«Είμαι ο Βασίλης που όλοι ξέρετε…»
ΖΩ2 : Κύριε Δήμαρχε, στις δημοτικές εκλογές που μας έρχονται, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια είστε βασικοί διεκδικητές του τίτλου δύο δήμαρχοι. Η κ. Καφατσάκη, που είχε διατελέσει Δήμαρχος κι εσείς. Δεν έχουμε απέναντι μας προθέσεις μόνο, έχουμε έργο. Κρίνεται το έργο του ενός Δημάρχου και του άλλου. Σε αυτή τη βάση σύγκρισης, εσείς τι λέτε στους πολίτες, πώς απευθύνεστε σε αυτούς;
-ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Πολύζο ευχαριστώ για τη σημερινή συνέντευξη. Αυτό πραγματικά που είπατε είναι γεγονός. Δεν θα συγκρίνουμε προθέσεις. Όλοι ονειρευόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο, φιλικό προς το πολίτη. Ένα Δήμο που παίρνει υψηλές χρηματοδοτήσεις, ολοκληρώνει έργα και κάνει βαθιές και δομικές αλλαγές. Οι πολίτες σε αυτή τη δεδομένη στιγμή θα έχουν, όμως να συγκρίνουν πραγματικότητες. Την τετραετία που μας πέρασε με την προηγουμένη πενταετία της κυρίας Καφατσάκη. Μια πενταετία αδράνειας και μιζέριας. Εμείς, από την πρώτη ημέρα, σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε στη δουλειά. Παλέψαμε σε δεκάδες μέτωπα. Σε πολλά τα καταφέραμε. Σε άλλα όχι. Αλλά πραγματικά κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σκληρή δουλειά και τις παρεμβάσεις που κάναμε. Τι να θυμίσω στους αναγνώστες σας; Σκεφθείτε τον οδοφωτισμό στην εποχή της Καφατσάκη και αυτόν που υπάρχει σήμερα. Δείτε τον στόλο καθαριότητας που υπήρχε και τον σημερινό. Δείτε πόσοι υπόγειοι κάδοι υπάρχουν σήμερα. Σκεφθείτε τα σχολεία μας. Σκεφθείτε τα 300 παιδιά μας που μένανε εκτός παιδικών σταθμών. Σκεφθείτε το Άλσος Ιλισίων. Έναν χώρο που επικρατούσε η μιζέρια και η ανομία και όπου σήμερα επικρατεί το φως και σε 20 ημέρες δημιουργείται ξανά μετά από 12 χρόνια Παιδική χαρά. Σκεφτείτε την εγκατάλειψη του Ρυθμού και δείτε μέσα στο καλοκαίρι έναν νέο χώρο διασκέδασης και αναψυχής. Σκεφθείτε τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο Δήμος Ζωγράφου και τα άνω των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ που καταφέραμε να φέρουμε στη πόλη για έργα. Για έργα που θα αρχίσουν αυτό το φθινόπωρο και που θα αλλάξουν όλη μας την πόλη. Είναι τόσα, μα τόσα πολλά. Τι να πρωτοθυμηθώ.
Τα έργα αυτά αναφέρονται στην υλοποίηση εργασιών στη Βίλα;
-Όχι, αναφέρομαι κατά βάση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και όχι μόνο, το οποίο περιλαμβάνει αναπλάσεις σχεδόν σε όλη τη πόλη. Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Μόνο με αυτό το έργο θα ανακατασκευάσουμε 29.000 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίων και 58.000 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πλατειών και πάρκων. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η ανάπλαση των 17 στρεμμάτων στα Ιλίσια, η αναζωογόνηση του Πάρκου στο Γουδή και όλες οι πλατείες της πόλης. Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της πόλης. Και δεν είναι το μοναδικό έργο που ξεκινά άμεσα. Είναι το μεγαλύτερο από τα πολλά.
Οπότε εσείς τι λέτε στους πολίτες; ψηφίστε έργα και όχι λόγια;
-Ψηφίστε τεχνοκράτες, εργατικούς και ρεαλιστές. Όχι λαϊκιστές. Ψηφίστε σχέδιο, έργο και καλύτερη καθαριότητα. Κι εδώ θα σας πω, ξανά, ότι δεν τα έχουμε καταφέρει όλα στο βαθμό που θα θέλαμε. Αλλά προσπαθούμε, κάθε μέρα, με σχέδιο και προοπτική, να τα καταφέρουμε.
Σε ποιους τομείς δεν τα καταφέρατε; Θέλω πραγματικά να δω τη σχέση σας με τη πραγματικότητα της πόλης. Ξέρετε, συνήθως οι Δήμαρχοι αποκόπτονται…
-Οι Δήμαρχοι αποκόπτονται από την κοινωνία όταν οχυρώνονται πίσω από το Γραφείο τους στη Γ. Ζωγράφου 7. Εγώ δεν είμαι τέτοιος Δήμαρχος. Είμαι ένας Δήμαρχος που ζω την πόλη μου. Που επιδιώκω την συναναστροφή. Που μου αρέσει να μιλάω με τους συνδημότες μου, να ακούω τα παράπονα τους και τις ιδέες τους. Μου αρέσει να είμαι μαζί τους στις χαρές τους, στα γλέντια τους, στις στεναχώριες τους. Ήμουν και παραμένω ένας «κανονικός» άνθρωπος. Και δεν πρόκειται να αλλάξω ποτέ κόντρα σε διάφορους επικοινωνιολόγους που θέλουν έναν Δήμαρχο στημένο και απόμακρο. Εγώ είμαι ο Βασίλης που όλοι ξέρετε. Αλλά να έρθω στο ερώτημα σας. Η καθαριότητα της πόλης θέλει περαιτέρω βελτίωση. Οι υπηρεσίες καθαριότητας δουλεύουν σίγουρα καλύτερα πια. Αλλά δεν φτάνει. Αλλάξαμε σχεδόν όλο το στόλο της καθαριότητας για να βοηθήσουμε το έργο των εργατών μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης βγάζουμε έξι με επτά συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων τα σαββατοκύριακα. Βάλαμε 18 υπόγειους κάδους. Λειτουργούμε μέσα στον Ιούλιο τον καφέ κάδο βιοαποβλήτων. Αναδιοργανώσαμε το σύστημα αποκομιδής και άλλα πολλά. Φτάνουν αυτά; Όχι, δεν φτάνουν. Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα; Θα είμαι όταν το σύνολο της αποκομιδής και της ανακύκλωσης θα πραγματοποιείται κάθε ημέρα, άσχετα με το εάν είναι Σαββατοκύριακο ή αργία. Όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένα μικρό σκουπίδι στον δρόμο. Τότε θα είμαι. Στην καθαριότητα χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους. Περισσότερους οδηγούς και περισσότερους εργαζόμενους. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει η κυβέρνηση, να δώσει τη δυνατότητα για περισσότερους διορισμούς στην προμετωπίδα της δημόσιας διοίκησης που είναι η αυτοδιοίκηση. Κι άλλα πράγματα πρέπει να κάνει. Αλλά, επί του παρόντος χρειάζεται ανθρώπους ο δήμος Ζωγράφου και στην καθαριότητα και στο πράσινο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου όνειρο. Ένας πεντακάθαρος Δήμος. Αυτό και η ανάπλαση του κτήματος Ζωγράφου.
Ας πάμε στο ζήτημα των PARKING. Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα υπήρχε η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ 3 υπογείων χώρων στάθμευσης. Τι έγινε με αυτό;
-Δεν συνηθίζω να κρύβομαι από τις ερωτήσεις. Είχαμε, όντως, εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τρεις υπόγειους σταθμούς, κι εκεί δεν τα καταφέραμε παρά τις όποιες προσπάθειές μας. Δεν υπήρξε σχετικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, δυστυχώς. Δεν ευρέθη κάποιος ιδιώτης, για να προχωρήσει με ΣΔΙΤ σε αυτή την τετραετία. Τον αναζητήσαμε αλλά δυστυχώς. Το γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να συμβαίνει λόγω των αυξήσεων των οικοδομικών υλικών, μπορεί να συμβαίνει και λόγω της ενεργειακής κρίσης δηλαδή, μπορεί να συνέβη και λόγω του Covid στην αρχή. Μπορεί, διότι η κερδοφορία ενός υπογείου σταθμού βασίζεται στις βραχυχρόνιες θέσεις στάθμευσης και όχι στις μηνιαίες. Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτόν τον τομέα υστερήσαμε. Και υστερήσαμε γιατί και οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, αλλά και επειδή δεν βρήκαμε χρηματοδοτούμενο εργαλείο, για να προχωρήσουμε σε αυτό που είχαμε εξαγγείλει. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε με αυτό το μεγάλο δυσεπίλυτο πρόβλημα του Δήμου μας. Είμαι αισιόδοξος.
Απ’ αυτά που διαρρέονται από το πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας, του νέου σχήματος, του οποίου ηγείται η κυρία Καφατσάκη, υπάρχει ένα σημείο, που λέει για τρία parking, τα οποία προτείνεται να φτιαχτούν με ΣΔΙΤ, δηλαδή, βάζοντας μέσα τον παράγοντα ιδιώτες, κάτι το οποίο παλιά και η παράταξη αυτή και άλλες το απέκλειαν…
-Θυμάμαι, σαν χθες κ. Πολύζο, δημοτικούς συμβούλους του αυτοδιοικητικού χώρου της κα Καφατσάκη αλλά και βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδοιπόρους της, που κλείνανε το parking του Δήμου, ώστε να μην έρθουν να καταθέσουν προσφορές οι διαγωνιζόμενοι για τα υπόγεια parking. Το ότι άλλαξαν στάση και συμπεριφορά στο θέμα του parking μετά από 13 χρόνια είναι ένα θετικό. Βέβαια, η ευκαιρία χάθηκε. Οι εποχές των παχιών αγελάδων πέρασαν.
Επειδή μέχρι τώρα το έχετε αναφέρει στο θέμα της καθαριότητας. Μιλώντας, συνολικά, υπάρχει θέμα εργαζομένων στο Δήμο; Δηλαδή, μας λείπουν εργαζόμενοι;
-Βέβαια μας λείπουν εργαζόμενοι.
Έχετε κάνει αιτήσεις;
-Δεκάδες κάθε έτος. Μας ενέκριναν 2 θέσεις όλα αυτά τα χρόνια. Το φαινόμενο είναι ίδιο σε όλους τους Δήμους. Απλά, εμάς η γειτνίαση με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μας έχει δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Μέσω της κινητικότητας αποχωρούν εργαζόμενοι από τον Δήμο για να εργαστούν στο Πανεπιστήμιο και στο ΕΜΠ. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αν είχε ψηφιστεί από την πρώτη φορά που φέραμε την τροποποίηση του οργανισμού. Δεν πέρασε, όπως θυμάστε με την πρώτη, πέρασε με τη δεύτερη φορά, λόγω του ότι δεν είχαμε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αποτέλεσμα να είμαστε με έναν αναχρονιστικό οργανισμό, που δεν έχω ξανασυναντήσει στη δημόσια διοίκηση τόσο δυσκίνητο εσωτερικό οργανισμό υπηρεσίας με ελάχιστες κενές οργανικές θέσεις. Προσπαθήσαμε, τον αλλάξαμε, αλλά χάθηκαν 3 χρόνια και 50 εργαζόμενοι λόγω άρνησης της αντιπολιτεύσεως.
Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του Μετρό στην πόλη. Νομίζω ότι είμαστε η μοναδική πόλη, απ’ όσες έχω εγώ υπ’ όψιν μου, απ’ όπου περνάει Μετρό, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη…
-Δυστυχώς, δεν έχετε λάθος.
