Τρίκαλα!!

greektips-logo
 Trikala-1

 

 

 

 

 

 

Η πόλη των Τρικάλων απλώνεται στο δυτικό τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι μια πόλη επίπεδη, αν εξαιρέσεις το λόφο του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της, χαρακτηριστικό που μετατρέπει πολλούς από τους κατοίκους σε επίδοξους ποδηλάτες.

Το κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο. Ακόμη κι αν εσείς δεν την γυρίσετε με ποδήλατο, θα χαρείτε σίγουρα να την περπατήσετε.

Η στρατηγικής σημασίας θέση της αρχαίας πόλης, της επονομαζόμενης Τρίκκης, βοήθησε στο να γίνει η πόλη εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ηπείρου, Μακεδονίας και Στερεάς. Εδώ γεννήθηκε ο Ασκληπιός και, κατά πολλούς ιστορικούς, ο πρώτος βασιλιάς της πόλης. Εδώ λειτούργησε και τα πρώτα θεραπευτήριά του. Τα μόνα αρχαιολογικά ευρήματα του Ασκληπιείου, που έχουν έρθει στο φως, είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα και ο λουτρώνας. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι θαμμένο κάτω από το Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων.

Το Βαρούσι απλώνεται κάτω από το Φρούριο στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Πλακόστρωτα σοκάκια, στενά δρομάκια, επιβλητικά διώροφα αρχοντικά του 17ου και 19ου αιώνα, τα παμπάλαια ρόπτρα στις ξύλινες πόρτες, τα σαχνισιά και τα περίεργα καμπυλωτά υποστυλώματα είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε. Τα περισσότερα νέα σπίτια στην περιοχή χτίζονται σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μια και πρόκειται για διατηρητέο οικισμό. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και μερικές παραφωνίες τσιμέντου, δυστυχώς. Στην περιοχή υπάρχουν δέκα εκκλησίες οι οποίες διατηρούν σπάνιες τοιχογραφίες. Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε κάποιες από αυτές. Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης ανεβείτε τα σκαλάκια για να φτάσετε στην πέτρινη είσοδο του κάστρου.

Το Κάστρο ή Φρούριο άρχισε να χτίζεται το 5ο π.Χ. αιώνα. Ο Ιουστινιανός ανακατασκεύασε τα τείχη του το 530 μ.Χ. Εκεί θα βρείτε αναψυκτήριο, ένα υπαίθριο θέατρο καθώς και το Ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης. Από τον πυργίσκο του Ρολογιού, ύψους 33 μ., μπορείτε να θαυμάσετε την θέα πάνω από το Βαρούσι και τις κόκκινες κεραμοσκεπές του. Θα πρέπει όμως να ανεβείτε τα 107 σκαλιά του. Να είστε σίγουροι πάντως πως η θέα θα σας αποζημιώσει! Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά από τις 09:00 – 16:00.

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία λειτουργεί και ζωολογικός κήπος.

Το έτερο σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η κεντρική γέφυρα επί του Ληθαίου ποταμού, η οποία ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς, ενώ το 1996 πεζοδρομήθηκε για να μπορούν οι περαστικοί να θαυμάζουν τα νερά του ποταμού. Εκεί βρίσκεται και το άγαλμα του Ασκληπιού.

Αυτό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει είναι το επιβλητικό Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ Τζαμί, με το χαρακτηριστικό μιναρέ του. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και χτίστηκε από το ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν το 1557. Έχει ανακηρυχτεί Μνηµείο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς της UNESCO και σήμερα, μετά τα έργα ανακατασκευής του, φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις. Είναι ανοιχτά καθηµερινά, εκτός Σαβ.-Κυρ. από τις 08:30-14:30.
Δίπλα στο Τζαμί υπάρχει το οκταγωνικό μαυσωλείο του Οθωµανού πρίγκιπα Οσµάν Σαχ, που θάφτηκε εκεί το 1567. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσφατη ανακάλυψη της ύπαρξης οθωμανικών χαμάμ κάτω από τα κτίρια των πρώην ποινικών φυλακών. Πρόκειται για ένα πλήρες συγκρότημα ανδρικών και γυναικείων λουτρών πλήρως εξοπλισμένο. Τα χαμάμ θα είναι επισκέψιμα μετά το πέρας των εργασιών αναστήλωσης τους.

