«Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν έχει κανένα ελαφρυντικό»

Η τοποθέτηση του Σίμου Πολυχρονάκη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης,

στο Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής της 17ης Μαρτίου.

 


1aaa-aabdb«Μετά τα γνωστά γεγονότα επιβάλλεται να σταθούμε στη γενική εικόνα της τραγωδίας του εγκλήματος στα Τέμπη και από την άλλη είναι οι συγκινητικές εκδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών που είναι δεμένες με τη σημερινή μας συζήτηση. Ήταν οι κινητοποιήσεις αυτές που σμπαράλιασαν την κυβερνητική προσπάθεια να αποδοθούν ξανά όλα στην ατομική ευθύνη αλλά και την πολιτική επιδίωξη άλλων πολιτικών δυνάμεων να γίνει η αγανάκτηση ένα μνημόσυνο που θα τροφοδοτούσε το γνωστό Πινγκ πονγκ ευθυνών των νυν με τους προηγούμενους κυβερνήσαντες.

 


Οι κινητοποιήσει αυτές, δεν επέτρεψαν να βγει από το κάδρο ο πραγματικός υπαίτιος και αυτής της νέας τραγωδίας, που είναι βεβαίως η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και αυτό το κράτος που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού σαν κόστος που πρέπει να παραμεριστεί γιατί δεν χωράει στις προτεραιότητες της ανάπτυξης. Ένα κράτος που μετράει φραγκοδίφραγκα και κόβει από παντού όταν πρόκειται για ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και μοιράζει εκατομμύρια όταν πρόκειται για το κεφάλαιο. Κάθε κυβέρνηση διατηρεί σε επίπεδα φιλικής συμμετοχής όπως λέμε τη φορολογία του πλούτου και την ίδια στιγμή χαρατσώνει μέχρι ανάσας το λαό αγνοεί λοιδορεί και καταστέλλει κάθε διεκδίκηση για αιτήματα γι’ αυτονόητα προσλήψεις προσωπικού, ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις μέτρα για να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα κράτος μοντέλο όταν είναι να προχωρήσει σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να παραμερίσει κάθε εμπόδιο όταν πρόκειται για επενδύσεις και ένα κράτος ασυνεννοησίας, ελλείψεων καθυστερήσεων και λαθών όταν πρόκειται για την ανακούφιση της ζωής του εργατόκοσμου. Που κάνει ηλεκτρονικά πλειστηριασμούς αλλά δεν έχει συστήματα για να ρυθμίσει την κυκλοφορία των τρένων.

 

 

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα ήταν απλά μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήρθε να προστεθεί στο σύνολο των υπολοίπων πιεστικών προβλημάτων στα καθημερινά μικρά και μεγάλα εγκλήματα αυτής της πολιτικής που τη γνωρίζουμε πολύ καλά στην τοπική διοίκηση, στους Δήμους και στις περιφέρειες. Είναι έγκλημα πχ τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους που έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας και της εντατικοποίησης της εργασίας όπως εγκληματική είναι και η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών που αφήνει απροστάτευτους τους πιο ευάλωτους οικονομικά συνανθρώπους μας, που αφήνει σε πολλούς δήμους παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Εγκληματικές είναι οι ελλείψεις στη συντήρηση των υποδομών, που αφήνουν χωρίς αντισεισμικό έλεγχο τα σχολεία και με τεράστια κτηριακά προβλήματα που συσσωρεύονται, εγκληματική είναι η τοπική φοροληστεία που έρχεται να προστεθεί στην αβάσταχτη ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια που μετά τις τράπεζες θέλουν και τους Δήμους να κυνηγάνε λογαριασμούς και μικροοφειλέτες. Εγκληματική είναι η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συνέβαλε ώστε να είναι πρακτικά απροστάτευτη η ανθρώπινη ζωή την περίοδο του covid. Το ίδιο και οι ελλείψεις στις υποδομές στην πολιτική προστασία, που αφήνει το λαό να καίγεται το καλοκαίρι, να πνίγεται τον χειμώνα να τρέμει μια κακοκαιρία κλπ. Αυτή η πολιτική παρά το ότι φροντίζει να ντύνει τον εαυτό της με ωραία συνθήματα, κεντρικά είναι αναπτυξιακή, είναι δίκαιη είναι πράσινη, τοπικά είναι η πολιτική της αποκέντρωσης, της οικονομικής αυτοτέλειας, της τοπικής επιχειρηματικότητας των brand name πχ δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι πολιτική χρεωκοπίας του λαού για τα συμφέροντα των λίγων. Ανάμεσα στα άλλα είναι μια πολιτική αδίστακτη που ακόμα και τις καταστροφές τις χρησιμοποιεί για να γίνει ακόμα πιο αντιλαϊκή.
 Η διαχείριση της πανδημίας έφερε το ν/σ για το ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού στο Παίδων που προωθείται αυτό το διάστημα.
 Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια έταξαν τις μπίζνες στα αποκαΐδια και όχι τις αποζημιώσεις των θυμάτων.
 Η ενεργειακή φτώχεια και τα τρελά κέρδη των μονοπωλίων της ενέργειας, φέρνουν την απελευθέρωση του νερού
 Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, σε όλο το δημόσιο, τροφοδοτούν τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση
 Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί και το έγκλημα στα Τέμπη.
Αυτή η πολιτική δεν παίρνει φτιασίδωμα. Γι’ αυτό κι αν υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο από το νέο αυτό έγκλημα που δεν χωνεύεται, είναι ακριβώς η μετατροπή της θλίψης και της οργής σε αγώνες, διεκδικήσεις και προβληματισμό για την προοπτική που επιφυλάσσει η συνέχεια σ’ αυτόν τον δρόμο.
Είναι εμφανής αυτή η πολιτική και στην γενική κουβέντα για τους προϋπολογισμούς των Δήμων και ειδικά στην σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου Καισαριανής για το 2023;

 


Β. Σε κάθε περίπτωση αυτή η αντιλαϊκή πολιτική εξειδικεύεται στο ασφυκτικό αλλά «στοχευμένο» πλαίσιο μέσα στο οποίο συντάσσονται και οι φετινοί προϋπολογισμοί σε Δήμους και Περιφέρειες.
Βασικό στοιχείο τους είναι η καθήλωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ίδια πάνω κάτω εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Ότι δίνεται αυτό το διάστημα, αφορά έκτακτες επιχορηγήσεις για να αντιμετωπίσουν όπως-όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας και της αύξησης του κόστους της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό και όπως-όπως συντάσσει και ο Δήμος μας προϋπολογισμό για το επόμενο 9μηνο. Καμία πραγματική δυνατότητα για να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες ανάγκες δεν διαμορφώθηκε, καμία μόνιμη δομή δεν δημιουργήθηκε από αυτές τις επιχορηγήσεις και οι δήμοι βρίσκονται σήμερα στα ίδια αδιέξοδα, στο έλεος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που κυριαρχεί σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ενέργεια και η αποκομιδή των σκουπιδιών, που πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα με απανωτές αυξήσεις στις εισφορές του ΕΣΔΝΑ τα τελευταία χρόνια και με τη σιγουριά πλέον ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα επιβαρυνθούν και το «περιβαντολογικό τέλος ταφής» της ΕΕ, που θα εκτοξεύσει αυτή τη δαπάνη (για εμάς μπορεί να φτάσει και τα 150.000) Την ίδια ώρα όλα δείχνουν και οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η στρόφιγγα αναμένεται να κλείσει και να μπει ξανά με επίταση, η μείωση χρεών και ελλειμμάτων μάλιστα σε μια περίοδο που όλα μυρίζουν ότι έρχεται νέα κρίση.
Δεν είναι τυχαίο, για να μη δείξουμε μόνο τη στέρηση εσόδων αλλά ότι μιλάμε για μια αντικατάσταση των εσόδων, ότι η μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση στις φετινές οδηγίες είναι η δυνατότητα ισοσκέλισης εσόδων και δαπανών με αντίστοιχες υπερβάσεις που εκτιμάται ότι θα φέρει η αύξηση στα ανταποδοτικά, που σηματοδοτεί την παραπέρα απαίτηση για αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης από την τοπική φορολογία.
Ούτε τυχαίο είναι ότι προχωράνε με ένταση η εμπορευματοποίηση εγκαταστάσεων και χώρων, (καλή ώρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας) που θυσιάσουν την πρόσβαση στους δημότες στο κυνήγι των τοπικών εσόδων.

 


Γ. Ποιο είναι το πρόσημο και του φετινού προϋπολογισμού στο Δήμο Καισαριανής; Έχουμε να κάνουμε με άλλον έναν προϋπολογισμό που εναρμονίζεται με την κεντρική πολιτική και βέβαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
Θα μπορούσε μια δημοτική αρχή να αναστρέψει ή να αντισταθμίσει τους άξονες αυτής της πολιτικής, μάλιστα μέσα από τον προϋπολογισμό που είναι μια λίγο-πολύ τυποποιημένη φόρμα που προσαρμόζεται στην κεντρική κρατική δημοσιονομική πολιτική; Δεν θα μπορούσε.
Θα μπορούσε μια δημοτική αρχή, όπως κάνει και τραβάει τον δύσκολο δρόμο η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα, να αντισταθεί, να βάλει εμπόδια σε μια σειρά από αυτές τις πολιτικές, να αποκαλύψει το χαρακτήρα τους, να εξαντλήσει τις δυνατότητες για να ανακουφίσει από τη βαριά φορολογία, να δώσει προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Στην δημοτική αρχή όμως του Δήμου μας, όχι μόνο δεν έχουμε τέτοια στάση, αλλά έχουμε μια δραστήρια υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων, πολλά επεισόδια εξωραϊσμού αυτής της πολιτικής και ξεπλύματος των στελεχών της. Μια δημοτική αρχή, που στον αντίποδα των αγωνιστικών παραδόσεων της πόλης, αναγνωρίζει ως εχθρό όσους διεκδικούν και παλεύουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ειδικά το οργανωμένο κίνημα.

 

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει επομένως δεν έχει κανένα ελαφρυντικό, λόγω των γενικών συνθηκών που συντάσσεται.
Α) όλα τα προηγούμενα χρόνια, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να μειώσει τα ανταποδοτικά για την καθαριότητα, παρά την καταγεγραμμένη αύξηση των εσόδων στου κωδικούς αυτούς, αλλά και τις δυνατότητες που δίνονται ακόμα και από αυτόν τον νόμο για να αυξηθεί η συνεισφορά των Super Market, των τραπεζών, των ξενοδοχείων που κερδοσκοπούν καθημερινά σε βάρος των δημοτών.
Β) πρωτοστάτησε στην επαναφορά του σκλαβοπάζαρου της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο.
Γ) στην πλήρη εκχώρηση του δημοτικού σταδίου σε ΠΑΕ, με εμπορευματικά κριτήρια, που στερεί από το μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης μας και μετατρέπει την ΚΕΔΗΚ ούτε λίγο ούτε πολύ σε Νομικό Πρόσωπο εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας.
Δ) Μετατρέπει σε «ευεργέτες» του Δήμου μας τους μηχανισμούς παραχάραξης της ιστορίας, του Γερμανικού ΥΠΕΞ, που αποκτούν έναντι ασήμαντων δωρεών υπόσταση στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου.
Ε) ο Δήμος μας και μέσα από τον προϋπολογισμό του 2023, παρουσιάζει εικόνα και αριθμητικής και πραγματική χρεοκοπίας. Χρεοκοπία των λαϊκών αναγκών. Κατορθώνει στα μέσα Μάρτη να συντάξει κακήν κακώς προϋπολογισμό, αφού από την αρχή του έτους έχει περιορίσει την οικονομική του δραστηριότητα, μόνο σε πληρωμές χρεών και υποχρεωτικών δαπανών. Και πάλι κατορθώνει να ισοσκελίσει μόνο με τη μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Δήμου που πλησιάζει τις 300.000€, ανάμεσα στα οποία έχουν εξαφανιστεί τα κονδύλια για το απαραίτητο έκτακτο προσωπικό στην καθαριότητα, στο νεκροταφείο και τους παιδικούς σταθμούς, όπου δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, παρά τη δυνατότητα που υπήρχε, πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, μέσα από τις ανανεούμενες συμβάσεις του ΕΣΠΑ, χωρίς κανένας να μπορεί να πει πως θα βγει η χρονιά.
Κατορθώνει να ισοσκελίσει εισάγοντας για πρώτη στα χρονικά ως αναμενόμενα έσοδα του Δήμου 120.000€ από τα αποδοθέντα στις Σχολικές Επιτροπές, έναντι καταναλώσεων για ρεύμα και νερό. Ποσό που ποτέ δεν είχε στο παρελθόν ξεπεράσει τις 25.000 και ισοδυναμεί με το ¼ της ετήσιας επιχορήγησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των σχολείων και με την υπόσχεση ότι αυτά δεν θα εισπραχθούν. Υπόσχεση με την οποία εάν κρίνουμε από την αντίστοιχη περίπτωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, μάλλον πρέπει να μας προϊδεάζει για το ανάποδο.
Κατορθώνει να ισοσκελίσει, έχοντας εξαφανίσει δαπάνες για αναλώσιμα, εργαλεία και άλλα υλικά που χρειάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες για την καθημερινή τους λειτουργία. Για ηλεκτρολογικό υλικό, υλικό οδοφωτισμού, υλικά αυτοποτίσματος, φυτά, λιπάσματα, ένα κονδύλι ετήσιο της τάξης των 54.000€ δεν υπάρχει. Αλλά και οι γενικοί κωδικοί συντήρησης κτηρίων είναι μειωμένοι κατά 75% σε σχέση με πέρισυ (ή 53.000€)
Κατορθώνει να ισοσκελίσει αφήνοντας ξεκρέμαστο τον προϋπολογισμό της ΚΕΔΗΚ κατά 100.000€.
Κατορθώνει να ισοσκελίσει μετατρέποντας το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 σε μια «φούσκα». Από τα 250.000 που προβλέπονταν για έργα από ιδίους πόρους, δεν υπάρχουν στον Προϋπολογισμό τα 168.000€. το μόνο που εισάγεται είναι ένα κονδύλι για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, που δεν φτάνει ούτε τα κονδύλια που δόθηκαν για το 2021, 2022 και 2023 ούτε την κατατεθειμένη μελέτη της υπηρεσίας. Και αυτό πρέπει μάλλον να χρεωθεί περισσότερο στην αποκαλυπτική στάση της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια και λιγότερο στις έγνοιες της δημοτικής αρχής.
Και επειδή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίζεται δαπάνη για αγορά πρώτων υλών για τα σχολεία και επειδή την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, από τους ίδιους που σας συμβουλεύουν και σήμερα, καταλήχθηκε τα υλικά αυτά να τακτοποιούνται ταμειακά ως δαπάνες για τα σχολεία, αλλά να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού, επειδή κουμπώνει το πράγμα με αυτά που είπα προηγουμένως για την εξάλειψη μιας σειράς δαπανών και έχουμε πια πολύ περισσότερη εμπειρία για να τα βλέπουμε αυτά, θα σας πρότεινα αυτό το «μπαλαμούτι» να μην το επιχειρήσετε.

 


Δ. Η εικόνα αυτή του προϋπολογισμού του 2023, αυτόν με τον οποίο κλείνει τη θητεία της η σημερινή δημοτική αρχή, είναι μια εικόνα που δεν δικαιώνει το μοντέλο διοίκησης που ακολούθησε, που πέρα από την εκτόξευση του διοικητικού κόστους που γονάτισε τα οικονομικά του Δήμου και αποδόμησε τις υπηρεσίες του απ’ άκρη σ’ άκρη, επέφερε αυτά που αναλογούσαν στον Δήμο Καισαριανής από την κεντρική χρηματοδότηση και όχι παραπάνω, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι. Και στα υπόλοιπα μάλλον ακόμα λιγότερα. Είναι ενδεικτικό τέσσερα χρόνια μετά την υλοποίηση στον προϋπολογισμό του 2023, έργα που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια στη θητεία της Λαϊκής Συσπείρωσης διπλάσιου προϋπολογισμού από αυτά που έχουν βάση στη σημερινή διοίκηση.
Εσχάτως ο Κος Δήμαρχος, αφού πρώτα εξάντλησε τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς βέβαια να μας φέρει τα στοιχεία για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης στα οικονομικά του Δήμου, με πραγματικά στοιχεία αφού τα έχουμε ζητήσει πολλές φορές, αφού πρώτα εξάντλησε τις κατηγορίες για τις υπηρεσίες και τα στελέχη, τα οποία ήταν «ανίκανα» «μη λειτουργικά» και ούτω καθεξής, ανακάλυψε ότι για τον σημερινό εφιάλτη ευθύνεται η κατάσταση που παρέλαβε από την «Λαϊκή Συσπείρωση». Βεβαίως εδώ απέφυγε να μας πει πιο συγκεκριμένα πράγματα για το ποια ήταν αυτή η δραματική κατάσταση που παρέλαβε από την Λαϊκή Συσπείρωση. Φαντάζομαι ότι είναι αυτά που έλεγε σε κλειστούς κύκλους μέχρι τώρα, όπου δεν υπήρχε αντιπαράθεση και μπροστά στην ανάγκη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ευπρόσδεκτε είναι σε κάθε περίπτωση οι κριτικές αυτές, και έχουμε τα στοιχεία και θα απαντάμε.
Το δυστύχημα είναι ότι το πισωγύρισμα στα δεδομένα του Δήμου, δεν είναι μόνο μια προεκλογική αντιπαράθεση της στιγμής, αλλά μια πραγματικότητα που βγάζει μάτι και την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της πόλης.
Κλείνοντας σαν Λαϊκή Συσπείρωση, βεβαίως καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λύση από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, είναι στον αντίποδα του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου, στον αγώνα που δίνουν αυτό το διάστημα, οι νεολαίοι, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί φορείς με τα αιτήματα που σηκώνουν και σ’ αυτόν τον σκοπό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.»

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.