Tο «τρολ» του «πόθεν έσχες»

Του Σπύρου Τζόκα

 


1aaa-arthro-902Το συνηθίσαμε πλέον κάθε χρόνο. Τη γνωστή ιστορία της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τις συζητήσεις για τον πλουτισμό τους και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων. Το συνηθίσαμε να κατέχουν τέτοιες περιουσίες, να παίρνουν δάνεια που δεν πληρώνουν ποτέ, να έχουν τόσα ακίνητα και να αποκτούν χρόνο με το χρόνο και άλλα, να κάνουν εύκολα διακοπές, να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα σχολεία και οι ίδιοι να μιλούν για τις λαϊκές ανάγκες, για τα προβλήματα του λαού και να αποφασίζουν μετά από περίσκεψη, γνώση και συμπάθεια να δώσουν και μια αύξηση 2% στην πλέμπα.
Αλλοίμονο δεν είναι μονοφαγάδες. Εξάλλου από εκεί ξεκίνησαν και αυτοί. Δούλεψαν σκληρά, σηκώθηκαν χαράματα και με τη δημόσια συγκοινωνία στοιβαγμένοι κάθε μέρα αγωνίζονταν για τον επιούσιο!!! Πολλά είναι τα παραδείγματα σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, όπως ο πρωθυπουργός της χώρας με την τεράστια περιουσία, ένας υπουργός που με σκληρή δουλειά απέκτησε 120 ακίνητα, ένας άλλος που επίσης κόπιασε για να έχει καταθέσεις ενός εκατομμυρίου, ακόμα και κάποιος που αυτοθαυμάζεται ως αριστερός και κάθε χρόνο αυξάνει την περιουσία του. Τα παραδείγματα πολλά και χρειαζόμαστε σελίδες να τα απαριθμήσουμε. Είναι και οι άλλοι, οι σκαφάτοι και αυτοί που ξεκουράζονται σε ξαπλώστρες των 150 ευρώ!!
Και όλες αυτές οι περιουσίες, κάρφος σε ένα λαό που δοκιμάζεται, σε μια κοινωνία που φτωχοποιήθηκε στη δεκαετία της εθνικής τραγωδίας των μνημονίων, μια κοινωνία η οποία βλέπει τους μη προνομιούχους και τους αποκλεισμένους να πολλαπλασιάζονται.

 

Διαβάστε περισσότερα...

«…Για να φανεί, πως ίσια λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια»

Του Σπύρου Τζόκα, πανεπιστημιακού - συγγραφέα

 


1aaa-barnalis-stzΈτσι και αλλιώς οι ζωές μας είναι παράλληλες με εκείνες των τύπων σαν τον Καρανίκα. Έτσι και αλλιώς αντιπροσωπεύουμε διαφορετικούς αξιακούς κόσμους. Έτσι και αλλιώς βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με απόψεις σαν και αυτές που υποστήριξε. Με το αποτύπωμα, όμως, της κιμωλίας στα χέρια μου από την 35χρονη θητεία ως δάσκαλος της νεολαίας, στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αναρωτιέμαι τι μας... ψεκάζουν αυτούς τους καιρούς; Ποια τελικά είναι τα πρότυπα της εποχής μας;
Το βέβαιο είναι ότι η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση. Και ο εν λόγω κύριος δεν έχει καμία τέτοια συναίσθηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα θρίλερ εξελίσσεται στους πρόποδες του Υμηττού

«Κάτω τα χέρια από θεσμούς και δραστηριότητες που μας μεγάλωσαν, μας έκαναν ανθρώπους».

