ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28/3 με το «βλέμμα» της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο της 28 Μάρτη 2024 ήταν

  1. Το φλέγον ζήτημα στέγασης του 5ου & 6ου Δημοτικού Ζωγράφου
  2. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος από τη νέα διοίκηση.

 

Αναφορικά με το πρώτο θέμα, πήραν τον λόγο οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η πρόεδρος της Ένωσης Ζωγράφου και άλλοι φορείς και απαίτησαν από τη διοίκηση να βρεθεί λύση εδώ και τώρα και να σταματήσει ο εμπαιγμός για εκπαίδευση τύπου Webex και βάρδιες πρωί – απόγευμα. Ανέφεραν επίσης ότι οι Σύλλογοι Γονέων, η Ένωση Γονέων Ζωγράφου και οι φορείς έχουν θίξει εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα της σχολικής στέγης αλλά διαχρονικά οι διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου κωφεύουν.

Εκπρόσωποι της τωρινής και της προηγούμενης διοίκησης προσπάθησαν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό και να προβάλλουν ως «λύση» την εξεύρεση νέου μηχανικού-εμπειρογνώμονα από το ΤΕΕ, προκειμένου το κτίριο να κριθεί κατάλληλο για χρήση (!!!) και τα παιδιά να επιστρέψουν εκεί για μάθημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, ώστε να γίνουν οι επισκευές το καλοκαίρι.

Απάντηση έδωσε ο Μάκης Μπαρμπέρης, εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που σημείωσε μεταξύ άλλων:

Δε μπορεί να είναι λύση η αναζήτηση φορέα που θα πιστοποιήσει ότι το σχολείο είναι εντάξει! Δε μπορώ να φανταστώ ποιος γονιός, μετά από αυτή την εξέλιξη, μπορεί να πει στο παιδί του να γυρίσει στο σχολείο αυτό για μάθημα και να περιμένει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς σα να μην τρέχει τίποτα.

Δεν υπάρχει κανένας φορέας του δημοσίου αυτή τη στιγμή που να έχει σοβαρή ευθύνη για τα σχολικά κτίρια. Υπήρχε κάποτε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, αλλά τώρα τα σχολεία είναι αφημένα «στο πουθενά».

Για να έχετε εικόνα της κατάστασης, το 2019 που έγινε ο σεισμός στη Δυτική Αττική, που ήταν μέτριος σεισμός, ζητήθηκε να γίνει έλεγχος στις 3000 σχολικές μονάδες. Η απάντηση του υπουργείου και των δήμων ήταν πως δεν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους, καταλήγοντας στην πρόταση οι διευθυντές των σχολείων να κάνουν οπτικό έλεγχο. Τελικά ελέγχθηκαν από την ΚΤΥΠ, που έχουν την ιδιαίτερη γνώση που απαιτείται για τα σχολικά κτίρια, 300 από τα 3000 σχολεία. Κρίθηκε πως πρέπει τα 156 σχολεία να κλείσουν άμεσα για εκτεταμένες επιδιορθώσεις και 24 σχολικές μονάδες να κατεδαφιστούν.

Είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, γονέων από όλα τα σχολεία του δήμου, της Ένωσης Γονέων, του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθήνας, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλων φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου.

Μετά τη συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα στα Ιλίσια, ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ζωγράφου με κατάληξη στο Δημαρχείο. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Ανδρέας Καραβίδας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ζωγράφου, ο Μάκης Μπαρμπέρης και ο Δημήτρης Βουρνάς, δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

 

Στα υπόλοιπα θέματα του δημοτικού συμβουλίου:

Σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, δεν παρουσιάστηκε κάποια ουσιαστική αλλαγή, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση της προηγούμενης διοίκησης με φορομπηξία, χωρίς καμία ελάφρυνση για τους δημότες και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Ενώ συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό αποθεματικό ύψους 8.3 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό δεν υπάρχει πρόθεση να αξιοποιηθεί για την ανακούφιση των δημοτών ούτε για αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος που να δίνει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της πόλης του Ζωγράφου.

Στην τοποθέτηση του ο Ανδρέας Καραβίδας, επεσήμανε και απαίτησε να έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της απογραφής στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την λογική ότι η διοίκηση παρουσίασε χρέη του που ανέρχονται στα 900.000€ και δεν δικαιολογούνται μιας και θα χρειαστεί για να αποπληρωθούν να λείψουν από άλλες ανάγκες του δήμου.

Ο Ανδρέας Καραβίδας πρότεινε να τροποποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα και να συμπεριλάβει ολική ανακαίνιση για τις σχολικές μονάδες που την χρειάζονται, ωστόσο απορρίφθηκε από τη διοίκηση ως μη εφικτό.

Τελικά η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Καταψήφισαν οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Στην τοποθέτηση σχετικά με την τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου, επισημάνθηκε ότι εκτός από το κονδύλι που έχει να κάνει με την αποκατάσταση των προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα του 5ου και 6ου ΔΣ όλη η υπόλοιπη τροποποίηση ακολουθεί την πεπατημένη της περικοπής και μη πραγματοποίησης έργων που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *