Ουρά προτάσεων 4 δισ ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

1aaa-dteli-petsasΛήγει μεθαύριο, στις 11 του μηνός η προθεσμία για υποβολή προτάσεων από τους Δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και, όπως δήλωσε, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προτάσεις συνολικού ύψους 4 δις ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ:

«Σε καμία περίπτωση, δεν χάνουμε χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γιατί πρόκειται αφενός για χρήματα εθνικά και αφετέρου για χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Επενδύσεων, επομένως δεν σχετίζονται με τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται, δηλαδή, για χρήματα απολύτως εξασφαλισμένα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κινούμαστε αργά. Αντιθέτως, πρέπει να επιταχύνουμε. Από την πλευρά μας, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε πολλαπλασιάσει τις επιτροπές αξιολόγησης και χθες, μάλιστα, εγκρίθηκαν νέα έργα, συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ. Σκοπός μας είναι να φτάσουμε γρήγορα στην ένταξη όλων των σχεδίων των δήμων. Από τα 2,5 δις ευρώ που είναι το budget του προγράμματος, αυτή τη στιγμή έχουμε προτάσεις -γιατί λήγει η προθεσμία στις 11 Ιουνίου- περίπου 4 δις ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, μία μεγάλη ανταπόκριση των δήμων για ώριμα επενδυτικά σχέδια και για τον λόγο αυτόν ψάχνουμε για συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε το αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για έργα σημαντικά, καθώς έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.»

 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τονίζοντας:

 

«Από τον Μάρτιο του 2020, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να αναστέλλουν την είσπραξη δημοτικών τελών. Εδώ, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν δημοτικά τέλη, τα οποία σχετίζονται με τον τζίρο και, φυσικά, αυτά δεν εισπράττονται, όταν μία επιχείρηση είναι κλειστή, όπως το τέλος 0,5% στα καταστήματα εστίασης. Υπάρχουν, όμως, και τα τέλη «κατάληψης» πεζοδρομίου, τα οποία είναι πάγια και δεν σχετίζονται με το εάν μία επιχείρηση είναι ανοικτή ή όχι. Σε πολλούς δήμους, η είσπραξη αυτών των τελών ανεστάλη. Σε κάποιους άλλους, αυτό δεν συνέβη. Από την πλευρά μας, είμαστε σε συνεννόηση και με τους επαγγελματίες της αγοράς και με την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε -εάν χρειαστεί- να πάμε ακόμα και σε μία οριζόντια διάταξη, για περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε αναστολή με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, με μία κάλυψη βέβαια -την ίδια στιγμή- προς τους δήμους για την απώλεια των εσόδων που έχουν. Δώσαμε, πέρυσι, 187,1 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξουμε τους δήμους, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά μέχρι και σήμερα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Όσον αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν -μέσω ρύθμισης- σε διορθώσεις, σε μία τακτοποίηση δηλαδή, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, γεγονός που οδηγεί σε μία μόνιμη αύξηση εσόδων για τους δήμους από εδώ και στο εξής. Η εκκαθάριση συνεχίζεται, λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν, ωστόσο -ειδικά σε περιοχές που αναπτύχθηκαν πολύ από το 2000 και μετά- αναμένεται μία σημαντική αύξηση των μόνιμων εσόδων για τους δήμους. Αυτό που έχει σημασία, τώρα, είναι η τακτοποίηση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, σε έως και 100 δόσεις. Επειδή η λειτουργία της πλατφόρμας έχει καθυστερήσει, θα δώσουμε οποιαδήποτε παράταση χρειάζεται, μέχρι τέλος Ιουνίου ή και Ιουλίου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες.»

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 97

     

Τελευταία Νέα
«Οι θαλασσιές οι χάντρες»-Ζωγράφου 1 Αυγούστου

«Οι θαλασσιές οι χάντρες»-Ζωγράφου 1 Αυγούστου

Τη μουσική παράσταση «Οι θαλασσιές οι χάντρες» προγραμματίζει ο Δήμος Ζωγράφου τ..

Readmore

Πώς δικαιολογείται δώρο 30000 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων στον ΣΚΑΪ;

Πώς δικαιολογείται δώρο 30000 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων στον ΣΚΑΪ;

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στην τελευταία συνεδρίασή του, την Παρασκευή ..

Readmore

Με οχήματα και προσωπικό των Δήμων οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Με οχήματα και προσωπικό των Δήμων οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Το θέμα των εμβολιασμών και η συμμετοχή των Δήμων σε αυτούς συζητήθηκε στη χτεσιν..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Τι είδους εκδηλώσεις σχεδιάζει ο Δήμος για τα 100ά γενέθλια της πόλης;

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Τι είδους εκδηλώσεις σχεδιάζει ο Δήμος για τα 100ά γενέθλια της πόλης;

«Κόκκινη κάρτα» και από τον Νίκο Βερλέκη στην νεοσύστατη οργανωτική επιτροπή που ..

Readmore

Εμβολιασμένοι το 99, 3 % των Δημάρχων της χώρας

Εμβολιασμένοι το 99, 3 % των Δημάρχων της χώρας

Δ. Παπαστεργίου-Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Όλοι μαζί, χτίζουμε «τείχος ανοσίας» ενάντια στο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.