ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΓΥΙΟΥ : «Επιλέγουμε να μείνουμε όρθιοι, κόντρα στη λογική των χαμηλών προσδοκιών»

Η Άννα Παραγυιού βρίσκεται στο «τιμόνι» της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής, έχοντας από τότε όπως λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί, σαφή θέση υπέρ της συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων. Στις εκλογές που έρχονται η ΣΠΚ συμμετέχει στο σχήμα της «Ενωμένης Καισαριανής», και η κ. Παραγυιού πιστεύει ότι το κοινό αυτό «σπίτι» τριών παρατάξεων πλέον, «θα τα καταφέρει και θα είναι η δύναμη που στο μέλλον θα αποδώσει έναν Δήμο που θα αναμετριέται όχι απλά με τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά με την πραγματική αλλαγή της…»

ΜΟΤΟ: «Για πολλές και πολλούς φαντάζει αδιανόητο να αφήσουν τον τίτλο του υποψηφίου δημάρχου… Εγώ δεν το φοβήθηκα γιατί με νοιάζει το ΕΜΕΙΣ..»

 

Η «ιδρυτική ανακοίνωση»-ας το πούμε έτσι- των τριών παρατάξεων, που συναποτελούν την «Ενωμένη Καισαριανή» ξεκινάει με τη φράση: «ΤΩΡΑ είναι η ώρα της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για την Καισαριανή». Της δημιουργίας, με βάση ποιο πρόγραμμα και ποιο σχέδιο; Αυτό που ήδη τρέχει και είναι του σημερινού δημάρχου ή ένα αναθεωρημένο και κοινά επεξεργασμένο σχέδιο;

Αρχικά να αναφέρουμε κ. Πολύζο ότι, όπως γνωρίζετε, από τον Νοέμβριο του 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανατολικής Αθήνας απευθύνθηκε σε όλες τις παρατάξεις καταθέτοντας ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων-στόχων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά και τα προβλήματα της Καισαριανής ειδικότερα. Στόχος ήταν να διαμορφωθεί ένα κοινό πρόγραμμα πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων που θα αναβαθμίσει συνολικά την Αυτοδιοίκηση σε πραγματική λαϊκή εξουσία, ικανή να συμβάλει στην καθημερινότητα και στο μέλλον των κατοίκων.

Σε αυτούς τους προγραμματικούς άξονες και στο πλαίσιο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανταποκριθήκαμε θετικά εμείς ως «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», αλλά και οι παρατάξεις «Καισαριανή Τώρα» και «Καισαριανή Δημιουργία», γιατί θεωρούμε  ̶ και είναι ταυτοτικό χαρακτηριστικό μας ̶  ότι η Καισαριανή έχει ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα κάηκε από άκρου εις άκρον με τους μηχανισμούς πρόληψης να βρίσκονται σε πλήρη αποδιοργάνωση και οι πυροσβέστες και οι εθελοντές/τριες παλεύουν απέναντι σε θηριώδεις πυρκαγιές. Επίσης, η οικονομική κρίση είναι ξανά εδώ: η ακρίβεια σαρώνει, τα ενοίκια εκτινάσσονται και όλοι εμείς δουλεύουμε νυχθημερόν χωρίς να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο τέλος του μήνα ούτε στα βασικά. Και σε αυτό το γενικότερο κλίμα, ο φασισμός απειλεί να σηκώσει κεφάλι και να αφαιρέσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς.

Μέσα σε αυτή τη δυστοπία, λοιπόν, εμείς επιλέγουμε να μείνουμε όρθιοι και όρθιες και να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατόν. Μέσω της «Ενωμένης Καισαριανής» προσδοκούμε να είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών· που θα αναλάβει τον δύσκολο αλλά αναγκαίο ρόλο να δώσει στους πολίτες προοπτική. Μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική που δεν θα διχάζει αλλά θα ενώνει.

Και επειδή με ρωτήσατε για το πρόγραμμα: Στην «Ενωμένη Καισαριανή» κάνουμε πράξη το σύνθημα «ΤΩΡΑ είναι η ώρα της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για την Καισαριανή». Συλλογικά συναποφασίζουμε, συζητάμε και τελικά συνδιαμορφώσαμε ένα ενιαίο και νέο πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία, που είμαι βέβαιη ότι θα διοικήσουμε. Ήδη αρκετά έργα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από τη διοίκηση Βοσκόπουλου, αλλά και πολλά άλλα θα προσπαθήσουμε να γίνουν πράξη.

 

Στην πρώτη δημόσια ομιλία σας ως επικεφαλής της «Συνεργασίας Πολιτών» το 2018, λέγατε ότι για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα της πόλης απαιτείται μια ολιστική αντίληψη, και μια από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι να δημιουργηθούν συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης με τις άλλες παρατάξεις. Αισθάνεστε ότι αυτός ο όρος προσεγγίζεται σήμερα μέσω της «Ενωμένης Καισαριανής»;

Πράγματι. Υπενθυμίζοντάς μου τη φράση αυτή του 2018, αισθάνομαι ότι δεν έχω μετατοπιστεί καθόλου από τον αρχικό στόχο, που με έκανε να ασχοληθώ τόσο ενεργά ―και με τόσες μεγάλες ευθύνες― με τα τοπικά δρώμενα. Χρέος μου αυτά τα χρόνια, είναι να υπηρετώ τον λαό της Καισαριανής και μόνον αυτόν, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό κάνω και κάνουμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής». Χωρίς διάθεση περιαυτολογίας, νομίζω είμαστε η μοναδική παράταξη που είχε τεκμηριωμένη θέση και εργαζόταν υπέρ της συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων, ώστε οι αποφάσεις να είναι μόνο προς όφελος των πολιτών.

Και μιας και αναφερθήκατε στο 2018, μου θυμίσατε ακόμα μια φράση από τότε: «Με συνοδοιπόρο τις συμβουλές των γονιών μου, της Άντρης και του Θεόκλητου, ότι πρώτη μου σκέψη θα πρέπει να είναι το καλό του αγωνιζόμενου για τη ζωή ανθρώπου, του απλού πολίτη και δεύτερον η Τιμιότητα και η Αλήθεια να κατευθύνουν πάντα τις πράξεις μου τιμώντας την οικογένειά μου και τον Μακρονησιώτη παππού μου». Αυτά κάνω πράξη και τώρα μέσω της «Ενωμένης Καισαριανής». Για πολλές και πολλούς φαντάζει αδιανόητο να αφήσουν τον τίτλο της «Υποψήφιας Δημάρχου» και να θέσουν τον εαυτό τους στη μάχη του σταυρού, προκειμένου ένα μεγάλο συνεργατικό σχήμα να γίνει πραγματικότητα. Εγώ δεν το φοβήθηκα γιατί με νοιάζει το ΕΜΕΙΣ. Είμαι 35 ετών, λατρεύω την ενασχόληση με τα κοινά και το γεγονός ότι η πολιτική μου ταυτότητα είναι πάνω στο τραπέζι σημαίνει ότι μπορώ να κοιτάω τους πολίτες στα μάτια και να έχω μια ειλικρινή σχέση μαζί τους. Εμείς ερχόμαστε από μακριά, για αυτό μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε με το παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως είμαστε και το μέλλον, για αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε το αύριο. Για αυτό το αύριο, για μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, πράσινη, συμπεριληπτική, η «Ενωμένη Καισαριανή» πήρε σάρκα και οστά, με τη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» θεμελιωτή της.

 

Στην «ιδρυτική ανακοίνωση», τονίζεται επίσης, ότι οι τρεις παρατάξεις είναι αυτόνομα και αναπόσπαστα μέλη της νέας παράταξης «Ενωμένης Καισαριανής». Στην πράξη τι σημαίνει αυτό για τη «Συνεργασία Πολιτών», και μάλιστα εφόσον συμμετέχει στη νέα διοίκηση; Θα εκπροσωπεί τη δημοτική αρχή και παράλληλα θα ασκεί κριτική;

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» ούτε αφομοιώνεται ούτε απορροφάται αλλά θα συνεχίσει την αυθύπαρκτη λειτουργία της. Την επόμενη μέρα των εκλογών τα όργανα της ΣΠΚ θα συνεχίσουν να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της και μέσα από την αλληλεπίδραση με τη Δημοτική Αρχή θα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης και συνδιαμόρφωσης της ασκούμενης δημοτικής πολιτικής. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι παρατάξεις που εκλέγονται στη διοίκηση του Δήμου αποκόπτονται από τους πολίτες, εγκλωβίζονται μέσα στη μεγάλη γυάλα του Δημαρχείου χάνοντας την επαφή με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Το στοίχημα για εμάς την επόμενη μέρα της εκλογής μας, είναι η ΣΠΚ να παραμείνει η ζωντανή παράταξη που είναι σήμερα,  να είναι σε πλήρη λειτουργία και να αποτελεί τον «συλλογικό διανοούμενο» της πολιτικής μας.

 

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ήταν δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνεστε ότι αυτό αντανακλά στη σχέση της «Συνεργασίας Πολιτών» με τους δημότες;

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ήταν απρόβλεπτο για όλες και όλους. Δεν μιλάω μόνο για το κακό αποτέλεσμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την είσοδο στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων. Σας το είπα και προηγουμένως, βλέπουμε την ακροδεξιά και το φασισμό να σηκώνουν ξανά κεφάλι.  Να κερδίζει έδαφος ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Επιβάλλεται λοιπόν οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν ανάχωμα στο μαύρο μέτωπο που έρχεται να σκεπάσει τη χώρα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θεωρώ ότι αντανακλά στη σχέση της παράταξής μας με την τοπική κοινωνία. Η σχέση μας με τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας είναι κυρίως σχέση εμπιστοσύνης και προσωπική, και δεν διαμεσολαβείται αποκλειστικά από κομματικές ταυτότητες. Έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια ως παράταξη, ποιοί και ποιές είμαστε και πως πάντα παλεύουμε για το κοινό καλό και όχι για προσωπικές φιλοδοξίες.

 

Το ΚΚΕ σας ασκεί κριτική για ανακολουθία, επισημαίνοντας αφενός την κριτική που ασκούσατε τα προηγούμενα χρόνια στη δημοτική αρχή και αφετέρου τις παραδοχές που συνυπογράφετε στην «ιδρυτική ανακοίνωση». Τι απαντάτε;

Η Λαϊκή Συσπείρωση με την στάση της, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας εκλογικής συμμαχίας νομίζω πως έχει εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο αφήγημα. Ενώ παρουσιάζονται υπέρμαχοι της απλής αναλογικής, στην πράξη δεν επιθυμούν να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν. Θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες της αλήθειας και φυσικά δεν δέχονται απόψεις εκτός της κομματικής τους γραμμής. Εμείς φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή την αντίληψη. Η κριτική που ασκούσαμε σε όλες παρατάξεις που διοίκησαν ήταν αμιγώς πολιτική και έδειχνε την ξεκάθαρη αγωνία μας για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη μας.

Καμία ανακολουθία λοιπόν. Τα στοιχήματα των συνεργασιών είναι ακριβώς αυτά: να μπορέσουν δημοτικές παρατάξεις, άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, με διαφωνίες και συμφωνίες να βρουν ένα κοινό πλαίσιο που θα βελτιώσει την πόλη και τη ζωή των πολιτών. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η κριτική που ασκούσαμε στον Δήμαρχο και την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ισχύει στο ακέραιο. Και πως πάνω σε αυτές τις διαφορετικές μας αντιλήψεις και αντιθέσεις εμείς χτίσαμε το μεγάλο εγχείρημα της «Ενωμένης Καισαριανής». Και τα καταφέραμε! Τα καταφέραμε γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη και θέλουμε να παλέψουμε μαζί τώρα που η Καισαριανή αλλάζει!

 

Εάν η «Ενωμένη Καισαριανή» συγκροτήσει την επόμενη διοίκηση του Δήμου, θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε σ αυτήν; Και από ποια θέση;

Οι πολίτες έχουν ήδη αγκαλιάσει την «Ενωμένη Καισαριανή» και είμαι βέβαιη πως θα αναλάβουμε το δύσκολο και απαιτητικό έργο της διοίκησης του Δήμου. Εγώ θα είμαι δίπλα και πάντα στο πλάι όλων όσων αναλάβουν να συγκροτήσουν τη νέα διοίκηση. Ελπίζοντας πως ο κόσμος θα μας εμπιστευθεί και θα τιμήσει και εμένα προσωπικά με την ψήφο του, θα συζητήσουμε συλλογικά με τον Δήμαρχο πώς θα μπορέσουμε όλες και όλοι να αξιοποιηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να προσφέρουμε στην πόλη μας.

Όπως γνωρίζετε, και νομίζω το έχω αποδείξει, δεν ασχολούμαι με την πολιτική για να «βολευτώ». Ασχολούμαι γιατί πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας! Γιατί ανήκω σε μια γενιά που διεκδικούμε καθημερινά και με πολύ κόπο το δικαίωμά μας να ζούμε, να ελπίζουμε, να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε· που θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο· που δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα, όταν πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Και είπε πεπεισμένη ότι η «Ενωμένη Καισαριανή» θα τα καταφέρει και θα είναι η δύναμη που στο μέλλον θα αποδώσει έναν Δήμο που θα αναμετριέται όχι απλά με τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά με την πραγματική αλλαγή της. Για αυτό θα παλέψουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *