Η Καισαριανή τιμά τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο 80 χρόνια πριν

Η ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ ακούστηκε 200 φορές  χθες  στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στη μνήμη των κομμουνιστών ηρώων που εκτελέστηκαν πριν από 80 χρόνια από τους ναζί κατακτητές και ταυτόχρονα πέρασαν στην αθανασία φωτίζοντας το δρόμο στις μελλοντικές γενιές.

Με το προσκλητήριο των ηρώων και με σιγή ενός λεπτού κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Σκοπευτήριο τιμώντας τη μνήμη των 200 και δίνοντας υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη,  απαλλαγμένη από πολέμους και εκμετάλλευση.

Προηγήθηκε πορεία που, με εκκίνηση από το Παλιό Δημαρχείο, σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, φέροντας τις πικέτες με τα ονόματα των 200, κατέληξε στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Επικεφαλής τέθηκαν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής, ενώ σε κλίμα έντονης συγκίνησης  νεαρά κορίτσια  έραιναν με   κόκκινα γαρύφαλλα τη διαδρομή που έκαναν πριν από 80 χρόνια οι 200 ήρωες, και νέοι φώναζαν με  χωνιά «σας μιλάει το ΕΑΜ…». Λίγο νωρίτερα είχαν φτάσει στο ιερό χώρο οι λαμπαδηδρόμοι έχοντας ξεκινήσει από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ακολουθώντας και αυτοί –όπως και οι δρομείς του εργατικού αγώνα δρόμου- την ίδια διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών οδηγώντας τους 200 στο σημείο της εκτέλεσης.

Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν την Πρωτομαγιά  του 1944 εξιστόρησε στο χαιρετισμό του ο Κώστας Γαβριλάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας συνεχίζεται  «για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον  αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας». Ο αγώνας συνεχίζεται «με καμπάνια που θα διαρκέσει όλο τη χρονιά, για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσαν στην πατρίδα μας οι φασίστες κατακτητές».

«Οι φασίστες κατακτητές και οι συνεργάτες τους» τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος  «επιχείρησαν να μετατρέψουν τούτο τον ιερό τόπο σε χώρο τρόμου και υποταγής, αλλά τελικά έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, θυσίας και παλικαριάς. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο εκείνων που έζησαν με ψηλά το κεφάλι και στάθηκαν απέναντι από το απόσπασμα, πιστοί στις ιδέες και τα ιδανικά τους, διατρανώνοντας ως την τελευταία στιγμή τον πόθο τους για μια Ελλάδα λεύτερη, για μια Ελλάδα του λαού της. Η θυσία των 200 παραμένει ζωντανή στη μνήμη του λαού μας, συνεχίζει να μας γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια, να δίνει αντοχή και κουράγιο στους αγωνιστές του σήμερα».

Στην συγκινητική τελετή παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Ιωάννης Λοβέρδος εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα,  ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής  της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, η Κλειώ Χριστοπούλου μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και εκπρόσωπος  της Πλεύσης Ελευθερίας. Επίσης, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Ελλάδα και από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής Νικόδημος Κατσαρέλης, οι πρώην Δήμαρχοι Γιώργος Κατημερτζής και Σπύρος Τζόκας, οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της Καισαριανής και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Τέλος παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι  εκπρόσωποι τοπικών οργανώσεων κομμάτων και πλήθους μαζικών φορέων της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *