«Δίχτυ προστασίας» του Δήμου Ζωγράφου για 34 συμβασιούχους

1aaa-dimmar-parkΟμόφωνα-μετά από …περιπετειώδη συζήτηση- τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου υπέρ της διεκδίκησης 34 εργαζομένων της Κοινωφελούς ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το θέμα μπήκε στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου, και η συζήτηση που ακολούθησε, τόσο για τις απόψεις που αναδείχθηκαν, όσο και για την τροπή που πήρε, είναι ενδιαφέρουσα.
Τη δημοσιεύουμε, όμως, ολόκληρη και για έναν ακόμη λόγο: επειδή από κάποια νεόκοπα μέσα «ενημέρωσης» του Ζωγράφου επιχειρήθηκε αναπαραγωγή μέρους της με αυθαίρετο τρόπο και προφανή σκοπιμότητα. Φαίνεται ότι μερικοί «συνάδελφοι» επείγονται να δείξουν ποιοι είναι και τι επιδιώκουν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την όποια δεοντολογία.

 

 


Αβραμόπουλος Αργύριος (εκπρόσωπος εργαζομένων) : Λέγομαι Αβραμόπουλος Αργύριος. Είμαι υπάλληλος εδώ στο Πράσινο και εκπροσωπώ τους συναδέλφους, που είμαστε από τον ΟΑΕΔ και τον ΦΕΛΥ, κάποιοι είναι στην καθαριότητα, κάποιοι σε παιδικούς σταθμούς και έχουμε δυο-τρεις που είναι στο Κοιμητήριο. Ζητούμε, γιατί είχα παρακολουθήσει και τα προηγούμενα Συμβούλια και είδα που δώσατε στους συναδέλφους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητάμε την κατανόησή σας για να μας δώσετε κι εμάς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να μπορέσουμε κι εμείς να κινηθούμε ασφαλιστικά, γιατί τελειώνουν και οι συμβάσεις μας και σε λίγο χρονικό διάστημα θα είμαστε άνεργοι.


Αναστασία Μπότου (πρόεδρος Δ.Σ.) : Ο κύριος Δήμαρχος.


Βασίλης Θώδας (δήμαρχος) : Να σας απαντήσω. Κατ’ αρχήν, όπως το κάναμε σε προηγούμενη αίτηση, εμείς είμαστε γενικώς θετικοί σε αυτή την κατάσταση, απλά θα περιμένετε να σας δώσουμε σαφή απάντηση, καθώς τελειώνουμε με τον προϋπολογισμό και είμαστε πολύ σφιχτά οικονομικά αυτή τη στιγμή. Περιμένω να δω το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, που συντάσσουν οι οικονομικές υπηρεσίες και θα σας απαντήσουμε και σαν οικονομική επιτροπή και σα Δημοτικό Συμβούλιο πολύ σύντομα.


Αβραμόπουλος Αργύριος : Χρονικό διάστημα περίπου.


Βασίλης Θώδας : Σε μία με μιάμιση βδομάδα. Έχει σχέση ο προϋπολογισμός, γιατί αυξάνεται το μισθοδοτικό κόστος και υπάρχει πρόβλημα στα ανταποδοτικά και γενικότερα. Δεν προλαβαίνουμε να μιλήσουμε, εντάξει, σας βλέπω κι εγώ.
Αναστασία Μπότου : Σας παρακαλώ. Δεν θα το κάνουμε θέμα. Κυρία Καφατσάκη.


Τίνα Καφατσάκη (επικεφαλής ΜΑΖΙ) : Επειδή όλες αυτές οι διαφορές, είτε είναι για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε είναι κάποια απόφαση, που ενδεχομένως να ληφθεί για την κοινωφελή εργασία, όλα αυτά δεν επιβαρύνουν τα ανταποδοτικά, γιατί θυμάστε ότι όλα αυτά πηγαίνουν στους ειδικούς κωδικούς, που αφορούν τις δικαστικές διαφορές. Δεν είναι θέμα ανταποδοτικών, δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι.


Βασίλης Θώδας : Αυτή τη στιγμή εγώ ζήτησα μια βδομάδα να δω τον προϋπολογισμό, ακριβώς όπως θα μου τον φέρουν οι υπηρεσίες, γιατί με έχουν ενημερώσει, ο κύριος Γιάννος συγκεκριμένα, ότι είμαστε πολύ σφιχτά οικονομικά. Αν το καταλαβαίνετε….