Με αυτό τι γίνεται τώρα; Υπάρχει περίπτωση εκ των υστέρων να διορθωθεί κάτι;
-Κύριε Πολύζο, η διαδικασία αυτή του Μετρό και των διαγωνισμών της τελείωσε το 2017. Το 2019, που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου –μάλλον πριν την αναλάβουμε, είχα έρθει στην κυρία Καφατσάκη –η οποία το έχει παραδεχθεί και δημόσια, σε Δημοτικό Συμβούλιο, και μου ανέφερε ότι το αντισταθμιστικό όφελος θα ήταν να μας παραχωρηθούν αίθουσες που φτιάχνει η Αττικό Μετρό σε κάθε υπόγειο σταθμό στη πόλη. Όπως είναι στο ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα. Όταν έκανα την πρώτη συνάντηση με την Αττικό Μετρό, παρουσία και τεχνικών υπαλλήλων και Αντιδημάρχων δεν αναφέρθηκε αυτό το θέμα ούτε από εμάς ούτε από εκείνη την πλευρά και θεώρησα ότι είναι έτσι όπως το είχε πει η κυρία Καφατσάκη. Τη δεύτερη φορά όμως, όταν τους ρώτησα πότε θα παραδοθεί η αίθουσα στο Δήμο, με ενημέρωσαν ότι ο χώρος αυτός θα ανήκει στην Αττικό Μετρό και όχι στο Δήμο Ζωγράφου και ότι πιθανά να μας την δανείζουν για κάποιες εκδηλώσεις. Επιπλέον, με ενημέρωσαν ότι από τα 700 τετραγωνικά παρακείμενων καταστημάτων, ιδιοκτησίας μας κάτω από την πλατεία, θα αποδοθούν 180 μόνο πίσω. Δηλαδή, θα δημιουργήσουν νέους χώρους καταστημάτων, αλλά η χωρητικότητά τους θα μικρύνει κατά 550 περίπου τετραγωνικά. Και μου είπαν ότι αυτό έχει συμφωνηθεί κι έχει υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς άλλο αντάλλαγμα. Δηλαδή, η αίθουσα η οποία η κυρία Καφατσάκη μου έλεγε ότι θα αποδοθεί στο Δήμο, γύρω στα 500 τετραγωνικά, θα ανήκει στην Αττικό Μετρό και η περιουσία του Δήμου θα μικρύνει 500τμ. Καταλαβαίνετε ότι σηκώθηκα κι έφυγα κατευθείαν από τη συνάντηση και τους ζήτησα να έρθουν σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως κι έγινε. Το Φεβρουάριο του ’21 έγινε αυτή η συζήτηση. Κι ήρθαν οι άνθρωποι της Αττικό Μετρό, ήρθε και η προηγούμενη διοίκηση, ήμασταν κι εμείς, διάβασα τα πρακτικά από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο κι έμεινα άλαλος. Διάβασα από τα πρακτικά του 2017 ότι δεν είχανε πει τίποτα εγγράφως, για να γραφτεί στα πρακτικά, δεν είχαν συμφωνήσει κάτι, δεν είχαν ζητήσει κάτι κι απλά ζητούσαν γενικώς ανταλλάγματα, κι είχαν πει ότι θα συστήσουν μια επιτροπή τον Μάιο του 2017 –όταν τον Ιούλιο έληγε η διαπραγμάτευση- για να πουν τι θα ζητήσουν. Επιτροπή, η οποία δεν συστήθηκε ποτέ, δεν κάνανε καμία παρέμβαση, καμία αιτίαση, για να γίνει κάτι διαφορετικό από την Αττικό Μετρό. Όταν –και το είπα τότε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ο τότε Δήμαρχος Καισαριανής είχε ζητήσει μέχρι και αλλαγή τοποθεσίας και την πέτυχε, όταν ο τότε και νυν Δήμαρχος Γαλατσίου ζήτησε επιπλέον σταθμό και τον πήρε. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα. Κι αυτό έληξε το 2017. Έχουμε ενημερώσει το Αττικό ΜΕΤΡΟ ότι θα προχωρήσουμε σε αγωγές όταν θα ζητήσουν την άδεια, για να κατεδαφίσουν τα καταστήματα, όπως με έχουν ενημερώσει οι δικηγόροι και της ΜΑΞΙΑΔΗΖ και του Δήμου Ζωγράφου.
Α μάλιστα, όταν θα ξεκινήσει …
-Γιατί δεν διανοούμαι το κράτος να «κλέβει» το κράτος, το δημόσιο. Γιατί είναι δημοτική περιουσία. Δεν μπορώ να το διανοηθώ. Το είπα και στον τότε Υφυπουργό, που πήγα στο γραφείο του και κάναμε συνάντηση γι’ αυτό το θέμα. Από τότε δεν είχαμε κάποια θετική εξέλιξη. Οπότε, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε με τη νομική οδό. Αυτά είναι όπως σας τα λέω και είναι καταγεγραμμένα και στα πρακτικά του 2021 και του 2017. Μπορεί ο ζωγραφιώτικος λαός να τα δει όποτε θέλει. Εγώ όταν ερωτώμαι, θα απαντώ, γιατί είναι πραγματικότητα. Δηλαδή, ακόμα και στο θέμα της Αττικό Μετρό, που είναι ένα μείζον θέμα για την πόλη, η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η δική μου φιλοσοφία και η δική μου άποψη για τη στάση του Μετρό ήταν διαφορετική με της κυρίας Καφατσάκη, όπως και άλλων παρατάξεων. Εγώ, θα προτιμούσα να υπάρχει στάση στο νεκροταφείο-Πολυτεχνείο-Πανεπιστήμιο, που θα εξυπηρετούσε και τους φοιτητές μας και τους ανθρώπους, που πάνε στο Κοιμητήριο. Δεν προτιμήθηκε αυτή η λύση. Προτιμήθηκε να γίνει πάνω στην πλατεία. Καλώς ή κακώς έγινε. Εμείς το προχωράμε. Αλλά, δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ ούτε ένα μικρό κομμάτι από τη Δημοτική μας περιουσία.