Άλλα ιστορικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Λαογραφικό Μουσείο, ο Μύλος Ματσόπουλου, το πρώτο αλευροποιείο-μακαρονοποιείο στην Ελλάδα που σήμερα στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο καθώς και το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, στα παλαιά ψυγεία-παγοποιεία του Θεόδωρου Κλιάφα. Μέσα στις βιομηχανικές αίθουσες ο επισκέπτης πληροφορείται την τοπική ιστορία, βλέπει πως ήταν η πόλη στο παρελθόν και γνωρίζει την διαδικασία εμφιάλωσης των τρικαλινών αναψυκτικών Κλιάφα. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και την μοναδική έκθεση στην Ελλάδα με πώματα και ετικέτες μπουκαλιών από όλο τον κόσμο. Στο τέλος της επίσκεψής σας μπορείτε να απολαύσετε ένα αναψυκτικό στο παραδοσιακό καφενείο.

Στην πόλη των Τρικάλων υπάρχουν, επίσης, και τρεις αξιόλογες πινακοθήκες:

Η Πινακοθήκη του Μενέλαου Καταφυγιώτη, καταξιωμένου στην Νέα Υόρκη ζωγράφου, βρίσκεται δίπλα στο Κάστρο και φιλοξενεί 14 πίνακες.

Η Πινακοθήκη Θεόδωρου Μαρκέλλου εδρεύει στο κτίριο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Γαριβάλδη. Φιλοξενεί 94 πίνακες τους οποίου δώρισε ο καλλιτέχνης στο Δήμο Τρικκαίων.

Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη στεγάζεται στην συνοικία Αγία Μονή, σε μια έκταση 1000 τ.μ. Η αντιστασιακή δράση του ζεύγος Κατσικογιάννη ήταν σπουδαία, εξού και η θεματολογία των έργων τους που κινείται αποκλειστικά γύρω από την πάλη των λαών ενάντια στην καταπίεση.

Αν κουραστείτε από το ποδαρόδρομο, περάστε από τον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού για να ξεκουραστείτε σε ένα από τα αμέτρητα cafes. Είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης, με εμπορικά μαγαζιά και cafes που συγκεντρώνει όλους τους Τρικκαίους, και όχι μόνο την νεολαία.

Αν πάλι θέλετε να φάτε και να διασκεδάσετε μια πρόταση είναι η περιοχή «τα παλιά Μανάβικα». Πρόκειται για μια περιοχή, στην οποία παλαιότερα, λειτουργούσαν τα πορνεία της πόλης. Αργότερα, τα χτισμένα με συμπαγές τούβλο κτίρια μετατράπηκαν σε αποθήκες της λαχαναγοράς. Τώρα έχει αναβαθμιστεί και είναι γεμάτη από μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μπαράκια και μαγαζιά με ζωντανή ελληνική λαϊκή μουσική. Άλλωστε τα Τρίκαλα έχουν παράδοση στη μουσική αυτή. Κάποτε στα στενά τους αντηχούσαν στα κρυφά οι πενιές του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η πόλη των Τρικάλων αποτελεί ιδανική επιλογή αν θέλετε να γνωρίσετε όλο το νομό. Οι αποστάσεις είναι μικρές, αν σκεφτείτε πως σε είκοσι λεπτά βρίσκεσαι στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση βρίσκονται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και η Ελάτη. Σημειώστε μόνο πως κατά τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία της πόλης είναι αρκετά υψηλή λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.greektips.gr

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.