Τίνα Καφατσάκη : Το καταλαβαίνω απολύτως. Επειδή όμως πρώτα θα έρθουν τα ανταποδοτικά και ο προβληματισμός σας είναι για το ύψος της επιβάρυνσης, αν θα χρειαστεί να αυξήσετε ή να μην αυξήσετε τα ανταποδοτικά τέλη, λέω και πάλι, ότι αυτές οι δαπάνες είτε αφορούν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουμε διαδικασία σε εξέλιξη, είτε αφορούν την κοινωφελή, είτε αφορούν τέτοιες αμοιβές, δεν πηγαίνουν στα ανταποδοτικά τέλη, αλλά πηγαίνουν στις δικαστικές διαφορές. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα.


Βασίλης Θώδας : Έχουμε κάποιες οφειλές από το ’18 – ’19 που πρέπει να τις ισοσκελίσουμε. Γι’ αυτό σας λέω κάνετε υπομονή σε μία – μιάμιση βδομάδα θα σας έχουμε απάντηση.


Θοδωρής Μετικαρίδης (αντιδήμαρχος Οικονομικών) : Εμείς κύριοι συνάδελφοι, όπως είχαμε δείξει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είχαμε αντίρρηση να δώσουμε τέτοια βεβαίωση. Όμως τίθεται το εξής θέμα. Πρόκειται για εργαζόμενους που είναι μέσω του ΟΑΕΔ με την κοινωφελή εργασία. Με την προσφυγή τους στα ασφαλιστικά μέτρα, αν δικαιωθούν, αυτόματα περιέρχονται στο Δήμο. Και υποχρέωση του Δήμου είναι πλέον να πληρώνει και όχι ο ΟΑΕΔ. Εξ ου και πάνε στα ανταποδοτικά. Και εκεί έχουμε το θέμα μας.
Είτε στα ανταποδοτικά πάνε, είτε στον προϋπολογισμό του Δήμου, πρέπει να υπάρχουν τα χρήματα. Δεν έχει καμία σημασία πλέον. Αν δεν υπάρχουνε, δεν μπορείς να προχωρήσεις.


Βασίλης Θώδας : Μην ξεχνάτε όλοι σας ότι, η κυρία Καφατσάκη το ξέρει, οι ΚΑΠ δεν φτάνουν να πληρώσουν ούτε τη μισή μισθοδοτική δαπάνη του Δήμου. Το ξέρετε αυτό.


Τίνα Καφατσάκη : Όταν τελεσιδικήσει μια διαδικασία μεταφέρονται στα ανταποδοτικά. Ενόσω είναι σ’ αυτή τη διαδικασία πάνε στις δικαστικές διαφορές. Και εκτός αυτού σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, είχαμε δώσει σε κοινωφελή θετική. Άνετα.


Βασίλης Θώδας : Ήταν εκτίμηση, δεν ήταν άνετα κι ήταν οριακό. Σας λέω τώρα, δώστε μου μία βδομάδα και θα σας απαντήσουμε.


Ανδρέας Καραβίδας (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που έχουμε στο Δήμο στην κοινωφελή εργασία, ήταν πάνω από διακόσιους είκοσι, αν θυμάμαι καλά. Το τελικό δεν θυμάμαι πόσο ήτανε. Εδώ μιλάμε για είκοσι οκτώ εργαζόμενους, έχει προστεθεί κι άλλος ένας, είκοσι εννέα αυτή τη στιγμή, που η Διοίκηση λέει ότι θα πρέπει να δει τον προϋπολογισμό, για να δει αν… Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ζήτημα, που οι εργαζόμενοι την επόμενη εβδομάδα απολύονται. Την Δευτέρα λοιπόν, έχουν Δικαστήριο, στις 18. Εμείς λοιπόν προτείνουμε, να βάλουμε σήμερα την απόφαση και από αύριο να ψάξει η Διοίκηση να βρει τον προϋπολογισμό. Εμείς βάζουμε σαν θέμα να ψηφιστεί σήμερα αυτό.


Βασίλης Θώδας : Εάν θα το θέσετε έτσι, εμείς θα πούμε μεν ότι πληρούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, όμως εμείς δεν θα μπορούμε να καλύψουμε το κόστος, οπότε πάλι οι εργαζόμενοι δεν θα να δικαιωθούν. Εάν το κάνετε αυτό, υπ’ ευθύνη σας.


Ανδρέας Καραβίδας : Νομίζω κύριε Δήμαρχε, αυτό το οποίο έχει γίνει είναι ότι ο Δήμος θεωρητικά όπως έχει προϋπολογίσει…..


Βασίλης Θώδας : Ξαναλέω. Σας απάντησα. Νομίζω σας απάντησα. Αν επιμείνετε θα πούμε ότι ναι μεν πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος.


Ανδρέας Καραβίδας : Εμείς δεν θεωρούμε αυτή τη στιγμή και μην λέμε τα ίδια και τα ίδια ότι με το τεράστιο αποθεματικό του Δήμου, ότι δεν μπορούν να βρεθούν οι πόροι εκείνοι από τα ίδια έσοδα …..


Βασίλης Θώδας : Σας είπα, ότι οι ΚΑΠ εξυπηρετούν το μισό μισθοδοτικό κόστος του Δήμου.


Ανδρέας Καραβίδας : Αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και σας απαντήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς Κυβέρνηση. Είσαστε εσείς Κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός μιλάει για μειωμένους προϋπολογισμούς και όχι για αυξημένους.


Βασίλης Θώδας : Αν ήμουνα εγώ Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν θα ήμουνα εδώ αυτή τι στιγμή κύριε Καραβίδα.


Αναστασία Μπότου: Κύριε Καραβίδα. Θεωρείτε ότι θέλετε να προχωρήσετε σε κάτι ή πρέπει να λήξει το θέμα; Ωραία. Πολύ ωραία. Καμία αντίρρηση. Θέλετε να μπει σαν θέμα.


Ανδρέας Καραβίδας : Θα ψηφιστεί σαν έκτακτο;


Αναστασία Μπότου: Θα μπει το θέμα το εξής πλέον. Θα το θέσω στο σώμα, εάν ψηφίζεται σαν έκτακτο. Να μην κάνουμε ονομαστική. Παρακαλώ ποιοι θέλουν να μπει το θέμα ως έκτακτο; Ωραία. Είναι η πλειοψηφία. Και εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Ομόφωνα τίθεται ως έκτακτο θέμα. Επί της ουσίας τώρα, εφ’ όσον έχουμε ξαναδεί τα θέματα, ποιες είναι οι προτάσεις. Εδώ υπάρχει μια λίστα.

 

Ανδρέας Καραβίδας : Εμείς λέμε αυτό που λένε οι εργαζόμενοι.


Αναστασία Μπότου: Ένα λεπτό Υπάρχουν και άλλες αιτήσεις. Έρχονται και μεμονωμένα πλέον.


Ανδρέας Καραβίδας : Ένα λεπτό κυρία Πρόεδρε, να διευκρινίσουμε αυτό. Είχαμε πάρει απόφαση τις προηγούμενες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να καλύψουμε και τους μεμονωμένους, ότι οτιδήποτε έρχεται από τους μεμονωμένους 180, πόσοι έρχονται στο Δήμο, αν έρχονται σε ομάδα, είτε μεμονωμένα, να καλυφθούνε , γιατί καλύπτουν το ίδιο πράγμα, τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το χαρτί που θέλουνε προς το Δήμο να κάνουμε. Οπότε, καλύπτονται και μεμονωμένοι εργαζόμενοι.


Αναστασία Μπότου: Δεν καλύπτεται κανείς. Αλλά τέλος πάντων. Εμείς δεν θα καθήσουμε να το πάμε παραπέρα. Εμείς βάζουμε και τους μεμονωμένους μέσα. Δεν ξέρω πόσες αιτήσεις είναι κύριε Λάζαρη. Στον φάκελο τον άλλο υπάρχουν και άλλες αιτήσεις. Μεμονωμένων. Θα τις φέρουμε να τις συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να πάρουμε μόνο γι’ αυτούς, γιατί υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες.
Να πω το εξής. Η ψηφοφορία θα έχει την εξής πλέον μορφή και θα είναι ξεκάθαρη. Η αντιπολίτευση, πιστεύω σύσσωμη, μπορείτε να πείτε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά θα είναι με επισήμανση, πολύ ξεκάθαρο στην απόφαση, ότι η Διοίκηση, δεν αμφισβητεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά μπαίνει θέμα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου, να καλυφθούν από το Κράτος. Ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει οικονομικά τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Οπότε μπορείτε να το ψηφίσετε.


