Η διττή εντολή των προφητών του κακού

Editorial του μηνιαίου γαλλικού περιοδικού Ruptures (Ρήξεις)

 

 

1aaa-edito-rapturΑκόμη περισσότερη Ευρώπη. Ακόμη περισσότερο πράσινο. Ιδού η διπλή θαυματουργή συνταγή με την οποία μας ξεκουφαίνει ακατάπαυστα η κυρίαρχη ιδεολογία, καλώντας μας να σκεφτούμε "το μετά". Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα φλογερά - απελπισμένα στην πραγματικότητα - "σημαντικών διανοουμένων" ή "αγωνιστών για ένα ανθεκτικό μέλλον" οι οποίοι νομίζουν ότι βλέπουν στην επιδημία του κοροναϊού την ατράντακτη επιβεβαίωση των δογμάτων τους που προϋπήρχαν. Από αυτή την άποψη, το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι France 2 υπερέβαλε εαυτόν μεταδίδοντας στις 16 Απριλίου, ειδική εκπομπή στην οποία η φιλελευθερο-οικολογική συναίνεση ξεχείλισε μέχρι αηδίας, με επίσημο καλεσμένο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ας σημειωθεί, επιπλέον, η έκκληση στο ίδιο μήκος κύματος, που απηύθυναν δώδεκα υπουργοί περιβάλλοντος χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: πρέπει, εκλιπαρούν, να αντισταθούμε στον "πειρασμό βραχυπρόθεσμων λύσεων οι οποίες θα κρατούσαν την Ένωση σε μια οικονομία του διοξειδίου του άνθρακα". Εν ολίγοις, όχι στην επανεκκίνηση της οικονομίας εάν αυτή πρέπει να καταναλώνει πετρέλαιο. Και ας πάει στα τσακίδια η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία μόνο τον Μάρτιο υπέστη καθίζηση της τάξης του 55% (72% στη Γαλλία), με όλες τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση. Για να μην μιλήσουμε και για τη σιδηρουργία, στη Φος συρ Μερ (σημαντική βιομηχανία χάλυβα κοντά στη Μασσαλία) για παράδειγμα, της οποίας οι υψικάμινοι έπαψαν να λειτουργούν, προσωρινά σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Την ίδια στιγμή, μια γοητευτική ευρωπαϊκή συμμαχία σχηματίστηκε γύρω από ένα κείμενο που προτρέπει "όσους παίρνουν μέρος στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, διευθυντές επιχειρήσεων και χρηματιστηριακούς υπεύθυνους, συνδικάτα, ΜΚΟ" να επιδιώξουν μια "πράσινη επανεκκίνηση". Εκτός από τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων Pascal Canfin, ανάμεσα στους υπογράφοντες το κείμενο βρίσκουμε τον Γάλλο υπουργό οικολογικής μετάβασης και την Γερμανίδα ομόλογό του, τον Laurent Berger με τη διπλή του ιδιότητα του γραμματέα της CFDT (εργατικό συνδικάτο προσκείμενο στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, τους προέδρους των ομάδων των σοσιαλιστών, πρασίνων και φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, υπεύθυνους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως επίσης και τριάντα επτά διευθυντές επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων της Renault, της Unilever, της Danone, της L’Oreal ή της Ikea.

 

 

