ΠΑΡΑΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Οι ήττες, οι νίκες και η επόμενη ημέρα

Όλοι οι δήμαρχοι χάνουν για τον ίδιο λόγο: επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στα ζητήματα της καθημερινότητας. Επειδή, είτε αμέλησαν να δώσουν λύσεις στην καθαριότητα, στο πράσινο, στη στάθμευση των αυτοκινήτων κ.α., είτε δεν έπεισαν ότι προσπάθησαν να δώσουν λύσεις. Είτε ότι δεν διεκδίκησαν και δεν πάλεψαν για λύσεις, μαζί με τους εργαζόμενους και τον κόσμο. Κάποιες φορές, βέβαια, παίζει το ρόλο της η συγκυρία: οι πολιτικές προϋποθέσεις. Φαίνεται, και το λέμε κι αλλού σε αυτό το φύλλο, ότι ο κόσμος-ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο-ήθελε να στείλει τα μηνύματά του και κάπου αλλού, όχι μόνο στα γραφεία των δημάρχων και των υποψηφίων δημάρχων.

Επίσης, κάποιες φορές παίζουν το ρόλο τους ειδικοί παράγοντες. Έτσι, που ναι μεν, μια παράταξη να είναι ισχυρή και να κερδίζει κατά κράτος την αντίπαλη, αλλά τα πρόσωπα που ηγούνται να αμφισβητούνται. Π.χ., στο Ζωγράφου, η «Συμμαχία Δημιουργίας» κέρδισε τη «Δημοτική Ενότητα», αλλά ο Βασίλης Θώδας ηττήθηκε από την Τίνα Καφατσάκη. Ή στην Καισαριανή, η δυναμική της Λαϊκής Συσπείρωσης επιβεβαιώθηκε από τον κόσμο, όμως υπό κρίση τέθηκε και ηττήθηκε ένα συγκεκριμένο «στιλ» άσκησης της διοίκησης από τον Χρήστο Βοσκόπουλο.

 

Δυσάρεστες οι εξελίξεις μετά τις εκλογές. Χάσαμε από τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ, χάσαμε από τον ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο (και δεν φαλτσοσφύριξε και ο διαιτητής)… Άι να δούμε πως θα το ξεπεράσουμε…

-Υπάρχει μια βασική διαφορά όμως ανάμεσα στο τόπι και στην πολιτική: Στο τόπι ο προπονητής αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση ήττας και αρκετές φορές βασικοί παίκτες-εκπροσωπώντας την ομάδα-ζητούν συγγνώμη. Στην πολιτική, οι υποψήφιοι δεν ζητούν συγγνώμη. Προφανώς, επειδή κυρίως εκπροσωπούν τον εαυτό τους…

 

-Μετά ταύτα πάμε στο βασικό μενού! Που είναι, τι άλλο; Οι θέσεις-τα πόστα!

 

«Τριαρχία» στο Ζωγράφου

Δεν μας έδωσε γυαλιά κι εμάς, ο πληθωρικός υποψήφιος σούπερ-ντούπερ Αντιδήμαρχος- για να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Έδωσε μόνο στα ΚΑΠΗ. Έτσι, εξακολουθούμε να μη βλέπουμε «Ενότητα», αλλά «Φυγόκεντρο».

Πόσο θα κρατηθούν οι ισορροπίες στο Επιτελείο; Πόσες θέσεις μπορούν να μοιραστούν για να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι; Και για πόσον καιρό μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι;

Δύσκολη η δουλειά για την Δήμαρχο. Θα της χρειαστεί όλη η εμπειρία που έχει για να «συμβιβάσει» φιλοδοξίες-ικανότητες και να έχει αποτελεσματικότητα.

-Αν θέλετε λεπτομέρειες, βλέπω και δεν βλέπω τον Μπάμπη να προεδρεύει στο Δημοτικό Συμβούλιο, βλέπω γυναίκα στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, και ενώ θα το ήθελα, δεν βλέπω τον φίλο μου τον Νίκο, λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Την καυτή πατάτα της καθαριότητας θα την πάρει, ποιος άλλος; Κάποιος που πάει για κάψιμο, και φυσικά θα ανταμειφθούν με θέσεις συμβούλων «εξωκοινοβουλευτικοί» που παρείχαν υπηρεσίες-έστω κι αν ήταν μισθωτές…

 

«Οικονομίες» στην Καισαριανή

Από τους κομμουνιστές δύσκολα παίρνεις κουβέντες, ιδίως τώρα που πάνε για δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, μιλάνε όλο και λιγότερο.

Κάτι έμαθε όμως ο σμπίρος μου. Κατ’ αρχάς, ξεχάστε τους πολλούς συμβούλους. Προβλέπεται να μείνουν δύο: ένας επί των νομικών θεμάτων και ένας σύμβουλος Τύπου.

Ύστερα, δεν θα υπάρχει γενικός γραμματέας. Μικρός είναι ο Δήμος, μπορεί και να μην έχει. Τον Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, που αυτόν τον καιρό προσέχει κυρίως μην πατήσει καμιά μπανανόφλουδα, θα τον πλαισιώνουν στελέχη της Διοίκησης του 14-19, μαζί όμως με νέους που έδωσαν τις «εξετάσεις» τους τα προηγούμενα χρόνια στον κομματικό χώρο και τους κοινωνικούς αγώνες.

 

Εκκίνηση για τον Σωτηρόπουλο

Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος στο Βύρωνα καλείται για πρώτη φορά να δημιουργήσει διοικητική δομή, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο «τραχανάς είναι απλωμένος». Καθώς ο νυν Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης-που εξακολουθεί να βρίσκεται συνεπής επί των «επάλξεων» παρά την εκλογική του ήττα-του αφήνει αρκετές υποχρεώσεις σε νέα έργα. Ο Νεκτάριος Αποστολάκης, ο Θανάσης Κλειάσιος, ο Θανάσης Οικονόμου και ο Λευτέρης Τριανταφύλλου, που είναι δίπλα στον κ. Σωτηρόπουλο επί αρκετά χρόνια, θα περιλαμβάνονται στο επιτελείο του. Όμως, και λόγω της συγκυρίας, είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και πιο εξειδικευμένη βοήθεια από έμπειρους επαγγελματίες.

 

-Μιας που είμαστε στα του Βύρωνα: σε «ανύποπτο χρόνο», δηλαδή πολύ πριν τον «εκλογικό χρόνο», είχαν ακούσει τον νυν Δήμαρχο κ. Σωτηρόπουλο να λέει: «αν περάσω στο δεύτερο γύρο, θα τις κερδίσω τις εκλογές!»

Ο σμπίρος μου, που ως γνωστόν έχει παρακολουθήσει όλο το προεκλογικό παρασκήνιο, έχει ακούσει το επιτελείο του Μίλτου Μπαντή να υπολογίζει ως μόνο σενάριο ήττας αυτό: δηλαδή το να βρεθεί απέναντι στο Σωτηρόπουλο τον δεύτερο γύρο!

Κι ύστερα λες, τι σύμπτωση…

 

Σαν ανέκδοτο

Παίρνει μια μέρα τηλέφωνο ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστό Βυρωνιώτη και του λέει: «Επειδή μ’ αγαπάς, θέλω να στηρίξεις την προσπάθεια που κάνουμε να βγει δήμαρχος ο Μπαντής».

Κι ο συνομιλητής του απαντά: « Νίκο μου επειδή όχι απλά σε αγαπάω, αλλά σε λατρεύω, δεν θα τη στηρίξω την προσπάθεια. Γιατί σε θυμάμαι να λες ότι ο Μπαντής θα βγει δήμαρχος μόνο πάνω από το πτώμα μου!!!»

Αι τώρα να το πιστέψεις…

 

Άλλο ανέκδοτο

Πριν λίγες μέρες είχε κυκλοφορήσει και μοιραζόταν στο Ζωγράφου η εφημερίδα «Επικοινωνία». Είδα, λοιπόν, στο Φέισμπουκ- εκεί που πια τα βλέπουμε όλοι, όλα- μια ανάρτηση με την οποία η κ. Ζαπαντιώτη διαμαρτυρόταν έντονα, επειδή άφησε φύλλα στο Δημαρχείο και της τα πέταξαν. Μάλιστα τα έβαζε και με κάποιον που είχε στο νου της, ότι αυτός της τα πέταξε, και υποπτευόταν πολιτική «παρέμβαση» και είχαν μαζευτεί στον «τοίχο» της και κάποιοι που συμπαρίσταντο.

Τι είχε γίνει; Άφησε φύλλα, όντως. Όμως πήγε και τα πήρε όλα διαφημιζόμενος εκλεγείς σύμβουλος-με σούπερ-ντούπερ ηγετικό προφίλ- με τη «Δημοτική Ενότητα», για να τα μοιράσει όπου και όπως ήθελε αυτός!

-Έχετε πέντε χρόνια μπροστά, που θα πάει, θα συντονιστείτε. Μήπως όμως, να αρχίσετε να γνωρίζεστε σιγά-σιγά;

 

-Έδωσα ολόκληρο αγώνα για να μπει στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ενότητας ο κ. Κομματάς. Μέχρι που κόντεψα να παρεξηγηθώ με το φίλο μου τον Βασίλη Παπαϊωάννου. Τελικά, πήρε 81 σταυρούς…

Λες ο επόμενος Δήμαρχος Ζωγράφου να είναι δημοσιογράφος;

 

Αυτός ήταν ο πρώτος Παρασύμβουλος, μετά από ένα μήνα αποχής. Εδώ είμαστε και θα τα λέμε!

Να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *