Στεμνίτσα - Eλληνικό - Καρύταινα

greektips-logo

 stemnitsa-elliniko

 

 

 

 

 

 

Πυργόσπιτα με καμάρες, λιθόστρωτα σοκάκια και η μαγευτική ησυχία είναι η πρώτη εικόνα της Στεμνίτσας. Την περιγραφή συμπληρώνουν οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, καρυδιές και πολύχρωμες κερασιές και τα πέτρινα κεφαλόβρυσα.

Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια παράδοση και σημαντική ιστορία. Αποτέλεσε άλλωστε την πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας αφού τον Μάιο του 1821 συνήλθε εκεί, στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία. Θρυλική έχει μείνει και η διάσωση των κατοίκων από επιδρομή των Τούρκων το 1779 όταν εκείνοι διέφυγαν στη Μονή Προδρόμου.

Στην Στεμνίτσα υπάρχει πλουσιότατο λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζετα σε ένα κτίριο του 18ου αι., το αρχοντικό Χατζή. Καλύπτει την επαγγελματική και κοινωνική ζωή της Στεμνίτσας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Στο ισόγειο αναπαρίστανται εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων: αργυροχρυσοχοϊας, κατασκευής καμπάνας (κανταρτζή ή καμπανά), του τσαγκάρη, του γανωματή, του μπαλωματή και του κηροπλάστη.
Στο μεσοπάτωμα υπάρχει αναπαράσταση παλιού γορτυνιακού-στεμνιτσιώτικου σπιτιού (σάλα, χειμωνιάτικο, κάμαρα, κελάρι). Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η συλλογή Σαββόπουλου με μεταβυζαντινές εικόνες, όπλα του Αγώνα, έργων κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, κεντήματα και υφαντά.
Στους δύο ορόφους της νέας πτέρυγας εκτίθενται αντικείμενα από τη Στεμνίτσα, όπως, μεταβυζαντινές εικόνες, έργα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας, γυάλινα δοχεία, υφαντά, αγροτικές και αστικές παραδοσιακές ενδυμασίες, αργαλειό και φιγούρες του Θεάτρου Σκιών φτιαγμένες από Στεμνιτσιώτη καραγκιοζοπαίκτη. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.

Σημαντικές είναι και οι 18 μεταβυζαντινές εκκλησίες του χωριού που λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αι.), οι Τρεις Ιεράρχες (17ος αι.), ο ’Αγιος Νικόλαος (14ος αι.) και η Παναγία η Μπαφέρω (12ος αι.) στο ύψωμα "Κάστρο" που δεσπόζει στον οικισμό.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένο από λευκή πελεκητή πέτρα και χτισμένο το 1877.

Γραφικό καλντερίμι οδηγεί από την κεντρική πλατεία στο ύψωμα του χωριού όπου υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο. Από εκεί η θέα προς το χωριό και το φαράγγι του Λούσιου είναι υπέροχη. Εκεί βρίσκεται ηρώο αφιερωμένο στους αγωνιστές του ’21 που κατάγονταν από την περιοχή.

Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας . Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (διετούς φοίτησης) η οποία στεγάζεται σε όμορφο πετρόκτιστο και καλοδιατηρημένο κτίριο, όπου φοιτούν αρκετοί μαθητές.

Το Ελληνικό είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο λόφο, σε υψόμετρο 712μ., με θέα τον κάμπο της Μεγαλόπολης. Σε απόσταση 6 χιλ. από το Ελληνικό βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα και η αφετηρία των αναπλασμένων μονοπατιών του φαραγγιού του Λούσιου, οπότε το χωριό αποτελεί ιδανική βάση για τις εξερευνήσεις σας. 

Από εδώ μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου και το ομώνυμο χωριό. Λίγο πιο πέρα, σε απόσταση 4 χλμ., βρίσκεται η Μονή Καλαμίου. Η παλαιά μονή είναι κτισμένη σε απότομο βράχο, 100 μέτρα από το κτίριο της νέας μονής, πάνω ακριβώς από το φαράγγι του Λούσιου. Θεωρείται πως είναι κτίσμα του 15ου αι. και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σώζονται οι αγιογραφίες και η εγκλείστρα. Η νέα μονή χτίστηκε το 1713. Μεγάλο τμήμα της έχει ανακαινιστεί.

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Ψάρι, ένα μικρό κουκλίστικο χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 720 μέτρων, σε μια καταπράσινη πλαγιά.

Η Καρύταινα είναι ένας διατηρητέος οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 582μ. Είναι μια επιβλητική πέτρινη πολιτεία με όμορφα σπίτια, παλιές βυζαντινές εκκλησίες και πλακόστρωτα σοκάκια.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το φράγκικο κάστρο της, χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου. Το έχτισε τον 13ο αι. ο Γάλλος ηγεμόνας της εποχής. Αποκαλούνταν μάλιστα "Τολέδο της Ελλάδος". Εκεί εγκαταστάθηκε, από τις αρχές τις Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οχύρωσε, έχτισε σπίτι και εκκλησία και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριο.
Σήμερα, το εξωτερικό μέρος του διατηρείται σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το εσωτερικό. Η θέα από τα τείχη του προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι μαγευτική.
Για να πάτε μέχρι το Κάστρο ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού.

Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, στην κεντρική πλατεία του χωριού, χτίστηκε τον 16ο αι. σε αντικατάσταση παλαιότερου ναού. Το τριώροφο καμπαναριό του θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Έχει έκδηλα στοιχεία φράγκικης επίδρασης και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αι.
Σημαντική είναι επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 17ου αι., και η Παναγιά στο Κάστρο που φέρει αξιόλογα μαρμάρινα κιονόκρανα, διακοσμημένα σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι το πεντάτοξο γεφύρι του ποταμού Αλφειού. Θα το βρείτε στο δρόμο προς Μεγαλόπολη και κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παλιό πέτρινο γεφύρι μήκους 50μ., με φράγκικες επιρροές. Χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε στα 1439-1440.
Δίπλα του το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου που χρονολογείται κι αυτό από τον 13ο αι.

Από την Καρύταινα μπορείτε να επισκεφτείτε το Ιερό του Διός, στο Λύκαιο Όρος για να δείτε την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, την γνωστή Λυκόσουρα, την Αρχαία Γόρτυνα, και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα κοντά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας.


 

 

 

Πηγή: http://www.greektips.gr

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.