Κατοικίδια και υγεία

 

vinieta

 shutterstock 163660757

 

 

 

 

Tα κατοικίδια μας θέλουμε να τα ταΐζουμε τις καλύτερες τροφές. Μερικοί ιδιοκτήτες σκυλιών και γατιών θεωρούν ότι το ωμό κρέας, αντί εμπορικών ζωοτρόφων, είναι υγιής για το ζώο. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ιατρικό περιοδικό

Αμερικανικών Κτηνιάτρων (The Journal Of American Veterinary Medicine) προτείνει ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει.
Η ερευνητική ομάδα της μελέτης, με αρχηγό τη Δρ Lisa Freeman από τη κτηνιατρική σχολή Cummings στο πανεπιστήμιο Tufts στη Μασσαχουσέττη, σημειώνει ότι πολλοί θιασώτες ζώων λένε ότι η διατροφή με ωμό κρέας είναι η πιο φυσιολογική διατροφή για τις γάτες και τα σκυλιά.
Όμως  η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων για τα Ζώα  και η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση λένε ότι τα τρόφιμα  που περιέχουν ωμό και μη-μαγειρεμένο κρέας μπορούν να οδηγήσουν σε τροφικές ασθένειες  για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτά.
Η ερευνητική ομάδα καθόρισε να συγκρίνει αντιλήψεις ανθρώπων για ωμές τροφές με την ήδη υπάρχουσα έρευνα που ανέλυσε αυτές τις τροφές. Οι ερευνητές λένε ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών και σκυλιών θεωρούν ότι τα ωμά τρόφιμα παρέχουν στα ζώα την απαιτητική θρέψη.
Εξετάζοντας την έρευνα που αξιολόγησε αυτό το ζήτημα, οι ανακριτές βρήκαν τουλάχιστον δύο μελέτες που δείχνουν ότι τα ωμά τρόφιμα παρέχουν είτε ελάχιστη θρέψη, είτε πάρα πολύ. Σημειώνουν ότι αυτό συνδέθηκε πιο πολύ σε σπιτικά ωμά τρόφιμα, αλλά ο κίνδυνος υπήρχε και σε εμπορικά ωμά τρόφιμα. Οι ωμές τροφές στερούν τη θρεπτική ισορροπία και προκαλούν ασθένειες.
Τρεις μελέτες παρέχουν κάποια στοιχεία ότι τα σκυλιά και οι γάτες χωνεύουν τα ωμά κρέατα καλύτερα. Αλλά σημειώνεται ότι είναι ασαφές εάν αυτό παρέχει οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία των ζώων.

Στην ανάλυση, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μόλυνσης στα ωμά τρόφιμα από διάφορα παθογόνα, όπως σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο (Ε. Coli) και το clostridium. Στα εμπορικά τρόφιμα κατοικίδιων δεν βρέθηκαν αυτά τα παθογόνα.
Οι  ερευνητές αναφέρονται σε μια μελέτη, η οποία βρήκε σαλμονέλες σε 48% ωμά τρόφιμα, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι από τις δέκα διατροφές με ωμό κοτόπουλο, οκτώ ήταν μολυσμένα με τα βακτηρίδια.
Οι ερευνητές λένε ότι συνάντησαν επίσης μερικές μελέτες που δείχνουν ότι αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες μεχρί και θάνατο σε μερικά ζώα.
Εκτός από τα παθογόνα, οι ερευνητές λένε ότι τα σπιτικά ωμά τρόφιμα που περιέχουν κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας στα κατοικίδια - από σπασμένα δόντια μέχρι και αποφράξεις και θλάσεις στο γαστροεντερικό σωλήνα.
Σχολιάζοντας την ανάλυση, ο Δρ Freeman σημειώνει ότι η υπάρχουσα έρευνα για ωμά τρόφιμα  δείχνει ότι οι "κίνδυνοι υπερτερούν από οποιαδήποτε οφέλη."

 

 

Πηγή: Medical New Today, Ιανουάριος 2014, Ηοnor Whiteman

Εφημερίδα - Τεύχος 79

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Τι ισχύει για τους αντιδημάρχους και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων

Τι ισχύει για τους αντιδημάρχους και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων

Αντίστροφη μέτρηση για την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών και το σχηματισμ..

Readmore

Πάνω από 40000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Πάνω από 40000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Περισσότερα από 40.000 είναι τελικά τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθ..

Readmore

Όλοι οι άνθρωποι του Χρήστου Βοσκόπουλου-Ειδήσεις και απορίες…

Όλοι οι άνθρωποι του Χρήστου Βοσκόπουλου-Ειδήσεις και απορίες…

Μέρος του σχήματος της νέας διοίκησης ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καισαρια..

Readmore

Η Αυτοδιοίκηση στο «γύψο» της κυβερνησιμότητας

Η Αυτοδιοίκηση στο «γύψο» της κυβερνησιμότητας

Του Σπύρου Τζόκα Πανεπιστημιακού-Συγγραφέα     Μια συνολική προσέγγιση απ..

Readmore

Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την επόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.