Τίνα Καφατσάκη: Το Προεδρείο και ο Γραμματέας θα υπογράψουν την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο.


Αναστασία Μπότου: Καταγράφεται και η άποψη της μειοψηφίας, δηλαδή της αντιπολίτευσης. Θα γίνει παρατήρηση.


Τίνα Καφατσάκη : Η απόφαση, πέρα από την ουσία του θέματος…. Η ουσία του θέματος λέει το εξής. Σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είπατε ναι με μεγάλη ευκολία και γράψατε ένα τύπο απόφασης που λέει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για λόγους ισονομίας λοιπόν και για κανέναν άλλο λόγο, θα πρέπει η απόφαση να είναι ακριβώς η ίδια.


Βασίλης Θώδας : Ήταν ομόφωνη η απόφαση.

 

Τίνα Καφατσάκη : Τώρα αν η Διοίκηση θέλει να κάνει κάτι άλλο, εκείνο που υποχρεούται το Προεδρείο, είναι να γράψει και να υλοποιήσει την απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρη.


Βασίλης Θώδας : Θα αναφέρεται και η άποψη της μειοψηφίας και η άποψη της Διοίκησης. Στο Δικαστήριο, όταν θα πάει η Δικηγόρος, θα πει και την άποψη της Διοίκησης. Ή δεν πρέπει; Τι λέτε; Εσείς θέλετε να ρίξουμε το Δήμο στα βράχια; Αυτό θέλετε; Το ‘χουν κάνει κι άλλοι αυτό. Και σήμερα δίνει από το εργατικό κόστος που λέει ο συνάδελφος, ο κύριος Καραβίδας, έχουν 1 € ταμειακό υπόλοιπο. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα σας φέρω και ποιοι Δήμοι είναι, για να το ξέρετε κυρία Καφατσάκη. Επίσης ο Βύρωνας, η Αθήνα και άλλος ένας Δήμος, αν δεν κάνω λάθος, είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που είπα και εγώ σήμερα. Αλλά εκεί είναι Διοίκηση στο Δήμο Βύρωνα. Έτσι;


Αναστασία Μπότου: Μπορεί και η Διοίκηση να έχει την άποψή της.


Βασίλης Θώδας : Την προηγούμενη φορά με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες, αφού ρώτησα, ότι αντέχουμε αυτό το νούμερο. Γι’ αυτήν την περίπτωση μου είπαν να περιμένω μία εβδομάδα, να μου πουν τον προϋπολογισμό. Αυτό σας είπα από την αρχή.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος (επικεφαλής Ζωγράφου Μπροστά) : Κατ’ αρχήν να πούμε ότι εδώ δεν εκπροσωπούμε ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τα Κόμματα που ο καθένας πιστεύει και εκπροσωπεί στις εθνικές εκλογές. Εκπροσωπούμε τους πολίτες του Ζωγράφου. Ένα το κρατούμενο. Θέμα δεύτερον: Έχουμε grosso modo 180 ανθρώπους, συμπολίτες μας, οι οποίοι ήρθαν και πρόσφεραν κοινωνική εργασία και που μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ καλυπτόταν η δαπάνη τους η μισθολογική. Μέρος μεγάλο αυτών των συμβασιούχων – εργαζομένων μας, πήραν με ομόφωνες αποφάσεις και μάλιστα με πηχυαίους τίτλους στον ηλεκτρονικό τύπο κυρίως, έλεγαν, ότι ο Δήμαρχος βγήκε φιλολαϊκά και τα κατάφερε. Γιατί να αλλάξετε τώρα και να ‘χετε άλλη άποψη;


Βασίλης Θώδας : Να σας διακόψω. Εγώ δεν είπα «βγήκα φιλολαϊκά». Είπα αυτό που μου είπαν οι οικονομικές Υπηρεσίες.

 

Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Σήμερα λοιπόν έρχεται ένα παρόμοιο θέμα. Καταλαβαίνω την δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο Δήμαρχος και η Διοίκηση.


Βασίλης Θώδας : Ο Δήμος, όχι ο Δήμαρχος.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Ο Δήμαρχος είναι αυτός που εκπροσωπεί τον Δήμο. Δεν είμαι εγώ. Ο Δήμαρχος είναι λοιπόν και επικοινωνιακά σε δύσκολη θέση, γιατί θα έπρεπε να πάρει μία άλλη απόφαση από αυτήν που πήρε πριν 15 μέρες, αλλά πρέπει ο Δήμαρχος για την αρχή της ισονομίας και της αναλογικότητας να πάρει την ίδια απόφαση. Εάν πιστεύει ο Δήμαρχος ότι δεν ξέρει αν μπορεί να πληρώσει και θα ξέρει σε 10 ημέρες, να πει στην Πρόεδρο να αποσύρει αυτό που μόλις τώρα είπε, ότι δεν ξέρει αν θα μπορεί να πληρώσει. Γιατί δεν το ξέρετε. Αυτό μας είπατε ότι «εγώ δεν ξέρω αν μπορώ να πληρώσω».


Βασίλης Θώδας : Εγώ ήμουν ακριβός και ακριβής στα λόγια μου. Είπα ότι σε μία βδομάδα θα ξέρω. Αυτό είπα.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Αφού λοιπόν σήμερα θα πάρουμε απόφαση, ή να στείλετε, όταν ξέρετε σε καμία εβδομάδα, αν μπορείτε ή δεν μπορείτε, γιατί αυτό μας είπατε, το αντίστοιχο έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών ή να γράψετε αυτό που μας είπατε.


Βασίλης Θώδας : Σε καμία εβδομάδα λοιπόν θα σας πω εγώ, αν το βάλουμε θέμα, πως θα ψηφιστεί. Μην το θέλετε τώρα. Σας είπα κύριε Αγγελόπουλε, ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε 300 ανθρώπους και να τους πληρώνει ο Δήμος Ζωγράφου. Το καταλάβατε αυτό;


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Καταλαβαίνω ότι θέλετε να μιλάτε πάνω μου.


Βασίλης Θώδας : Αν λοιπόν για 36 είπαμε ναι, είπαμε ναι, γιατί οι Οικονομικές Υπηρεσίες μας είπαν ότι μπορούμε. Αν στους 36 προσθέσουμε άλλους 180, αυτό το ποσό υπερακοντίζει το μισθοδοτικό κόστος. Το καταλαβαίνετε; Αν δεν το καταλαβαίνετε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ούτε ξέραμε ότι θα είναι άλλοι 180 που θα έρθουν γι’ αυτό.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Πως δεν το ξέρατε; Αφού τα ξέρατε όλα προεκλογικά.

 

Βασίλης Θώδας : Και σεις ξέρατε. Γαϊτανάκι θα κάνουμε τώρα; Υποσχέθηκε κανείς από εμάς προεκλογικά ότι θα διορίσει όλον τον κόσμο του Ζωγράφου; Εσείς πέστε μας τι είπατε. Εγώ δεν υποσχέθηκα κανέναν διορισμό κύριε Αγγελόπουλε.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Τι είπατε;


Βασίλης Θώδας : Εσείς τι είπατε. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε κανέναν διορισμό κύριε Αγγελόπουλε.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Μην λέτε τέτοια πράγματα. Έχουμε γεμίσει απ’ όλη την Αττική εδώ συνεργάτες. Δεν φτάναν οι Ζωγραφιώτες, φέραμε γύρω-γύρω όλοι.

 

Βασίλης Θώδας: Οι συνεργάτες οι προσωπικοί του κάθε Δημάρχου, είναι ανεξάρτητο και συγκεκριμένο… Αφήστε τώρα τις ιστορίες.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Τις ιστορίες δεν τις ανακινούμε εμείς. Τις ανακινείτε εσείς. Λέμε λοιπόν. Ποια είναι η διαφορά από τον Αβραμόπουλο που δουλεύει στο πράσινο, με τον Μητσόπουλο που διόρισες πριν…, συγνώμη για τον ενικό, που πήρατε απόφαση πριν από 15 ημέρες; Και λέμε. Τηρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Ναι ή Όχι; Αν δεν τις τηρούν να μας το πείτε. Από πού θα πληρώνονται; Να πάτε ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίος μέσα στο κυβερνών κόμμα και να πείτε: παρακαλούμε κύριε Θεοδωρικάκο, να μας βάλετε ένα εξτρά, όπως έκανε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Παυλόπουλος και διπλασίασε τους ΚΑΔ. Γιατί δεν το κάνετε τώρα;

 


Βασίλης Θώδας : Απλά να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι πλέον μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κύριε Αγγελόπουλε.


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Είσαστε ex officio μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

 


Βασίλης Θώδας : Όχι, όχι. Κάνετε λάθος κύριε Αγγελόπουλε. Ούτε αυτό δεν ξέρετε.

 


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Εγώ δεν είμαι κομματικό μέλος γι’ αυτό.

 


Βασίλης Θώδας : Απλά επειδή το παίζετε κομματικός, γι’ αυτό.

 


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : Εγώ δεν υπήρξα ποτέ ούτε κομματικοδίαιτος, ούτε κομματικός.

 


Βασίλης Θώδας : Δεν είμαι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής. Όλοι πληρώνουμε κύριε Αγγελόπουλε όλους. Πάντως μού κάνει εντύπωση, ότι, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που βρήκε αντίρρηση, να περιμένει, όλοι οι άλλοι βιάζεστε.

 


Παναγιώτης Αγγελόπουλος : 18 του μήνα έχει Δικαστήριο ο άνθρωπος. Πότε θα πάει; Μετά τις 18;

 


Αναστασία Μπότου: Παρακαλώ, παρακαλώ. Έχω την εκτίμηση από την ενημέρωση που είχα πριν από τους εργαζόμενους, ότι δεν έχουν 18 του μήνα Δικαστήριο. Θα περιμένουν να πάρουν απόφαση, για να πάνε σε Δικηγόρο. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω από τον κύριο πριν.

 

Θοδωρής Μετικαρίδης: ακούστε κύριοι συνάδελφοι. Κατ’ αρχήν κύριε Αγγελόπουλε γνωρίζουμε πολύ καλά τον αριθμό των εργαζομένων που ήρθε μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι ότι θα υπάρξουν αυτές οι προσφυγές. Ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος. Εμείς ψάξαμε τώρα, αναγκαστήκαμε να βρούμε χρήματα για να βάλουμε μέσα στον προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιώθηκαν με τα ασφαλιστικά μέτρα τους, μέχρι και τον Φεβρουάριο. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Έπειτα, ακούστηκε ότι έχει αποθεματικά ο Δήμος. Τα αποθεματικά, τα οποία είναι εκεί ξέρετε πώς μαζεύονται; Μαζεύονται από προγράμματα, μαζεύονται από διαγωνισμούς που δεν εξαντλήθηκαν τα ποσά, άρα πάνε στην Τράπεζα και είναι εκεί και είναι μόνο για επενδύσεις. Λοιπόν αυτό μην σας διαφεύγει. Άρα λοιπόν υπάρχει στενότητα στον προϋπολογισμό. Και ένας λόγος είναι ότι αφορά τα ανταποδοτικά και ξέρετε πολύ καλά ότι τα ανταποδοτικά είναι κλειστά από κωδικό σε κωδικό και όταν λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια μειώναμε, και εγώ είχα συμφωνήσει, μειώναμε τα τέλη, από την άλλη μεριά αυξάνονταν οι επενδύσεις δηλαδή αγορά μηχανημάτων, απορριμματοφόρων κλπ., αυξάνονταν το μισθολογικό κόστος, άρα από πού θα βρούμε έσοδα; Θέλω να μου απαντήσετε. Επομένως, δεν αρνούμεθα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλίμονο, τους χρησιμοποιούμε έξαλλου, με την καλή έννοια, γιατί προσφέρουν οι άνθρωποι. Το αν όμως θα είναι σε θέση ο Δήμος να ανταποκριθεί στο εργατικό κόστος όλων αυτών, είναι ζήτημα. Ευχαριστώ.

 


Γιάννης Βούρτσης (αντιδήμαρχος Πρασίνου) : Εγώ θα πω το εξής. Σέβομαι τον κάθε εργαζόμενο και πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να δικαιωθούν. Όμως για την συντομία του χρόνου, θα κάνω μία πρόταση. Εάν δέχεται το σώμα να ψηφίσει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ας δεχτούμε οποιοδήποτε χαρτί και ας συμπαρασταθούμε σε κάθε εργαζόμενο.

 


Ανδρέας Καραβίδας : Επειδή μάλλον παίζουμε με τις λέξεις και δεν είναι σωστό να παίζουμε με τις λέξεις ξαφνικά, θα πούμε το εξής. Και το λέμε σαν σχόλιο αυτό. Εδώ πέρα επειδή κάποιοι προσπαθούν να το παίξουν αυτοδιοικητικοί, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι πολύ πολιτικό, και αυτό αποδεικνύεται επί της ουσίας. Δηλαδή ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και αρχίζουμε και κρυβόμαστε πίσω από ένα μανδύα πολιτικό. Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει κατατεθεί στη Βουλή και δεν αναφέρει τους ΚΑΠ που ανέφερε ο Δήμαρχος. Δεν αναφέρει αύξηση στους ΚΑΠ ούτε για δείγμα. Ένα το κρατούμενο. Δύο τα κρατούμενα. Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυτό που υπάρχει και από την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν κατήργησε ουσιαστικά τον Νόμο, για να μπορέσει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να καλύψει αυτές τις ανάγκες που υπάρχουν και που γι’ αυτό το λόγο πάμε μέσω ΟΑΕΔ και ψηφίζουμε κατά καιρούς αυτά τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Και να πω κάτι. Δεν είναι κοινωφελής εργασία, δεν προσφέρουν κοινωνική εργασία όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι. Προσφέρουν κανονική εργασία. Ο εργαζόμενος, η οδοκαθαρίστρια που βγαίνει στους δρόμους και καθαρίζει αυτή τη στιγμή και ζητάει από μας σήμερα να της δώσουμε αυτό το χαρτί, την ελπίδα ουσιαστικά, γιατί δεν έχουν έρθει εδώ στο Δήμο για να ζητήσουν τίποτε άλλο. Γιατί η στάση σας θα άλλαζε αν έρχονταν οι εργαζόμενοι αυτή την ώρα και ζητάγανε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Εκεί θα μιλάγαμε περί μιας απόφασης η οποία θα ήταν όνειρο. Θα ήταν κάτι, που ας το πάρουμε, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Αυτά θα συζητάγαμε. Αυτά τα λέω γιατί την προηγούμενη φορά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τόσο αγαπάτε και σε όλα αυτά, αλλά ακόμα και στο site του Δήμου, βγήκατε και πανηγυρίζατε ότι ο Δήμος έδωσε στους εργαζόμενους αυτούς, που για μας οφείλει να τους συμπαρασταθεί σε κάθε αίτημά τους που έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αυτό ζητάνε λοιπόν οι εργαζόμενοι σήμερα. Είναι δύο προτάσεις αν τις καταλάβατε εδώ σέρα. Η μία είναι αυτή που ζητήσαμε εμείς και είναι οι εργαζόμενοι οι τωρινοί οι 29 συν τους εργαζόμενους αυτούς που μεμονωμένα έχουν καταθέσει, γιατί εμείς από την πρώτη φορά έχουμε πει και για τους μεμονωμένους και για όλα, αλλά δεν ακούγεται εδώ και δεν εισακούγεται. Λέμε λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν το αίτημα αυτό για να μπορέσουμε να ικανοποιηθούν από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, να γίνει. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το εργατικό κόστος αυτή τη στιγμή είναι αυτό που θα ρίξει το Δήμο στα βράχια. Για να αναρωτηθούμε εδώ. Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δώσαμε 6.500 € για ηχητική κάλυψη και για μια εκδήλωση για να τραγουδήσουνε κάποιοι, όταν οι εργαζόμενοι αυτοί πέντε- δέκα δεν θυμάμαι, άλλοι πέντε δουλεύουνε στην υπηρεσία καθαριότητας και οι υπόλοιποι δουλεύουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αυτούς που κατά καιρούς εδώ συζητάμε για την αναγκαιότητα που υπάρχει, γιατί χωρίς αυτούς δεν λειτουργούνε οι Παιδικοί Σταθμοί. Είναι δύο λοιπόν οι προτάσεις και για να μην ξεγελιόμαστε. Εμείς δεν βάζουμε κανένα αλλά. Ούτε πιστεύουμε ότι θα γίνει το κόστος αυτό η αιτία να πέσει ο Δήμος στα βράχια. Να καθίσει να ψαχτεί ο Δήμος στον προϋπολογισμό που έρχεται, να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα στην ΠΕΔΑ αγαπητοί συνάδελφοι, με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που πανηγύριζε η Ν.Δ. που πήρε το αυτοδιοικητικό κίνημα και καλά. Λοιπόν με αυτούς να διεκδικήσουνε να υπάρχει αύξηση των ΚΑΠ για να μην υπάρχει αυτή η ιστορία και αυτή η στενότητα που όλοι πολιτικά εδώ τάσσεστε υπέρ αυτής της ιστορίας, κάτι μνημονίων, κάτι ΔΝΤ, κάτι το ένα μνημόνιο, κάτι το άλλο μνημόνιο. Όλα αυτά οδηγήσανε σε αυτήν την ιστορία. Εμείς λοιπόν βάζουμε την πρόταση και αυτήν μόνο θα ψηφίσουμε. Είναι η πρόταση των εργαζόμενων, να τους δώσουμε το χαρτί και να πάνε με αυτό στο Δικαστήριο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και όπως βάζουν τις προτάσεις την προηγούμενη φορά. Ακριβώς την ίδια πρόταση που μπήκε και στο ΝΠΔΔ, λείπει ο κύριος Μπουλούκος και ο κύριος Γιαννακόπουλος, συγνώμη λείπετε από τις θέσεις σας και δεν σας είδα, που ψηφίσανε στο Νομικό Πρόσωπο για τους εργαζόμενους αυτούς, συν οι δύο ομάδες εργαζομένων εδώ, προφανώς αυτά που ψηφίσαμε και χειροκροτούσαν εδώ γι’ αυτό το λόγο. Αυτή είναι η πρότασή μας και εσάς η πρόταση είναι άλλη. Η πρόταση είναι ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, Ο.Κ., αλλά δεν παίρνει κανένας από εσάς το ρίσκο, για το πώς θα εγγραφούν οι δαπάνες αυτές στον προϋπολογισμό. Άλλη πρόταση είναι αυτή. Η πρόταση που βάζουμε εμείς είναι η πρώτη.

