«Η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση»

Το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου, που απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα «η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση».

Την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ράνια Νενεδάκη και η πρόταση έγκρισης υπερψηφίστηκε από τη διοικούσα παράταξη της κ. Καφατσάκη και από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Το ψήφισμα στηρίζουν προσωπικότητες και φορείς από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα δημοτικά συμβούλια 25 Δήμων.

 

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους! Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα, ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας, στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ΕΝΙΣΧΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ:

  • Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».
  • Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας.

Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *