΝΔ) οτι “το κράτος δεν έχει χρήματα και δεν είναι ο πατέρας όλων”, συντάσσεται ακόμα μια φορά με την κυβερνητική θέση.

Με αυτά και άλλα παραδείγματα καταλαβαίνει τελικά κανείς τί σήμαινε το περιβόητο “θα λογαριαστούμε μετά” του ΣΥΡΙΖΑ, σύνθημα το οποίο αναπαρήγαγαν και στελέχη της δημοτικής αρχής την περίοδο της πανδημίας σε αναρτήσεις τους στα social media. Πλήρης συναίνεση και εφαρμογή όλων των αντιδραστικών κατευθύνσεων.

 

Η επόμενη ημέρα είναι εδώ

 

Πλέον, βρισκόμαστε σε μια νέα φάση που πρέπει να βρεί το λαό μας σε ετοιμότητα, για να μη πληρώσει ξανά τη κρίση τους. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι στην περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, οι δήμοι δεν έμειναν στο απυρόβλητο. Περικοπές σε προϋπολογισμούς, προσωπικό, μειώσεις μισθών εργαζομένων, ανταποδοτικότητα και εν τέλει ο λογαριασμός στους δημότες και τους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής. Η μείωση του προϋπολογισμού του Δήμου στην προηγούμενη κρίση έφτασε το 60% και η ανταποδοτικότητα αυξήθηκε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην πληρώσουν ξανά τα γνωστά υποζύγια. Για τη στήριξη των εργαζόμενων, των άνεργων, των επαγγελματιών του Δήμου μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη, στην «οργανωμένη απειθαρχία», όπως αυτή εκφράστηκε και στις φετινές Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ!

 

Ο Βαγγέλης Γείτονας είναι Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βύρωνα.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής     Παραθέτουμε την απάντη..

Readmore

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στη χθεσινή 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβο..

Readmore

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.