1aaa-abbaaa2Έχετε ανακοινώσει μέχρι τώρα περίπου 60 νέους υποψηφίους. Μαζί με τους νυν δημοτικούς συμβούλους 77. Απ’ ό,τι προκύπτει από τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, που έχετε ανακοινώσει μέχρι τώρα, κι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και το βασικό πυρήνα της διοικητικής ομάδας που θεωρείται δεδομένος, φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική κοινωνική προέλευση, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ακόμα για τα λεγόμενα στενά πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, μήπως υπάρχει περίπτωση να φέρει σύγχυση στον ψηφοφόρο;
-Κύριε Πολύζο, θα σας πω. Από την πρώτη στιγμή, που πολιτεύτηκα στον Δήμο Ζωγράφου θεώρησα απαραίτητη τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που νοιάζονται και θέλουν την πρόοδο του Δήμου. Ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να συμφωνούμε στο στρατηγικό πλαίσιο για τη πόλη μας. Πρέπει να σας πω ότι η απλή αναλογική, πέρα από τα δεινά που έχει επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκανε και κάποια καλά. Γιατί εγώ τα λέω έξω απ’ τα δόντια και αντικειμενικά. Το καλό ποιο ήταν; Ότι διαπίστωσαν κάποιοι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να βγάλουμε και αποτέλεσμα. Και πραγματικά, αν δεν είμαστε οι μοναδικοί, είμαστε από τις λίγες συνεργασίες που αρχίσαμε το ‘19 και αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας σε Δημοτικούς Συμβούλους. Πρέπει να σας πω ότι τόσο με τον κύριο Άγη Παπακωνσταντίνου, με τον κύριο Γιώργο Γιαννακόπουλο αλλά και τους υπολοίπους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους έχουμε μια αγαστή συνεργασία σε όλα τα θέματα και γι’ αυτό αποφασίσαμε πέρσι τον Οκτώβριο…
Τον Οκτώβριο του ’22, όταν ανακοινώσατε τη «Συμμαχία Δημιουργίας»…
-Ανακοινώσαμε μια καινούρια παράταξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους μας, όλες αυτές τις παρατάξεις που κατέβηκαν το ’19 μόνες τους, την «Ώρα για Δουλειά», το «Εδώ Ζω» και τη «Πολίτες σε Δράση, Νέα Πνοή». Και δεν μείναμε εκεί. Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και από την παράταξη «Ζωγράφου Μπροστά» και από το «Αγαπώ Ζωγράφου», ακόμα από τη παράταξη «Μαζί για την πόλη μας» της κυρίας Καφατσάκη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό δεν έγινε προεκλογικά, αυτό έγινε προγραμματικά αλλά και λόγω του έργου που παράχθηκε. Έγινε μία προγραμματική συζήτηση, συμφωνήσαμε, συνεργαστήκαμε από το ’19 με τους περισσότερους και αφότου το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο, αποφασίσαμε ότι θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη, νέα, πλατιά αυτοδιοικητική παράταξη. Μια Συμμαχίας Δημιουργίας!
Όμως, σε αυτή την πορεία, κύριε Δήμαρχε, είχατε και απώλειες. Ένα στέλεχος της παράταξής σας αυτή τη στιγμή βρίσκεται με τον συνδυασμό της κυρίας Καφατσάκη, το «ΜΑΖΙ». Θα θέλατε να το σχολιάσετε;
-Το να πάει κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος σε κάποια άλλη δημοτική παράταξη είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Επειδή αναφέρεστε, στον κύριο Πίτσιο προφανώς, υπήρξε από καιρό η διαγραφή του από τη Δημοτική ομάδα. Του εύχομαι από καρδιάς, να βρει αυτό που αναζητά στο νέο αυτό διοικητικό του σπίτι.
Μάλιστα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής τώρα. Εσάς, προφανώς, στόχος είναι να πάρετε τις εκλογές. Με ποιο αποτέλεσμα θα είστε ικανοποιημένος; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;
-Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο, που έχουμε αρχίσει αυτά τα χρόνια στο Δήμο Ζωγράφου. Θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αλλάζει, γιατί σας ενημερώνω, κύριε Πολύζο, ότι η πόλη μας θα αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα γίνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ. Ήδη έχουν γίνει. Αλλά, αυτός ο στόχος ευελπιστούμε να είναι και το θέλω του ζωγραφιώτικου λαού, ώστε να είμαστε ξανά στη διοίκηση του Δήμου. Γιατί οι βαθιές τομές και τα μεγάλα έργα δεν είναι αυτονόητα. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες του Ζωγράφου δεν θα παίξουν στα ζάρια το μέλλον του τόπου τους. Εμπιστεύομαι την κρίση τους.
Εσείς με ποιο έργο από αυτό που τώρα σχεδιάζετε κι έχετε στα σκαριά θα είστε ικανοποιημένος με το να συνδεθεί το όνομά σας;
-Με την αστική αναζωογόνηση και με τη Βίλα. Γιατί μέσα στο κέντρο του Ζωγράφου, δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος. Κι αυτό που κάνουμε είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο, θα έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Θα μπορούν να το επισκέπτονται και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Μιλώ για την ενοποίηση της Βίλας.
Μετά από τόσα και τόσα χρόνια, για πρώτη φορά θα υπάρξει ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη. Χωρίς ώριμες μελέτες δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν υπάρχουν έργα. Πριν τελειώσει το έτος, πιθανά μέσα στο καλοκαίρι θα καταθέσουμε τεχνικό δελτίο χρηματοδότησης στο Ταμείο ανάκαμψης. Είμαι απόλυτα σίγουρος, μιας και η αυτοδιοίκηση πάσχει από ωριμότητα μελετών, ότι η πρόταση μας θα λάβει την έγκριση του Ταμείου. Έχω συζητήσει το ζήτημα μέχρι και με τον Πρωθυπουργό. Έχω πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί. Όλα τα υπόλοιπα που σας ανέφερα πριν αλλά και η πλατεία Άνοιξης –που αυτή δεν την αναφέραμε- έχουν χρηματοδότικά εγκριθεί και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία..
Είναι ένα κονδύλι 2,3 εκατομμύρια. Από το ταμείο ανάκαμψης και αυτό. Γιατί τα κάναμε αυτά; Γιατί είδαμε ότι δεν έχουμε ελεύθερους χώρους. Με την είσοδο του Μετρό στα κεντρικά σημεία της πόλης μας, δεν έχουμε πλατείες. Και γι’ αυτό το λόγο φτιάξαμε το πάνω μέρος της πλατείας με δικά μας έσοδα και από την κάτω πλευρά έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης. Κι εκεί νομίζω ότι μέσα σε ένα έτος θα είναι έτοιμο. Γιατί προχωράει ο διαγωνισμός. Δεν αποτελεί έργο ανάπλασης μόνο. Η χρηματοδότηση που το εντάξαμε είναι για ζητήματα Ενέργειας. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και στη πλατεία και στους τρεις παρακείμενους δρόμους θα είναι βιοκλιματικά. Δηλαδή θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής και θα απορροφούν περιβαλλοντικούς ρύπους.
Και βέβαια ένα μεγάλο έργο είναι τα δημόσια parking, που έχω πάντα στο μυαλό μου και πάντα ασχολούμαι με αυτό το θέμα.
Αυτά είναι χωροθετημένα;
-Ένα είναι η Νιόβη, ένα είναι στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Δημοκρατίας κι ένα είναι στο Νεκροταφείο.
Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση;
-Κοιτάξτε, θα σας το πω με δυο λόγια. Αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση. Ο κόσμος προχωράει μπροστά, εκσυγχρονίζεται, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει πραγματικά κάποια στιγμή στην Ελλάδα να αποφασίσουμε αν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη θέλουμε αυτοδιοικούμενη, δηλαδή να αντιπροσωπεύει το όνομά της. Ή αν τη θέλουμε ένα απόπαιδο της κεντρικής διοίκησης. Ας το αποφασίσουμε αυτό όλοι μαζί.