 

Της Ελένης Βασιλοπούλου

 

1aaa-arthro-basilopoulouΖούμε παράξενες μέρες, με βαρύ το φορτίο από τις απώλειες συνανθρώπων μας από την πανδημία.
Η μάχη των εργαζομένων στην Υγεία, ιατρών, νοσηλευτών/τριών, όλου του προσωπικού, φαίνεται χωρίς όρια.
Η οργάνωση των εμβολιασμών, η παροχή self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα, τις/τους εργαζόμενες/ους, αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος απαιτεί στιβαρό κράτος, αποφασιστική και δραστήρια αυτοδιοίκηση, υπεύθυνους πολίτες, κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ομόνοια και ομοψυχία.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία εξαιτίας κυρίως των μέτρων για την πανδημία, εξελίσσονται σαν καταστροφικός οδοστρωτήρας, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για πάρα πολλούς κλάδους.
Ένας εξ αυτών είναι και ο πολύπαθος τομέας του πολιτισμού και των εργαζόμενων, σε αυτόν των χώρων Πολιτισμού, των μέσων, των πολιτιστικών προϊόντων.
Στη δική μας γειτονιά, στους πρόποδες του Υμηττού, εξελίσσεται ένα θρίλερ, μετά από δεκαετίες, ενώ χιλιάδες κόσμου και κυρίως νεολαίας φαίνεται να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Μία άδικη και αναπάντεχη απόφαση του Εφετείου, αναγνωρίζει ξαφνικά ιδιοκτησίες σε μια έκταση πάνω από 100 στρέμματα, στο λόφο Κοπανά, στα πρώην λατομεία Εργάνη, στην περιοχή των Θεάτρων Βράχων.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο λόφος Κοπανά ανήκει στο λαό

Του Βαγγέλη Γείτονα

 


1aaa-artro-baggelhs-geiΜε αφορμή την επιδίκαση της ιδιοκτησίας του λόφου Κοπανά και όλων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός, σε ιδιώτες, βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα:

 

1. Δεν πρόκειται για τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό. Το παράδειγμα της γειτονικής ΠΥΡΚΑΛ, η “ριβιέρα” του Ελληνικού και πολλά άλλα επιβεβαιώνουν ότι χώροι κρίσιμης σημασίας μπαίνουν στο στόχαστρο «του νέου μοντέλου ανάπτυξης». Η νέα οικονομική κρίση που καλπάζει βλέπει ως πολύτιμο εμπόρευμα όλα τα λαϊκά δικαιώματα ( υγεία, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός) … και την γη την ίδια.
2. Είναι ένα διαχρονικό πολιτικό έγκλημα. Σχεδιάστηκε μεθοδικά από όλες τις κυβερνήσεις που υφαίνουν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο των τελευταίων χρόνων

Διαβάστε περισσότερα...

Αλέξης Σωτηρόπουλος: «Πάμε σε μια δύσκολη και αμφίρροπη νομική μάχη»

1aaa-alex-arthrΤη βεβαιότητά του για νικηφόρο αποτέλεσμα σε μια αμφίρροπη ωστόσο νομική μάχη, που δίνει ο Δήμος Βύρωνα, μαζί με το Δήμο Δάφνης-Υμηττού και το Ελληνικό Δημόσιο, απέναντι στους μνηστήρες-διεκδικητές μεγάλης έκτασης του λόφου Κοπανά, δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής της Δύναμης Ελπίδας Βύρωνα και δικηγόρος, Αλέξης Σωτηρόπουλος.
Η συνέντευξη επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα που ανέδειξε η συζήτηση στην οποία αφιερώθηκε η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

1aaa-ban-dance

 newefimeridazokravariotis300χ

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

ΒΥΡΩΝΑΣ: Ψήφισμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα κατά τη συνεδρίαση του, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ενέκρι..

Readmore

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

Πρόταση για ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής

«Να στηριχτεί με κρατική ευθύνη το αναγκαίο επιστημονικό πρόγραμμα ενημέρωσης κα..

Readmore

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αίτημα της ΡΕΚ για συζήτηση δύο θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα     «1ο Θέμα   Ο συ..

Readmore

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Συνοικία το όνειρο… κι όταν ξυπνήσαμε παντού λυόμενα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου   «Η κατρακύλα της δημοτικής αρχής..

Readmore

«Τα σχολεία μας είναι  ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

«Τα σχολεία μας είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.