Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Ανασχεδιάζοντας την Πλατεία Άνοιξης

Στα μέσα Μαΐου ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πλατεία Άνοιξης, σημείο που μας έκανε εντύπωση καθώς η συγκεκριμένη πλατεία δεν ενδείκνυται για συγκέντρωση τόσο μεγάλου πλήθους κόσμου. Όμως, μάλλον δεν ήταν τυχαία η επιλογή, καθώς ο Βασίλης Θώδας στην προσφώνησή του ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο σημείο είναι κομβικό, αφού σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου: η ολική ανάπλαση της πλατείας «Άνοιξη» και οι παρεμβάσεις στις παρακείμενες κεντρικές οδούς: Ξηρογιάννη, Μπισκίνη και Αμφιτρίτης.

Προγραμματικός στόχος της Διοίκησης του Δήμου- στον οποίο εντάσσεται ο επανασχεδιασμός και η πλήρης ανάπλαση της Πλατείας- είναι η ενοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, η προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και η δημιουργία μίας ασφαλούς και θελκτικής πορείας για πεζή μετακίνηση.

Το συγκεκριμένο έργο – για το οποίο εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους 2.350.000 ευρώ – χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που τόνισε εμφατικά ο Δήμαρχος Ζωγράφου, καθώς δεν είναι η μόνη χρηματοδότηση που έχει λάβει ο Δήμος από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε η κυβέρνηση προς αξιοποίηση και αναβάθμιση των πόλεων. Στην τελική ευθεία είναι και η έναρξη των έργων ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα αλλάξουν εμφατικά την πόλη του Ζωγράφου.

Δημοσιεύτηκε η Σύμβαση

Ήδη, λοιπόν, προκηρύχθηκε και δημοσιεύτηκε η Δημόσια Σύμβαση για τις «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης της πλατείας ‘’Άνοιξη’’ και των τριών Παρακείμενων Κεντρικών Οδών (Ξηρογιάννη, Μπισκίνη, Αμφιτρίτης)»
και αφορά στον επανασχεδιασμό και την πλήρη ανάπλαση της Πλατείας “Άνοιξη”, όπως και την ανάπλαση, κατά μεγάλο ποσοστό του μήκους των πεζοδρομίων των τριών οδών που περιβάλλουν την Πλατεία.

Ειδικότερα:
 Η οδός Αμφιτρίτης, με την επικείμενη πεζοδρόμησή της, διευρύνει τον δημόσιο χώρο της Πλατείας, σε ένα κρίσιμο σημείο του εμπορικού κέντρου της πόλης, όπου η ανάγκη για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους είναι έντονη.

 Η οδός Μπισκίνη συνδέει την Πλατεία Άνοιξη με το Δημαρχείο Ζωγράφου, την Πλατεία Αλεξανδρή («Γαρδένια») και το Πάρκο Ειρήνης.

 Η οδός Ξηρογιάννη συνδέει τη Λεωφόρο Παπάγου και το εμπορικό κέντρο της πόλης με την Γρηγορίου Αυξεντίου και την κεντρική πλατεία των Ιλισίων (Πλ. Τερζάκη), συνδέοντας δύο μεγάλες συνοικίες του Δ. Ζωγράφου μεταξύ τους.

Επιπλέον, η Δημόσια Σύμβαση προβλέπει την εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (δηλαδή παγκάκια, κάδους, πολυόργανο γυμναστικής, κρήνη, ιστούς ηλεκτροφωτισμού), την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και συστήματος ψηφιακής καταγραφής πρασίνου.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, θα αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν σύγχρονο, άρτια εξοπλισμένο και καλαίσθητο κοινόχρηστο χώρο που θα παρέχει πολλές δυνατότητες για υπαίθρια αναψυχή, ανάπαυση και εκτόνωση και θα αποτελεί ένα σημείο συγκέντρωσης για όλες τις ηλικίες και τα άτομα με αναπηρίες, σε ένα κεντρικότατο σημείο της πυκνοδομημένης πόλης. Μια πλατεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα σημαντικό έργο για την πόλη, που τελούσε σε αναμονή για πολλά χρόνια.

Η ανάπλαση της περιοχής θα δώσει όχι μόνο νέα αισθητική εικόνα αλλά και νέα πνοή στου Ζωγράφου, αφού το εν λόγω σημείο αποτελεί θα λέγαμε και ένα σήμα κατατεθέν του Δήμου.

Δήλωση Βασίλη Θώδα

Σε δήλωσή του, σχετικά, ο Βασίλης Θώδας τόνισε: «Με ουσιαστικές αλλά και αισθητικές παρεμβάσεις, ο Δήμος Ζωγράφου προχωρά σταδιακά και προγραμματισμένα στην ανάδειξη σημείων της πόλης που όλοι αγαπάμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που μετά από στοχευμένες ενέργειες, καταφέραμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο αυτό έργο ανάπλασης, ένα ακόμα από τα πολλά που πραγματοποιούμε και συμβάλλουν στο να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στον Δήμο μας και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας- κατοίκους και επισκέπτες- μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο βιώσιμη, πιο πράσινη. Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει μια ταλαιπωρία για τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους περιμετρικά της πλατείας και στις παρακείμενες οδούς και ζητώ την κατανόησή τους. Είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει όλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *