ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Η απαξίωση της καθαριότητας είναι μεθοδευμένη

Το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ζωγράφου, με ιδιαίτερη επίπτωση στον τομέα της καθαριότητας και για την πόλη, αλλά και για τους εργαζόμενους, καθώς είναι υποχρεωμένοι-αν και έχουν απομείνει οι μισοί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά-να επανδρώνουν καθημερινά 7 πληρώματα, έθεσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος τους. Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί αναλυτικά στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Οκτωβρίου, ενώ στον «απόηχο» αυτών των τοποθετήσεων, καθώς και των κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί, ο Σύλλογος Εργαζομένων, με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους κατοίκους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις υπηρεσίες του Δήμου και που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, όπως τονίζεται, διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι η απαξίωση της καθαριότητας είναι ένα μεθοδευμένο γεγονός, τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τη συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των δήμων:

 

«Πριν από 2,5 χρόνια, οι κάτοικοι του Ζωγράφου ενημερώνονταν από τον Σύλλογο των Εργαζομένων για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στις υπηρεσίες του Δήμου εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, που οφειλόταν στην κινητικότητα, τις συνταξιοδοτήσεις και κυρίως στην απαγόρευση – ουσιαστικά – νέων προσλήψεων προσωπικού που έφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και που τήρησαν και τηρούν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας σε φυσική και ψυχολογική εξόντωση τους εναπομείναντες εργαζόμενους μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας. Οι διοικήσεις του Δήμου διαδοχικά συμμορφώνονταν στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και στην μετέπειτα διάταξη του 2022, που έκλεινε οριστικά την πόρτα στην παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους.

Σήμερα, 2,5 χρόνια αργότερα, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αντιθέτως πηγαίνει προς το χειρότερο. Αυτή τη στιγμή, για ένα δήμο άνω των 100.000 κατοίκων (συμπεριλαμβάνουμε τους φοιτητές) βγάζουμε καθημερινά 7 απορριμματοφόρα για πάνω από 1,5 εκατ. τόνο σκουπιδιού το μήνα και 1-2 για την ανακύκλωση. Στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζονται 9 απορριμματοφόρα για το σκουπίδι και 4 για την ανακύκλωση. Για να λειτουργεί απρόσκοπτα η υπηρεσία, χρειάζεται προσωπικό σε σταθερή και μόνιμη βάση, που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και σε περίπτωση ασθενειών και ειδικών αδειών.

Η απαξίωση της καθαριότητας είναι ένα μεθοδευμένο γεγονός τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από τη συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των δήμων. Τελευταίο επεισόδιο στο έργο αυτό για το δικό μας δήμο, είναι η νέα σύντμηση των τομέων της καθαριότητας, πράγμα που με λίγα λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων αναλαμβάνει να καθαρίσει μεγαλύτερο κομμάτι περιοχών απ’ όσο πριν μέσα στο ίδιο ωράριο με πριν. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ακόμα μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία! Η Διοίκηση του Δήμου λοιπόν βρήκε τη χρυσή τομή! Θεωρεί ότι η τακτική ‘κρύβω το πρόβλημα όπως – όπως κάτω από το χαλάκι’ της δίνει χρόνο για να να κάνει… τι άραγε; Να σερβίρει σαν ώριμο φρούτο τον εργολάβο – ‘σωτήρα’ στην αποκομιδή; Ή έχει κάποιο άλλο σχέδιο; Κι αν ναι, γιατί δεν το κοινοποιεί;

Θεωρούμε ότι η υποχρηματοδότηση, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η με μαθηματική ακρίβεια πορεία προς την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά θα αποβεί και σε βάρος τους, σε βάρος όλων μας. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργολάβοι, που ενδιαφέρονται μόνο για το μέγιστο δυνατό κέρδος προσφέροντας τις λιγότερες δυνατές υπηρεσίες, κάτι που θα επιβαρύνει τις τσέπες μας χωρίς αντίκρισμα.

Ως εργαζόμενοι στην αποκομιδή αλλά και ως κάτοικοι του Δήμου, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να έχουμε μια πόλη καθαρή για εμάς, τις οικογένειές μας και όλους τους κατοίκους. Όμως η συσσωρευμένη κούραση από την εντατικοποίηση και η αδυναμία να αναπληρώσουμε την εργατική μας δύναμη, έχει επιβαρύνει σημαντικά την αποδοτικότητά μας. Προβαίνουμε σε αυτή την ενέργεια δημοσιοποίησης, επειδή πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει για οτιδήποτε επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την υγεία τους.

Ζητάμε από τους συμπολίτες μας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου με κάλυψη των αναγκών τόσο σε προσωπικό όσο και σε ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), ώστε να εργαζόμαστε με ασφάλεια παρέχοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους.»

 

Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή του Δήμου Ζωγράφου

Leave a Reply