Παρασκήνιο

Εντοπίστηκε ποντικός στα «Ξύλινα»…

pontiki - ΑντίγραφοΈνα αξιοπερίεργο φαινόμενο στην ταμειακή διαχείρηση του γνωστού αναψυκτηρίου  «Ξύλινα» επεσήμανε η νέα διοίκηση που εγκατέστησε η δημοτική αρχή Καισαριανής. Από κει που η μηχανή είχε κολλήσει σε ημερήσιες εισπράξεις της τάξης των 500 ευρώ, ξαφνικά πήγε στα 2500 ευρώ! Σε μερικές μόλις βδομάδες ο τζίρος, υπό το νέο μάνατζμεντ, πενταπλασιάστηκε!
Τι συνέβη; Τα ενδεχόμενα είναι δύο:

 

-Ή να έγιναν πιο ελκυστικά τα «Ξύλινα», πείθοντας τους δύσπιστους καταναλωτές ότι και σωστές τιμές (πάνω στο τραπέζι), αλλά και καλή εξυπηρέτηση απέκτησαν.

-Ή να είχε τρυπώσει κάποιος ποντικός στα γρανάζια της μηχανής, και πλέον έχει αποχωρήσει.

 

 

Θα μας το πει ο Δήμος τι συμβαίνει. Γιατί, από ότι ακούμε, έχει ξεκινήσει έλεγχος, που θα φτάσει σε όσο βάθος χρειαστεί, προκειμένου να αποκαλύψει όχι μόνο την αιτία αυτού του αξιοπερίεργου φαινομένου, αλλά και κάποιες άλλες πτυχές από το παρελθόν της πολύπαθης ΚΕΔΗΚ…

 

Παρέμβαση με άποψη

 

oi treis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με βάση το σχόλιο σας για το συμπαθές τετράποδο που απλά προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην, σας υπενθυμίζω το άρθρο που δημοσιεύσατε στην έγκριτη εφημερίδα σας τον Μάιο του 2014.
Τα γεγονότα και τα στοιχεία (αν εξευρεθούν και δημοσιοποιηθούν όλα) θα είναι για εσάς μια πλήρης δικαίωση και οφείλετε να το υπενθυμίζετε.

Αν θέλετε μπορείτε επίσης να αναφέρεστε στην προσπάθεια ετών, των τριών δημοτικών συμβούλων (Τ. Χατζηαναστασίου, Κ. Παπαλάκης,  Γ. Συκαμιάς) που ανέδειξαν το θέμα και επέμειναν έως το τέλος της θητείας τους να υπάρξει δημόσιος διάλογος για το θέμα της πολύπαθης και κοστοβόρας (λόγω διαχείρισης) ΚΕΔΗΚ.

Πάντα στην διάθεσή σας,


Εκ μέρους των τριών
Γεώργιος Ι. Συκαμιάς

 

Παραθέτουμε στη συνέχεια το άρθρο το οποίο αναφέρεται στην επιστολή:

Στην εφημερίδα μας έχει αναδειχθεί το θέμα της ΚΕΔΗΚ  ακόμα και πρωτοσέλιδο με τίτλο «η ΚΕΔΗΚ στην Εντατική, Απρίλιος 2013,  που εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη της Καισαριανής και να αποτελεί θέμα αιχμής για τους τρεις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους,  τουλάχιστον έναν χρόνο.
Στο 2ο παραταξιακό φυλλάδιο της Διοικούσας παράταξης υπάρχει επιτέλους απολογισμός για τα πεπραγμένα τους,  παρά τη ρητή δέσμευση και ευθύνη (που την ανέλαβε εκουσίως) ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπλάνας, ότι δεν θα γίνει κανένας απολογισμός για την ΚΕΔΗΚ μέχρι τις εκλογές.
Διαβάσαμε ότι παρέλαβαν χρέος από την παράταξη του κ. Κοντόσταυλου 1.350.000,00€ (από την ανάλυσή τους βγαίνει 1.228.000,00€ αλλά ας μην κολλάμε στα 122.000,00€ που λείπουν) και ότι στα  μέσα του 2015 !!! θα χρωστάει  μόνο 400.000,00€ ακόμη. Δηλαδή σε 4,5 χρόνια η ΚΕΔΗΚ θα έχει πληρώσει τα 2/3 των χρεών των προηγούμενων από την καλή διαχείριση των σημερινών. Με το ρυθμό αυτό έως τις επόμενες εκλογές του 2019, πιθανά και να ξεχρεώσει.
Ουσιαστικά ομολογούν ότι έχουν πλεόνασμα 700.000,00€ - 720.000,00€ σε 3,5 χρόνια.
Είναι όμως έτσι;;;;;
Αν θέλουμε να παρουσιάσουμε τα αναλυτικά στοιχεία, είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα χαθεί σε σειρά αριθμών με κίνδυνο να μην κατανοήσει το διακύβευμα που είναι αν πρέπει ο Δήμος να έχει τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητες και γιατί.

 

Ιδεολογικά, εμφανίζονται σαν υπέρμαχοι του Δημοσίου Τομέα. Στην πράξη έχουν εκχωρήσει είτε από αδυναμία είτε από επιλογή πολλές δραστηριότητες και χώρους του Δήμου σε ιδιώτες. Επίσης το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που έχουν επιλέξει, μόνο σε ιδιώτη ταιριάζει. Άρα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να υφίσταται.

Διαφάνεια, από έλεγχο που κάναμε στις 2/5/2014 και σε εφαρμογή του Νόμου για την διαφάνεια από τον 1/1/2011,  οι αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ από τους εποπτευόμενους φορείς του Δήμου είναι στα 3,5 ειναι :

Λ. Μανωλίδης (νομικό πρόσωπο κοινωνικής πολιτικής)                                      1.417 αποφάσεις
Οι Σχολικές Επιτροπές ( πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)               156 αποφάσεις
ΚΕΜΙΠΟ   (κέντρο μικρασιατικού πολιτισμού)                                                    124 αποφάσεις
ΚΕΔΗΚ    (κοινωφελής επιχείρηση  Δήμου Καισαριανής)                                          7 αποφάσεις!


Απολογισμοί, Με βάση και το γεγονός ότι από το Νόμο είναι υποχρεωτικός ο απολογισμός των Νομικών Προσώπων όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου, έχουν υποβάλει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο τους ετήσιους απολογισμούς τους.  Το μόνο Νομικό Πρόσωπο από τα παραπάνω που δεν έχει κάνει κανένα απολογισμό από το 2011 έως και σήμερα είναι η ΚΕΔΗΚ που προεδρεύει από 01/01/2013 ο ίδιος ο  Δήμαρχος.
Άρα εδώ υφίσταται καταρχήν θέμα Διαφάνειας και φυσικά θέμα παραβίασης του Νόμου για τους απολογισμούς.
Έλεγχος Όσο κι αν προσπάθησαν οι 3 ανεξάρτητοι (Συκαμιάς. Παπαλάκης, Χατζηαναστασίου), χωρίς διαφάνεια, χωρίς απολογισμό, χωρίς τη χορήγηση στοιχείων που εγγράφως ζήτησαν με επιστολές, στα πλαίσια του Νόμου, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ασκηθεί κανένας έλεγχος.
Εδώ υφίσταται και το μεγαλύτερο θέμα ή το μεγαλύτερο ερώτημα,  γιατί δεν ήθελαν τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

 

Σχέση με Δήμο
Το μόνο διετές πρόγραμμα δράσης που  υπεγράφη μεταξύ Δήμου και ΚΕΔΗΚ με αμοιβαίες υποχρεώσεις (δράσεις της ΚΕΔΗΚ που θα χρηματοδοτούσε ο δήμος) είναι αυτό  του 2010 – 2011. Ποτέ όμως δεν έγινε σύγκριση των χρηματοδοτήσεων του δήμου με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από την ΚΕΔΗΚ. Οι χρηματοδοτήσεις εγκρίνονται σαν υποχρέωση συμμετοχής του δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΚΕΔΗΚ !!!.   Το νέο διετές πρόγραμμα δράσης  2012 – 2013 αν και συντάχθηκε, πιθανά πληρώθηκε σύμβουλος για αυτό, δεν προωθήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Άρα οι όποιες οικονομικές υποχρεώσεις (αν υπάρχουν) του Δήμου προς την ΚΕΔΗΚ αφορούν μόνο το 1ο διετές 2010-2011.

 

Κοινωνική Πολιτική
Αναφέρεται στο άρθρο ότι ασκείται κοινωνική πολιτική με τη χορήγηση ελληνικού καφέ  στους συνταξιούχους. Όλα τα άλλα που αναφέρονται,  μουσικές βραδιές, εκδηλώσεις για τα παιδιά κλπ, ποτέ δεν ήταν δωρεάν. Πλήρωσε ο πολίτης κανονικά τον καφέ και σε αλμυρή τιμή ή το ποτό του σε αυτές τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΚΕΔΗΚ. Για τους αστακούς δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι πληρώθηκαν. Πόσο ξοδέψατε για τους ελληνικούς καφέδες παιδιά σαν πρώτη ύλη για να τους χρεωθεί το ΖΩ2 να πίνουν στην υγειά μας;;;;;
Καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός για την κοινωνική πολιτική τουλάχιστον σαν  αόριστος. Άλλο Λ. Μανωλίδης και άλλο εμπορική δραστηριότητα ΚΕΔΗΚ.