Θα σας πω όμως, δύο-τρία παραδείγματα. Πρώτον, οι Δήμοι από το 2010 και μετά έχουν 65% λιγότερους πόρους από τους Κεντρικούς πόρους. Αυτή κυβέρνηση το τροποποίησε και από το 65% πήγε στο 58-59%. Δηλαδή, μας έκανε μία αύξηση κοντά στο 10% σε πόρους. Και έδωσε και extra λεφτά για την κρίση του Covid. Αυτά συνέβησαν. Δεν είναι αρκετά. Αυτό λέω. Πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε και να δοθεί βάρος στη δημόσια διοίκηση. Και στις προσλήψεις και στον τρόπο αξιολόγησης και στην κινητικότητα και στις αρμοδιότητες.
Τα Δημοτικά Τέλη καλύπτουν μόνο Ηλεκτροφωτισμό και Καθαριότητα. Όλες οι υπόλοιπες δράσεις, συντηρήσεις, το προσωπικό κλπ πρέπει να καλυφθούν είτε από ίδια Έσοδα είτε από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Προφανώς δεν φτάνουν…
Άφησα για το τέλος δυο προσωπικές ερωτήσεις. Στέλεχος στην Αυτοδιοίκηση είχατε κάνει. Δήμαρχος δεν είχατε κάνει. Πώς τα είδατε τα πράγματα στην πρώτη θητεία;
-Κύριε Πολύζο, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι που με ενδιέφερε από παλιά. Είχα ασχοληθεί τότε, στην αρχή στον τομέα των σχολείων και μετά στον αθλητισμό. Και είχα υλοποιήσει κάποια πράγματα, που έχουν μείνει ακόμα και τώρα. Το «Αντώνης Φώτσης» λειτουργεί από τότε που είχε ανέβει ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ στην Α’ Εθνική Κατηγορία, που είχα πάρει μια χρηματοδότηση, για να γίνει το γήπεδο και η πισίνα. Κάποια πράγματα που είχα κάνει στο γήπεδο της Ωρίωνος υπάρχουν ακόμα. Ξέρετε ότι είχα βάλει θέρμανση και ψύξη, γιατί δεν υπήρχε στο Γήπεδο της Ωρίωνος; Έγινε το 2010. Άρα, η ενασχόλησή μου με τα κοινά του Δήμου υπήρχε. Τώρα βέβαια, το αντικείμενο είναι τεράστιο, είναι πολύπλοκο, είναι αυτό που μ’ αρέσει –μπορώ να πω- προσωπικά, η εναλλαγή των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται ένας Δήμαρχος. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος, αλλά όχι απόλυτα ευχαριστημένος. Θα ήθελα πραγματικά να δω τον Δήμο μας, που είναι ένας μεγάλος δήμος, να τον δω να διαπρέπει σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα για την επόμενη πενταετία.
Αυτό είναι το προσωπικό σας στοίχημα;
-Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Αν παραλάβεις κάτι, που είναι στο μηδέν, δεν μπορείς να το πας στο 10 κατευθείαν, δεν γίνεται. Είναι απλή λογική. Θα κάνεις κάποια βήματα προόδου, τα οποία πιστεύω ότι τα κάναμε, για να το πας πιο ψηλά. Υπάρχουν άλλοι δήμοι, που βρέθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν άλλη αφετηρία και είχαν άλλη πορεία. Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε όλοι την αφετηρία της πόλης, για να δούμε πού πρέπει να πάμε. Στην πρώτη τετραετία δημιουργήσαμε την αναγκαία υποδομή που πάνω θα στηριχθεί το οικοδόμημα μια νέας πόλης. Δεν αμελήσαμε όμως να ολοκληρώσουμε έργα σημαντικά για τον Δήμο μας, όπως ήδη σας έχω αναφέρει.
Και τι λέτε, μία θητεία ακόμα και φεύγετε; Ή μια θητεία ακόμα και βλέπουμε;
-Κύριε Πολύζο μπροστά μου βλέπω μονάχα τις επόμενες εκλογές. Ας δούμε πρώτα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τι θα επιλέξουν οι Ζωγραφιώτες. Θα επιλέξουν να γυρίσουν πίσω ή θα επιλέξουν να συνεχίσουν μπροστά; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΖΩ2 : Σας ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε. Καλή δύναμη για ό,τι έχετε μπροστά σας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πολύζο.