Εκκίνηση για την ανάπλαση της Βίλας Ζωγράφου

1aaa-bila-anaΠριν λίγες μέρες η ΖΩ2 σε ανάρτησή της με τίτλο «Μπήκε στις ράγες η ανάπλαση της Βίλας Ζωγράφου», έκανε αναφορά στο πρώτο και σημαντικό βήμα για την ανάπλαση του χώρου της Βίλας Ζωγράφου και την ενοποίησή του με τους προσκείμενους χώρους, που έκανε η Δημοτική Αρχή, καθώς «ξεκλείδωσε» τη διαδικασία, που έμενε μετέωρη από την προηγούμενη Διοίκηση, τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ζωγράφου, δίνει τις λεπτομέρειες της εκκίνησης ενός έργου, που δικαιώνει γενιές και αγώνες Ζωγραφιωτών, της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης:

«Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια ανάπλασης του Δήμου Ζωγράφου, το οποίο θα μεταβάλει την εικόνα, θα ενισχύσει λειτουργικά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε μία ευρύτατη περιοχή της πόλης, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για την ενοποίηση του πάρκου Ειρήνης και της πλατείας Σωτηρίου Ζωγράφου με τον περιβάλλοντα χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Με το έργο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου στο κέντρο της πόλης και θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες πολλών Ζωγραφιωτών, μιας και ο χώρος αυτός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Δήμου και πόλος έλξης ατόμων από όμορους και μη δήμους.
Ο Δήμος μας στα τέλη του 2020 έκανε το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση αυτού του χώρου, ώστε να γίνει ένας ζωτικός πυρήνας ανάδειξης πρασίνου και ταυτόχρονα πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκε χρηματοδότηση για τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ο Διαγωνισμός αυτός στοχεύει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου, λειτουργικού δημοτικού χώρου που να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνυπάρχουν (αστικό και φυσικό τοπίο) και να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, δημιουργώντας ένα πρότυπο χώρο συνάθροισης, που να δίνει στον επισκέπτη πολλαπλές επιλογές χρήσης και δραστηριοτήτων.
Η περιοχή ανάπλασης έχει έκταση περίπου 26 στρέμματα και περιλαμβάνει αφενός τον οριοθετημένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου, αφετέρου τις παράπλευρες περιοχές (εκτός της περίφραξης της Βίλας Ζωγράφου), εντός του οικοδομικού τετραγώνου. Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνεται το Πάρκο Ειρήνης στα βορειοδυτικά, η περιοχή της Βίλας Νίνου στα βορειοανατολικά (μέχρι τον πεζόδρομο στα βόρεια του οικοπέδου) και η περιοχή της Βίλας Βουτυρά (Πνευματικό Κέντρο) στα νοτιοδυτικά και η περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου μέχρι τον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα νοτιοανατολικά. Θα προβλεφθεί επίσης και σύνδεση της περιοχής ανάπλασης με την πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου.
Στα πλαίσια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη για την κατασκευή του έργου με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης και σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες μελετητές θα αναζητήσουν ιδέες οι οποίες θα δίνουν στον υπό επανασχεδιασμό δημοτικό χώρο σύγχρονες αισθητικές και λειτουργικές προτάσεις-λύσεις, τεκμηριωμένες με σαφήνεια και θα καθιστούν την περιοχή σημείο αναφοράς για την πόλη. Θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο περιβάλλοντας χώρος με διακεκριμένους χώρους για την πρόσβαση στα διατηρητέα κτίρια, μαζί με τις απαραίτητες θέσεις στάθμευσης ανάγκης (π.χ. ασθενοφόρου ή οχήματος συντήρησης – ανεφοδιασμού), ενώ θα προβλεφθεί η προσέγγιση ΑΜΕΑ. Ταυτόχρονα θα σχεδιαστεί και θα προταθεί κατάλληλος εξοπλισμός τόσο για τον περιβάλλοντα χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού όσο και για το πάρκο γειτονιάς.
Η πρόταση που θα βραβευθεί θα προχωρήσει σε περαιτέρω στάδιο μελέτης έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι όποιες ήπιες επεμβάσεις που θα αναδείξουν τη Βίλα Ζωγράφου και θα αναβαθμίσουν αισθητά τον έντονα οικιστικό χαρακτήρα του κέντρου του Δήμου.»

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

 

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 91

     

Τελευταία Νέα
Η δίχρονη προσχολική αγωγή στη συνάντηση Βασίλη Θώδα-Ζέττας Μακρή

Η δίχρονη προσχολική αγωγή στη συνάντηση Βασίλη Θώδα-Ζέττας Μακρή

Το σχέδιο του Δήμου Ζωγράφου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και την πορεία υλοπο..

Readmore

Λόφος Στρέφη: «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε χέρια ιδιωτών»

Λόφος Στρέφη: «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε χέρια ιδιωτών»

Ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»   «Ο Λόφος του Στρέφη εδώ και χρόνια είναι βυθ..

Readmore

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το Κέντρο Υγείας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το Κέντρο Υγείας

Αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί τ..

Readmore

Οι 3 ανατροπές του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ

Οι 3 ανατροπές του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ

  Ανατροπές στους παραταξιακούς συσχετισμούς και στις λειτουργίες των αιρετώ..

Readmore

Παρέμβαση του Δημάρχου Βύρωνα στην ΠΕΔΑ για τα απορρίμματα

Παρέμβαση του Δημάρχου Βύρωνα στην ΠΕΔΑ για τα απορρίμματα

Οι κρίσιμες όσο και αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση και ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.