 

Φτάσαμε και στο ζουμί της υπόθεσης…
Οικονομικά (τα στοιχεία είναι στρογγυλοποιημένα και βασίζονται κυρίως στην αναρτήσεις της ιστοσελίδας του Δήμου όσες και όποτε έγιναν)
Σε 40 μήνες που λειτουργεί με τη Διοίκηση Καμπάκα, η ΚΕΔΗΚ έχει έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες 3.300.000,00€ περίπου. Έχει λάβει άμεση χρηματοδότηση από το Δήμο για τα έτη 2012 – 2013 (αναζητούμε του 2011) 320.000,00€. Έλαβε ακόμη 100.000,00€ χρηματοδότηση από φορείς όπως ΟΑΕΔ, ΓΓΑ, ΣΠΑΥ κ.λπ. Σύνολο άμεσων χρηματοδοτήσεων 420.000,00€. Στους  μήνες αυτούς (αλλά και πριν) δεν καταβάλει - γιατί δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία – κανένα ενοίκιο για 3 η 4 μαγαζιά, (Ξύλινα, Καλοπούλα. Κοιμητήριο και Γήπεδο). Ο Δήμος πληρώνει,  σε αυτές τις εγκαταστάσεις, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας για ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΟΤΕ κ.λπ. και άρα αντί του χρήστη (ΚΕΔΗΚ) πληρώνει ο πολίτης μέσω του Δήμου. Έμμεση χρηματοδότηση (αυθαίρετα νούμερα ίσως) τουλάχιστον 300.000,00 € από ενοίκια και 100.000,00€ από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας για τους 40 μήνες. Σύνολο χρηματοδοτήσεων 820.000,00€.


Πήρε 820.000,00€ από χρηματοδοτήσεις και πλήρωσε όπως γράφηκε 700.000,00€ - 720.000,00€ σε 3,5 χρόνια.  
Από τα παραπάνω, το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι επιπλέον  υπάρχει μια απώλεια τουλάχιστον 100.000,00€  και  δεν συμπεριλαμβάνεται το 2011 γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία , ως προς τις χρηματοδοτήσεις από το Δήμο και τους φορείς.
Αν συνδυάσουμε και το λογικό κέρδος που μια τέτοια εμπορική δραστηριότητα έχει, και πρέπει να το κάνουμε, (περίπου 30% καθαρό) τότε στα 3.000.000,00€ η προσδοκία είναι 900.000,00€ + 100.000,00€ από τις διαφορές. Η ΚΕΔΗΚ κόστισε αυτή την τριετία (πρέπει να προστεθούν οι άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις του 2011) τουλάχιστον 1.000.000,00€ που φυσικά πληρώνουν οι δημότες ή οι έλληνες φορολογούμενοι.


Η εναλλακτική πρόταση που έχει κατατεθεί σαν σχέδιο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους 3 ανεξάρτητους εδώ και έναν χρόνο αλλά και αυτή δεν συζητήθηκε, περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω σαν διαπιστώσεις  και την εκχώρηση αυτής της εμπορικής δραστηριότητας σε ιδιώτες με συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων του π.χ. το προσωπικό που θα απασχολείται να είναι Καισαριανιώτες, οι τιμές να καθορίζονται με συμφωνία και λοιπές δεσμεύσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Ο Δήμος θα εισπράττει για τις εγκαταστάσεις σταθερά ενοίκιο και  μέρος των κερδών αλλά και θα απαλλαγεί από την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση.

Τα έσοδα από τα ενοίκια και η μείωση των εξόδων στον προϋπολογισμό του Δήμου θα φέρει ένα πραγματικό πλεόνασμα τουλάχιστον από 300.000,00€  έως 350.000,00€ το χρόνο. Αυτό θα κατανέμεται για την κάλυψη της κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο, και οι Δημότες θα συνεχίσουν να έχουν υπηρεσίες στους ίδιους χώρους, αυτές ή και καλλίτερες, χωρίς να τις πληρώνουν διπλά.
Σαν καταναλωτές και σαν φορολογούμενοι…

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Στήριξη Δημήτρη Κουτσούμπα στον αγώνα για το λόφο Κοπανά

Στήριξη Δημήτρη Κουτσούμπα στον αγώνα για το λόφο Κοπανά

Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ συναντήθηκαν οι δήμαρχοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμη..

Readmore

Από κόντρα σε κόντρα Σγουρός-Πατούλης

Από κόντρα σε κόντρα Σγουρός-Πατούλης

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο η διαδικασία ψηφοφορίας για την συγκρότηση των υπηρεσ..

Readmore

«ΙΡΙΔΑ» και στο Μαρούσι: Καταργεί τη γραφειοκρατία, εντελώς δωρεάν!

«ΙΡΙΔΑ» και στο Μαρούσι: Καταργεί τη γραφειοκρατία, εντελώς δωρεάν!

Μνημόνιο συνεργασίας για την καθολική παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού σ..

Readmore

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα

«Την Πέμπτη 10/6 ημέρα Γενικής Απεργίας, απορριμματοφόρο φορτηγό του Δήμου Βύρωνα, ..

Readmore

Μήνυμα του Δημάρχου Βασίλη Θώδα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μήνυμα του Δημάρχου Βασίλη Θώδα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, ο Δήμαρχος Ζωγράφου, κ. Θώδας, ανα..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.