1aaa-andre-europΣε κάποιο άλλο κείμενο, πολλές δεκάδες προσωπικοτήτων, ακραιφνών υποστηρικτών της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, τσιρίζουν στη διαπασών: "Έφτασε ο καιρός για ένα νέο ευρωπαϊκό πατριωτισμό". Είναι όντως τρελλό σε ποιο βαθμό μπορεί ο ευλογημένος ο ιός να εξάψει τη φαντασία μερικών. Για τους συγγαφείς του κειμένου, "το πρώτο μήνυμα" είναι ότι η ΕΕ "είναι εδώ για να προστατεύσει", και το δεύτερο είναι ότι η ΕΕ "εγγυάται την ενότητα, την ισχύ και τη σταθερότητα", κυρίως για τη ζώνη του ευρώ. Υπάρχει ακόμη κανείς που να αμφιβάλλει;
Για τον Γάλλο στρατηγό Vincent Desportes, πρέπει να "μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε σωτήριο σοκ το οποίο είχαμε τόσο πολύ ανάγκη".
Ειδικό βραβείο πρέπει πράγματι στον στρατηγό Vincent Desportes ο οποίος καταγγέλει μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Le Monde (15/04/20) "την αύξηση των κοινωνικών δαπανών" η οποία βάραινε μέχρι σήμερα την Ευρώπη. Χωρίς αμφιβολία, η Γηραιά Ήπειρος και η Γαλλία ειδικά, κυλιόντουσαν μέχρι σήμερα μέσα σε μιαν ακολασία αγοραστικής δύναμης... Ε λοιπόν, για τον πρώην διευθυντή της Σχολής Πολέμου, πρέπει να "μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε σωτήριο σοκ το οποίο είχαμε τόσο πολύ ανάγκη". Πρέπει να χωνέψουμε καλά αυτές τις τελευταίες λέξεις!!!
Ο τραγικός βαθμοφόρος φαντάρος έχει το προτέρημα να εκφράζει χωρίς περιστροφές την ουσία της φιλελευθερο-περιβαλλο-αντιδραστικής σκέψης: "ο μύθος της αέναης προόδου έχει καταρρεύσει". Δεύτερη "αποκάλυψη" που επέφερε ο ιός, που όντως υπήρξε άκρως εμνευσμένος: "η Ευρώπη (...) δεν είναι άτρωτη: ούτε η επιστήμη, ούτε ο πολιτισμός και ακόμη λιγότερο οι εθνικές μας αναδιπλώσεις δεν μας καθιστούν άτρωτους..." Μπορεί κανείς εδώ να διαπιστώσει τη σύνδεση που επιχειρείται στην ίδια πρόταση μεταξύ αυτών των τριών πληγών του Φαραώ.
Εξ ου και το πολύ Μακρον-ικό συμπερασμα: η Ευρώπη οφείλει να κατακτήσει ξανά τη "στρατηγική της αυτονομία" (και γιατί παρακαλώ "ξανα";;;). Επειδή ο πτυχιούχος του Στρατιωτικού Κολλεγίου των ΗΠΑ έχασε την πίστη του στο Θείο Σαμ: "ο στρατιώτης Ράιαν ποτέ δεν θα ξαναρθεί για να σκοτωθεί στις Γαλλικές ακτές". Μια "στρατηγική αυτονομία" η οποία επιβάλλεται για το μέλλον, κυρίως από το δεδομένο "του επιπέδου του ευρωπαϊκού πολιτισμού". Τον οποίο ο στρατηγός αναμφίβολα θεωρεί ανώτερο απ' εκείνο των άλλων περιοχών της υφηλίου, εάν τέλος πάντων έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις.
Ο δρόμος έχει συνεπώς χαραχτεί: τα έθνη μας πρέπει να "ανταλλάξουν λίγη από την κυριαρχία τους έναντι μιας αυτόνομης συνομοσπονδίας", και όπου το όλον θα οδηγεί σε μια "ευρωπαϊκή κυριαρχία ισχυρή μέσα από εθνικές κυριαρχίες που θα γίνονται σεβαστές αλλά θα είναι περιορισμένες". Αυτό το "λίγη από την κυριαρχία" (sic!) που θα καταλήγει σε μια "περιορισμένη κυριαρχία' (ξανά sic!) σίγουρα αξίζει να μείνει στην ιστορία.
Μέχρι τότε, ο υπαρχηγός Desportes τελειώνει την απειλητική ημερήσιά του διάταξη με μία σύσταση στην οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπακούσει κανείς: "λίγη λογική, Ευρώπη!, λίγη καλή συμπεριφορά, Ευρώπη!, λίγη υπερηφάνεια, Ευρώπη!".
Μήπως στρατηγέ μου αρχίσαμε να ανησυχούμε για το ηθικό του στρατεύματος;

 

Απόδοση: Α.Ν.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής     Παραθέτουμε την απάντη..

Readmore

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στη χθεσινή 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβο..

Readmore

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.