40+45+10=110. Αυτή είναι η αριθμητική που αποτυπώνει την πολιτική στο Πράσινο του Δήμου Ζωγράφου για την Ηρώων Πολυτεχνείου. Η συνολικότερη πολιτική και οι βοήθειες προς τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αναζητούνται.

Έτσι, μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων ακόμη και από φιλικά προς τη δημοτική αρχή μέσα, καθώς και από δεκάδες προσωπικές ιστοσελίδες, για τις απίστευτες εικόνες της οικολογικής εγκατάλειψης, εκεί που τα πεύκα έπεφταν ξαφνικά, μόνα τους, εκπονείται πλέον σχέδιο-γιατί άραγε δεν μπορούσε να υπάρξει πριν την έναρξη εργασιών αναμόρφωσης της οδού;-  και τίθεται σε εφαρμογή, μετά τη σημερινή απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Όπως ανακοινώθηκε, θα κοπούν 40 ξερά δέντρα, θα κοπούν επίσης 10 υγιή δέντρα, τα οποία όμως παρουσιάζουν επικίνδυνη κλίση, θα κλαδοκουρευτούν (πιθανότατα με την ψιλή) 45 δέντρα, ενώ θα φυτευτούν 110 νέα δέντρα. Ενδιαφέρον είναι ότι η Δημοτική Αρχή τίθεται αναφανδόν εναντίον των πεύκων. Όσα είναι τυχερά κι απομείνουν, θα «δουν» πλάι τους γιακαράντες, κουτσουπιές, ακακίες κ.α.

 

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

 

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων και πολλαπλών συζητήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με την πτώση τριών πεύκων την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την 1η και 4η Ιουλίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά και προς αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας, ο Δήμος Ζωγράφου διευκρινίζει τα  ακόλουθα:

Τα εν λόγω πεύκα κατέρρευσαν ξαφνικά στο τμήμα μεταξύ των οδών Φιλονόης και Αλ. Παπάγου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, ενώ έκδηλη ήταν και η πιθανή πρόκληση υλικών ζημιών σε οχήματα.

Κατόπιν του συμβάντος αυτού, διενεργήθηκε άμεσα αυτοψία – έλεγχος από την Υπηρεσία του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου – που επιβλέπει τα έργα της ανάπλασης – σύμφωνα με την οποία, την πτώση των δένδρων στο συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε το σαθρό μη συμπαγές-συνεκτικό ριζικό σύστημα των δένδρων (βάθους μόνο 15 εκατοστών!) σε συνδυασμό με την φυσική τους κλίση τους λόγω παλαιότητας.

Η διαπίστωση αυτή δυστυχώς ισχύει και για άλλα πεύκα με παρόμοια χαρακτηριστικά, η πιθανή πτώση των οποίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπους, οχήματα, στάσεις λεωφορείων κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της αυτοψίας η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου εισηγήθηκε και προγραμματίζει:

  • την κοπή 40 ξηρών δένδρων
  • τον καθαρισμό των κλαδιών 45 δένδρων που παρουσιάζουν ξηράνσεις
  • την κοπή 10 υγιών δένδρων, τα οποία παρουσιάζουν εμφανή επικίνδυνη κλίση και βρίσκονται ακριβώς επάνω στη νέα όδευση πεζών – τυφλών, που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της οδού, ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ την αντικατάστασή τους με νέα περισσότερα δένδρα!

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως τα επικίνδυνα δέντρα που θα απομακρυνθούν, έχει επιλεγεί να αντικατασταθούν με κατάλληλα είδη αστικής χλωρίδας τα οποία δεν θα επηρεάσουν το μικροκλίμα της περιοχής. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζεται η φύτευση 110 νέων δένδρων όπως Γιακαράντες, Κουτσουπιές, Σφενδάμια, Κερλετέριες και Ακακίες.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *