Πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε σχολεία από την Περιφέρεια Αττικής

1aaa-ag9Από το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι». Η εκστρατεία με τίτλο «Κάν’ το Σωστά - Μπορείς» θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε 25 σχολικές μονάδες της Αττικής και υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Στη δράση η οποία ξεκίνησε σήμερα, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης,

συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Β. Δανέλλη-Μυλωνά, τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννακόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χ. Ρώμα, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αγίας Παρασκευής Δ. Λέκκα, κ.α. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο σχολείο ο Υποδιευθυντής Αθ. Μπαλάσκας και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου διδάχτηκαν στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ενημερώθηκαν αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ.


Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αλλάξει η οδηγική συμπεριφορά των πολιτών και να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα ανάλογη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναφερόμενος στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του ως ορθοπεδικός γιατρός και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην καλύτερη ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων μας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Μάλιστα τόνισε ότι στόχος του είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε σήμερα, τα επόμενα χρόνια να έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα σχολεία της Αττικής. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα συστηματική προσπάθεια για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Και ξεκινάμε από τα σχολεία μας γιατί η εκπαίδευση της συνείδησης είναι το μοναδικό μας όπλο προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, είτε είμαστε πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνοδηγοί. Γιατί μόνο τα παιδιά μας είναι σε θέση να μας αφυπνίσουν ώστε να εξουδετερώσουμε το σύμπτωμα της απάθειας, της αδιαφορίας μιας κοινωνίας που επί χρόνια αποδέχεται παθητικά τη γενοκτονία της ασφάλτου. Γιατί όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε και να πιστέψουμε πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή μας η απώλεια της αγκαλιάς του παιδιού μας, του αγαπημένου μας προσώπου, του συγγενή, του γείτονα, του συνανθρώπου μας. Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη και χρέος να διαμορφώσουμε οδηγική συμπεριφορά και συνείδηση από την σχολική ηλικία. Γι΄ αυτό και ως Περιφερειακή Αρχή επιμένουμε η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Απώτερος στόχος είναι οι θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, να διεξάγονται και στις πρώτες τάξεις των Λυκείων της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες της ακούραστα και μεθοδικά εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους. Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα και τα ίδια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν με βιωματική μέθοδο, μέσω αυτής της ημερίδας, τη σημασία που έχει για τη ζωή του αυριανού ενήλικα, του αυριανού οδηγού, η υπεύθυνη οδική συμπεριφορά. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σημασία που έχει η οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα πόσο απαραίτητο είναι να μην οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ, το να μην δημιουργεί κίνδυνο για την ίδια τη ζωή. Οι εμπειρίες αυτές έχουν σημασία όχι μόνο για τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, αλλά και για τους βαριά τραυματισμένους. Γιατί πληρώνουμε φόρο σε ζωές που χάνονται κατά τα τροχαία, αλλά υπάρχει και κόστος για το υγειονομικό σύστημα. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θα εφαρμοστεί καταρχήν σε 25 σχολεία της Αττικής. Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί ως απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν σε όλα τα σχολεία.

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Τα νήπια των Παιδικών Σταθμών Βύρωνα, στην Εθνική Πινακοθήκη

Τα νήπια των Παιδικών Σταθμών Βύρωνα, στην Εθνική Πινακοθήκη

  Αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αξία που έχουν για τα παιδιά Προσχολικής η..

Readmore

Rocking Loud Festival vol.4 – Θα έρθεις;

Rocking Loud Festival vol.4 – Θα έρθεις;

  Με έναρξη τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου η Rock Architecture Live Stage συνδιοργανώνει μαζί με τ..

Readmore

Γιώργος Χατζηδάκης: Πιο κοντά σε κάθε πολίτη της Ηλιούπολης

Γιώργος Χατζηδάκης: Πιο κοντά σε κάθε πολίτη της Ηλιούπολης

Ολοκληρωμένο σύστημα ηχητικών ανακοινώσεων με απομακρυσμένο έλεγχο εγκατέστησε ..

Readmore

Αλληλεγγύη στην πράξη από χιλιάδες κατοίκους της Αττικής

Αλληλεγγύη στην πράξη από χιλιάδες κατοίκους της Αττικής

Ξεπέρασαν τους 20 τόνους τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν στις Λαϊκές Αγορές από τη ..

Readmore

Όλη η αλήθεια για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Όλη η αλήθεια για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πόσο δεκτική είναι η βιομηχανία να συμμετάσχει με προϊόντα της στο «καλάθι του νο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.