Σοκολάτα ή καφέ;- Σημειώσατε 1

foto-sokolatavinieta

 

 

Τώρα που αλλάζει ο καιρός και κάνει περισσότερο κρύο, η ιδανική νύχτα μαζί με την/τον αγαπημένη/ος σας δίπλα στο τζάκι βλέποντας μια ταινία, παρέα μαζί με τι άλλο...από ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα!
Επιστήμονες από το ιατρικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προτείνουν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας ημερησίως μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο υγιή και να αποτρέψει την πτώση μνήμης στους ηλικιωμένους με τη συντήρηση της ροής αίματος στις περιοχές εργασίας του εγκεφάλου.
Η ομάδα ερεύνησε την επίδραση της κατανάλωσης κακάου στην απόδοση σκέψης και μνήμης, καθώς επίσης και κάτι που λέγετε “νευροαγγειακή coupling”, όπου η τοπική δραστηριότητα εγκεφάλου αλλάζει την ροή αίματος στον εγκέφαλο.


Δεδομένου ότι οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, αποκαλούμενη νευροαγγειακή coupling, μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις ασθένειες όπως του Alzheimer", λέει ο ¶Farzaneh Α. Sorond,  ο αρχηγός της έρευνας και μέλος της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας.
Για την έρευνά τους, η ομάδα επέλεξε 60 ηλικιωμένους που δεν πάσχουν από άνοια, με μέσο όρο ηλικίας 73 και τους ζήτησε για να πιουν δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα κακάου ημερησίως για 30 ημέρες.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήπιαν ζεστό κακάο υψηλό με το αντιοξειδωτικό flavanol, ενώ το άλλο μισό ήπιε ζεστό κακάο με ελάχιστη flavanol. (Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση κακάου με flavanol βοηθά την κυκλοφορία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.)
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μην καταναλώσουν οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η ομάδα εξέτασε τη μνήμη και σκέψη των συμμετεχόντων πριν και μετά από τη χρησιμοποίηση ενός συνόλου τυποποιημένων δοκιμών.
Χρησιμοποιώντας υπερηχο-τομογράφο, μέτρησαν επίσης τη νευροαγγειακή “coupling” (η ροή αίματος στη δραστηριότητα του εγκεφάλου) με την ολοκλήρωση των διανοητικών ασκήσεων από τους συμμετέχοντες.
Στην έναρξη της μελέτης, 18 των 60 συμμετεχόντων είχαν μειωμένη και χαμηλή νευροαγγειακή “coupling”. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχε βελτιωθεί κατά 8,3%.
Αυτοί οι συμμετέχοντες βελτίωσαν επίσης τα αποτελέσματά τους σε μια δοκιμή ταχύτητας λειτουργικής μνήμης. Στην έναρξη της μελέτης, τους πήρε 167 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει τη δοκιμή, ενώ στο τέλος το έκαναν σε 116 δευτερόλεπτα.
Στους συμμετέχοντες με κανονική νευροαγγειακή coupling στην έναρξη της μελέτης, δεν υπήρξε καμία αλλαγή είτε στα μέτρα ροή αίματος είτε στη λειτουργική μνήμη.
Μία επιπλέον ομάδα 24 συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε λήψεις Μαγνητικής Τομογραφίας για να ψάξει περιοχές με ζημιά στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Αυτές οι περιοχές μπορούν να εμφανιστούν όταν υπάρχει μείωση της ροής αίματος.
Οι λήψεις της Μαγνητικής Τομογραφίας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την ελαττωμένη νευροαγγειακή coupling ήταν αυτοί που παρουσίασαν περιοχές στον εγκεφάλου με ζημιά. rofima
Δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ των συμμετεχόντων που ήπιαν το flavanol-πλούσιο κακάο και αυτών που ήπιαν το flavanol- φτωχό κακάο.
"Υπάρχει μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νευροαγγειακής coupling και της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, και οι δύο μπορούν να βελτιωθούν από την κανονική κατανάλωση ζεστής σοκολάτας στα άτομα με μικρές βλάβες. Η καλύτερη νευροαγγειακή coupling συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου," γράφει ο Sorond στο έγγραφο της μελέτης.
Σε ένα άρθρο που συνοδεύει το άρθρο της μελέτης, ο Paul B. Rosenberg MD, ένας από τους ειδικότερους ιατρούς του Alzheimer στο ιατρικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, λέει ότι η μελέτη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά:
Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να αποδείξει μια σύνδεση μεταξύ του κακάου, των προβλημάτων ροής αίματος και της γνωστικής πτώσης του εγκεφάλου."
Επίσης, μια έρευνα 20 δοκιμών που δημοσιεύθηκε στη βιβλιοθήκη Cochrane το 2012, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρη σοκολάτα ή  κακάο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του σώματος ένα μικρό ποσό.
Εμείς αυτό  που μπορούμε να κάνουμε είναι αντί για έναν καφέ ή αλκοόλ, να πιούμε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα. Πάει με οποιαδήποτε παρέα, και σίγουρα θα μας ευχαριστήσει ο εγκέφαλος μας για την επιλογή!


Πηγή: Medical News Today, August 8, 2013. Catherine Paddock PhD


Εφημερίδα - Τεύχος 75

    

marketinn

1aaa-afisabr-2019

 

1aaa-arkas

1aaa-gunarmu

 

Τελευταία Νέα
Δημόσια πρόταση συνεργασίας του δημάρχου Βύρωνα σε όλες τις παρατάξεις

Δημόσια πρόταση συνεργασίας του δημάρχου Βύρωνα σε όλες τις παρατάξεις

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, μετά το πέρας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, προτείνει πλαίσιο σ..

Readmore

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κρητικόπουλος και Σκοπευτήριο στη «μετεκλογική ατζέντα» των έργων

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Κρητικόπουλος και Σκοπευτήριο στη «μετεκλογική ατζέντα» των έργων

  Την Τρίτη 18 Ιουνίου ξεκίνησε στο Δήμο Καισαριανής το έργο «Επεμβάσεις προς α..

Readmore

Τι φταίει για τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στο Βύρωνα

Τι φταίει για τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στο Βύρωνα

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται από οργανισμούς κοινής ωφέλειας, εταιρείες ..

Readmore

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

MUSIC NOW 2019! Μέρες μουσικής στην πόλη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Δήμο Ζωγράφου το «Μusic now- μέρες μουσική..

Readmore

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να προστατευτεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Χθες, 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενημέ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.