 

Αναστασία Μπότου: Το θέμα είναι ώριμο πάρα πολύ. Ο κ. Δήμαρχος.


Βασίλης Θώδας : Λοιπόν. Θα τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Θα ψηφίσουμε όλοι το απλό εάν τηρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού έτσι κρίνετε και από κει και πέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία με την Οικονομική Υπηρεσία και την Οικονομική Επιτροπή, έτσι υπηρεσιακά, για να μας πουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πληρώσουν.


Αναστασία Μπότου: Αφού ακολουθηθεί η διαδικασία, η απόφαση θα διαμορφωθεί μετά την απάντηση…..


Βασίλης Θώδας : Όχι, όχι, όχι. Η απόφαση θα ληφθεί τώρα, όπως τέθηκε. Ότι τηρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η Οικονομική Επιτροπή και η Οικονομική Υπηρεσία θα αποφανθούν αν μπορούν να πληρωθούν ή όχι. Απλά.


Αναστασία Μπότου: Δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Ψηφίζουμε όλοι ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ομόφωνα.
Έγινε ένα ξεκαθάρισμα των χαρτιών που έχουμε και βρέθηκε σε σύνολο 34 άτομα, γιατί ήταν σε πολλές λίστες. Το σύνολο είναι 34 άτομα. Μπορώ να σας διαβάσω και ένα – ένα τα άτομα. Πάντως σας λέω ότι αυτή είναι η τελική λίστα με 34 άτομα.

 

1aaa-brachoi

1aaa-atomiki

 1aaa-demo-xr

1aaa-bil-kalkani

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΕΥΧΟΣ 95

     

Τελευταία Νέα
Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Είναι ώρα ευθύνης για όλους

Του Αλέξη Σωτηρόπουλου   Στις 4 δεκαετίες λειτουργίας των Θεάτρων Βράχων, εκατ..

Readmore

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

Show με βεγγαλικά ετοιμάζει ο Δήμος Βύρωνα για το βράδυ της Ανάστασης

  Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, 9 η ώρα, ο Δήμος Βύρωνα π..

Readmore

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Ερήμην της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία»

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής     Παραθέτουμε την απάντη..

Readmore

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Μπακογιάννης: «Το θέμα του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μαύρο-άσπρο»

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης   «Στη χθεσινή 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβο..

Readmore

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

28 εκατ. ευρώ από το «ταμείο» της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες των σχολείων

Ποσό περίπου 28 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τη..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.