Σε 2-3 χρόνια η επαναλειτουργία του 5ου-6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου

Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον που θα τις αναλάβει η ΚΤΥΠ, απαιτούνται για τη επαναλειτουργία των σχολείων του συγκροτήματος του Αγίου Γερασίμου Ζωγράφου. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου. Οι λύσεις που προκρίνονται από τη Δημοτική Αρχή Ζωγράφου στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ένωσης, είναι η διαμόρφωση προκάτ αιθουσών- ήδη ο Δήμος έχει παραγγείλει 15- που θα τοποθετηθούν  οικόπεδο «Καράτζα» επί της οδού Αστερίου & Κοκκινοπούλου. Παράλληλα, έχει ζητηθεί η παραχώρηση του οικοπέδου του Πανεπιστημίου επί της οδού Ταξίλου, χώρος που είναι πολεοδομικά χαρακτηρισμένος για δόμηση σχολείου από το έτος 1998!! και εξυπηρετεί  χωροταξικά την λειτουργία του 5ου – 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης:

 

«Σήμερα Τρίτη 11/6/24 αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Ζωγράφου και των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 5ου & 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, συναντηθήκαμε το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Ιωάννη Κατσαρό, παρουσία συνεργατών του, και το μεσημέρι στο Δημαρχείο με τη Δήμαρχο Ζωγράφου κα. Καφατσάκη, παρουσία της Αντιδημάρχου Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών και Κ.Δ.Α.Π, του Αντιδημάρχου Παιδείας – Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, του Προέδρου της ΔΕΠ, της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Δ/ντων των αντίστοιχων Σχολικών Μονάδων.

Η Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι:

Α. Για το ζήτημα της ενίσχυσης του κτιρίου 3 του σχολικού συγκροτήματος Αγίου Γερασίμου:

Η μελέτη ενίσχυσης, που ακόμη δεν έχει παραληφθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (έχει επιστραφεί στον ανάδοχο για διορθώσεις), απαιτεί παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, που θα κοστίσουν περί τα 2 εκ. €. Τα χρήματα αυτά δεν δύναται ο Δήμος να τα διαθέσει, λόγω της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιο, παρουσία παραγόντων της ΚΤΥΠ και του Υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει η ΚΤΥΠ το τεχνικό έργο και να αναλάβει την επίβλεψη. Ο Δήμος θα αναλάβει τις απαιτούμενες μελέτες (Η/Μ, τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενεργειακή αναβάθμιση κλπ.). Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου υπολογίζεται στα 2 με 3 χρόνια…

Β. Για το ζήτημα της στέγασης των παιδιών στο μεσοδιάστημα:

Ο Δήμος έχει κάνει αίτημα για 15 προκάτ αίθουσες, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, και αναμένει εντός της εβδομάδας απάντηση για την διαθεσιμότητα τους από την ΚΤΥΠ. Σε περίπτωση θετικής απάντησης ο Δήμος σχεδιάζει να τοποθετηθούν στο οικόπεδο «Καράτζα» επί της οδού Αστερίου & Κοκκινοπούλου. Ταυτόχρονα, αύριο Τετάρτη 12/06 έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Δημοτικής Αρχής Ζωγράφου με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, προκειμένου να ζητηθεί η παραχώρηση του οικοπέδου επί της οδού Ταξίλου (όπισθεν του κολυμβητηρίου). Ο χώρος αυτός είναι πολεοδομικά χαρακτηρισμένος για δόμηση σχολείου από το έτος 1998!! και εξυπηρετεί  χωροταξικά την λειτουργία του 5ου – 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, αποτελώντας ενδεδειγμένη λύση, υπό την προϋπόθεση της θετικής ανταπόκρισης της Πρυτανείας.

Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη για στέγαση 8 αιθουσών στο υπό ανέγερση Νηπιαγωγείο επί της οδού Μακρυγιάννη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα παραδοθεί τον Αύγουστο από τον εργολάβο μετά από μακρά κωλυσιεργία και αλλεπάλληλες παρατάσεις που του έχουν δοθεί από την ΚΤΥΠ…

Φαίνεται ότι η πλούσια δράση των γονέων όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αλλεπάλληλες μαζικές παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι συγκεντρώσεις στον Άγιο Γεράσιμο και οι πορείες στους δρόμους του Ζωγράφου, η παρουσία εκπροσώπων των γονέων στα ΜΜΕ, καθώς και η κινητοποίηση έξω από τη Βουλή έχει αναγκάσει τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να κάτσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση.

Τίποτα όμως ακόμη δεν είναι σίγουρο! Η Δήμαρχος δεσμεύτηκε μόνο ότι από πλευράς Δήμου μπορούν να διατεθούν από Σεπτέμβριο οι αίθουσες που λειτούργησαν και φέτος, ως πρόχειρη λύση και «διαμόρφωσαν συνθήκες μειωμένου παιδαγωγικού αποτελέσματος», όπως γλαφυρά παραδέχθηκαν οι συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.

Ως ΔΣ της Ένωσης Γονέων Ζωγράφου δεν μπορούμε να δεχτούμε σε καμία περίπτωση τέτοιες εκπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα να διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με παιδαγωγικούς όρους για όλα τα παιδιά, μέσα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, πλήρως στελεχωμένα, που να εξασφαλίζουν την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιτελούν ολοκληρωμένα το παιδαγωγικό τους έργο και όχι βέβαια μέσα σε συνθήκες μειωμένου παιδαγωγικού αποτελέσματος… Με αφορμή το πρόβλημα του 5ου – 6ου, πέραν της αυτονόητης συμπαράστασης, είναι ανάγκη να «αναδείξουμε» συνολικά το ζήτημα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας με αναβαθμισμένους όρους συντονισμού της δράσης μας.

 

Υ.Γ.: Αύριο Τετάρτη 12/06 στις 17:00 στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Γερασίμου, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση με την κα. Πρεζεράκου, Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών.

(Κατόπιν τούτου, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί η παράσταση στην Περιφέρεια Αττικής την Πέμπτη 13/6. Παρακαλούνται τα ΔΣ να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους).

Οι Δ/ντες των σχολικών μονάδων ήδη έχουν αιτηθεί μεταφορά για το σύνολο των μαθητών. Απαιτούμε 1 πούλμαν/50 μαθητές, προκειμένου όλες και όλοι να φθάνουν εγκαίρως στην σχολική αίθουσα, όπου αυτή θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο, ώστε να μην χάνονται διδακτικές ώρες στο πήγαινε-έλα…και να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας…»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *