Μιλήστε άπταιστα τη γλώσσα της Μέρκελ!

1aaa-agmerkelΈνα τετράτομο έργο, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης και διδακτικής εμπειρίας, παρουσιάζει ο καθηγητής Γερμανικών και συγγραφέας Χρήστος Δεληγιάννης.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, «ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο φοιτητής που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πόνημα, αλλά και όποιος γενικά ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της Γερμανικής, θα καταλάβει αμέσως ότι ο συγγραφέας τους έχει μακρά διδακτική πείρα γι’ αυτό και παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο τα γραμματικά φαινόμενα, με ποιότητα λόγου, μεταφραστική ικανότητα και ευαισθησία στις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και όλα αυτά σε καλαίσθητα από τυπογραφική άποψη βιβλία.»

 


Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο με το οποίο ο κ. Χαραλαμπάκης προλογίζει το έργο του Χρ. Δεληγιάννη, και σπεύδουμε δημοσίως να αποδώσουμε τα δέοντα στον φίλο και συντοπίτη καθηγητή-συγγραφέα. Καλοτάξιδο!!!


«Ο Χρήστος Λ. Δεληγιάννης με το ανά χείρας τετράτομο έργο του Γερμανική Γραμματική (Deutsche Grammatik). Θεωρία και Πράξη (Theorie und Praxis), Αθήνα 2017, κατόρθωσε να παρουσιάσει αναλυτικά τους μηχανισμούς λειτουργίας της γερμανικής γλώσσας και να δώσει ένα αξιόπιστο βιβλίο αναφοράς σε όσους επιθυμούν να μάθουν να μιλούν και να γράφουν αποτελεσματικά τη Γερμανική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες σημαντικών γραμματικών εγχειριδίων της σπουδαίας αυτής πολιτισμικής γλώσσας και έχουν μελετηθεί σε βάθος ποικίλα γραμματικά φαινόμενα σε εξειδικευμένες μελέτες, η εκπόνηση μιας χρηστικής γραμματικής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο επίδοξος συγγραφέας οποιασδήποτε γραμματικής πρέπει απαραιτήτως να προσδιορίσει επακριβώς το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, να στηριχτεί με συνέπεια πάνω σ’ αυτό και να διαθέτει μεγάλη διδακτική εμπειρία για να μπορέσει να κρατήσει την απαραίτητη ισορροπία στο τεντωμένο σκοινί της διδασκαλίας, ακροβατώντας μονίμως ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Αυτό το ξέρει πολύ καλά ο συγγραφέας των βιβλίων αυτής της σειράς, όπως δείχνει και ο τίτλος που επέλεξε, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις λέξεις από τις οποίες οι τρεις (Grammatik, Theorie, Praxis) είναι ελληνικής προέλευσης. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει τη μεγάλη επίδραση της Ελληνικής στη δημιουργία του διεθνούς επιστημονικού λεξιλογίου. Η επιστήμη της γραμματικής, η οποία χαρακτηρίζεται «τέχνη» από τον Διονύσιο τον Θράκα, τον πρώτο συγγραφέα γραμματικής στην ιστορία του δυτικο-ευρωπαϊκού πολιτισμού, προϋποθέτει, όπως κάθε επιστήμη, τη θεωρία, δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, και τον μετασχηματισμό της σε πρακτικό αποτέλεσμα. Ο Δεληγιάννης εφαρμόζει επιτυχώς αυτόν τον συνδυασμό και γι’ αυτό το όλο εγχείρημα έχει στεφθεί από επιτυχία.
Η τετραμερής κατανομή του υλικού (1. Το ρήμα. 2. Το άρθρο. Το ουσιαστικό. 3. Οι αντωνυμίες. 4. Το επίθετο. Η πρόθεση. Ο σύνδεσμος) διευκολύνει την εκμάθηση των προτασιακών δομών με επίκεντρο πάντα το ρήμα το οποίο αποτελεί κατά κανόνα τον βασικό φορέα του μηνύματος. Τα άφθονα επεξηγηματικά παραδείγματα, με επιτυχείς μεταφραστικές ισοδυναμίες, διευκολύνουν την εκμάθηση της γλώσσας σε φυσικές περιστάσεις επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ο χρήστης των βιβλίων έχει άμεση εποπτεία των κλιτικών παραδειγμάτων με τις σχετικές κατηγοριοποιήσεις και τους πολύχρωμους πίνακες.
Ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο φοιτητής που θα πάρει στα χέρια του αυτό το πόνημα, αλλά και όποιος γενικά ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της Γερμανικής, θα καταλάβει αμέσως ότι ο συγγραφέας τους έχει μακρά διδακτική πείρα γι’ αυτό και παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο τα γραμματικά φαινόμενα, με ποιότητα λόγου, μεταφραστική ικανότητα και ευαισθησία στις λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και όλα αυτά σε καλαίσθητα από τυπογραφική άποψη βιβλία.»


Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Να διεκδικήσουμε (για) τον Πολιτισμό!

Καταθέσαμε 6 συγκεκριμένες προτάσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη του ..

Readmore

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ: «Εγώ και η ζωγραφική γίναμε ένα…»

«Ο χρόνος ήταν λίγος, θα ήθελα μια ζωή ακόμα. Η δίψα μου για δουλειά και δημιουργί..

Readmore

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Με επιτυχία η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου

Την ανοιχτή συνέλευσή της πραγματοποίησε με επιτυχία, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συ..

Readmore

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

Ο Δήμος Βύρωνα θωρακίζεται απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

  Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτία..

Readmore

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Θεοδωρικάκος: Σε κάθε γειτονιά μια «κυψέλη» αθλητισμού

Την αξιοποίηση του κινήματος άσκησης που αναπτύχθηκε την περίοδο της καραντίνας ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.