Νέο καθεστώς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

eopymesaΣε καθεστώς διαθεσιμότητας εισέρχονται 8.500 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ.

Μεταξύ όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι και περίπου 5.500 γιατροί που θα κληθούν εντός μιας εβδομάδος από την έναρξη του προγράμματος κινητικότητας, που θα διαρκέσει ένα μήνα, να επιλέξουν εάν θα έχουν κοινή πορεία με το «ΠΕΔΥ» ή θα ακολουθήσουν επαγγελματική διαδρομή ιδιώτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προτιμήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και εν συνεχεία να επιχειρήσουν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να δέχονται ασφαλισμένους.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το νέο σύστημα θα επιφέρει και «οικονομία» στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. Στην έκθεση περιγράφονται τρία διαφορετικά σενάρια με τις αντίστοιχες «δημοσιονομικές προβολές» για την ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην περίπτωση που ενταχθεί το σύνολο των γιατρών των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ στις θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων, η ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι περίπου 63.000.000 ευρώ. «Στην περίπτωση, όμως, που ενταχθούν 3.300 ιατροί», επισημαίνεται, «το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο αφού οι αυξημένες μηνιαίες αποδοχές αυτών αντιρροπίζονται από τη διακοπή μισθοδοσίας όσων δεν αποδεχθούν τις νέες θέσεις (οι οποίες καταργούνται), ενώ σε περίπτωση ένταξης μικρότερου αριθμού ιατρών θα υπάρξει εξοικονόμηση».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προτίθεται να «πριμοδοτήσει» τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ σε ό,τι αφορά μελλοντική τους σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, με μεγαλύτερης διάρκειας συμβάσεις ή με αυξημένο «πλαφόν» μηνιαίων εξετάσεων σε ασφαλισμένους. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σε συνομιλητές του, «εφόσον οι γιατροί δεν έληξαν την απεργία, έχασαν και την ευκαιρία να έχουν καλύτερους όρους για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».


Αντιδράσεις γιατρών-εργαζομένων
Εν τω μεταξύ, στους δρόμους βγήκαν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο και καταστροφικό, τονίζοντας πως προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή.

diamarturiaΟ πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε πως «αίτημα όλων υγειονομικών είναι να μην ψηφιστεί αυτό το τερατώδες νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη δημιουργία πλήρους, καθολικού, δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο θα καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, οικονομική κατάσταση και τόπο διαμονής».

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» με την οποία επιδιώκονται «διαθεσιμότητες 8.500 υγειονομικών από τους οποίους θα υπάρξει απροσδιόριστος μεγάλος αριθμός απολύσεων».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό που «θα συγκεντρώνει χρήματα από το υστέρημα των πολιτών και θα το εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα αγοράζοντας υπηρεσίες, αφού σημαντικές δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης παραδίδονται στα Ιδιωτικά συμφέροντα (Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Πρωτοβάθμια Κέντρα Περίθαλψης)».

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

 

Τελευταία Νέα
Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Στα 29 έφτασαν τα νέα συστήματα υπόγειων κάδων στο Δήμο Βύρωνα

Επεκτείνεται διαρκώς το πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων για κοινά οικιακά απορρί..

Readmore

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Παρεμβάσεις 2,3 εκατ. ευρώ στο Κέντρο του Ζωγράφου   Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζω..

Readmore

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ξημερώνει ο αιώνας των πόλεων και των Δημάρχων!

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη στη ΖΩ2 &nb..

Readmore

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

«Αγράμπελη Books» και…πάστα φλώρα!

Το διαδραστικό βιβλιοπωλείο των νοτίων προαστίων! Δευτέρα βράδυ και η κίνηση στο..

Readmore

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Η Καρολάιν διάλεξε τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας

Του Σπύρου Τζόκα   Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και μερικές φορές είναι αμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.