Τα Μονοπάτια της Μνήμης


 

kamatsouΤο μυθιστόρημα ξεκινάει το καλοκαίρι του 1980 στο χωριό της Αγίας Κυριακής όπου η κυρία Στέλλα φιλοξενεί τις δύο εγγονές της, τη Μαρία και την Κατερίνα. Στο χωριό επικρατεί ένα παράδοξο φαινόμενο: τα κόκαλα της νεκρής εδώ και 40 χρόνια Ματίνας, την οποία μισούσε όλο το χωριό, δεν έχουν ακόμη αποσυντεθεί στον τάφο της. Μια μέρα που τα δύο κορίτσια παίζουν στο νεκροταφείο, η μικρή Κατερίνα πέφτει κατά λάθος μέσα στον ανοιχτό τάφο της Ματίνας και μένει αναίσθητη για αρκετή ώρα. Στο διάστημα αυτό, ο λογισμός της γιαγιάς της γυρίζει στο παρελθόν, στην πραγματική ιστορία της Ματίνας.Η Στέλλα ήταν το μοναδικό παιδί του ιατρού, καθώς η μητέρα της είχε πεθάνει στη γέννα. Συντετριμμένος από το χαμό της αγαπημένης του γυναίκας, ο ιατρός θεωρούσε υπεύθυνο το κοριτσάκι και δεν του πρόσφερε αγάπη. Ωστόσο, το αυστηρό ύφος του ιατρού άρχισε σταδιακά να αλλάζει όταν στη ζωή τους εμφανίστηκε από το πουθενά ένα ορφανό κορίτσι, η Ματίνα, που σχεδόν «υιοθέτησε» η εύπορη οικογένεια.

Η Ματίνα με τον πρόσχαρο, αυθόρμητο και δυναμικό χαρακτήρα της κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων: η Στέλλα απέκτησε μια αδελφή, ενώ ο ιατρός της έδειχνε μια ιδιαίτερη αδυναμία. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια, η αρμονική σχέση των δύο κοριτσιών ανατράπηκε, καθώς η Στέλλα άρχισε να ζηλεύει τη Ματίνα και να τη βλέπει ανταγωνιστικά απέναντι στον πατέρα της.
Ο ιατρός πάντρεψε τη Στέλλα με έναν πλούσιο αλλά πολύ μεγαλύτερό της γαμπρό, ενώ η Ματίνα δεν ήθελε να παντρευτεί αλλά να γίνει μαμή. Πράγματι, ο ιατρός δέχτηκε να την εκπαιδεύσει για μαία και γρήγορα οι δυο τους ξεκίνησαν έναν κρυφό ερωτικό δεσμό. Η Ματίνα μένει έγκυος και για να καλύψει την εγκυμοσύνη της, παντρεύεται έναν φτωχό μέθυσο. Έρχεται το 1940 και ξεσπάει ο πόλεμος, οι Γερμανοί εισβάλλουν στο χωριό και οι κάτοικοι περνούν δύσκολες ώρες πείνας και κατοχής. Η Ματίνα, προκειμένου να σώσει το μωρό που κουβαλάει και να εξασφαλίσει τροφή, συνεργάζεται με τον κατακτητή. Η Στέλλα η οποία καραδοκούσε να εκδικηθεί τη «θετή» αδελφή της διέδωσε στο χωριό ότι η Ματίνα ήταν φίλη των Γερμανών. Το «λαϊκό δικαστήριο» του χωριού ψάχνοντας να βρει αποδιοπομπαίο τράγο για τη δυστυχία του εκτέλεσε τη Ματίνα.
Μέσα από αυτό το νοερό ταξίδι στο χρόνο, η Στέλλα συνειδητοποίησε πως το άσβεστο μίσος της όλα αυτά τα χρόνια ήταν άδικο και ότι όφειλε μια συγγνώμη για τη δολοφονία της Ματίνας.  Αλλά, μετά από μία ζωή, δύσκολα αλλάζει κανείς...

Η Ευφροσύνη Καμάτσου γεννήθηκε στο Natchez, Μισσισσίππι, το 1975, και έλκει την καταγωγή της από τη Λέσβο.  Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διδάκτωρ τουΠανεπιστημίου του Cambridge. Ζει στην Αθήνα.Το Μονοπάτια της Μνήμης είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.

Το βιβλίο τα Μονοπάτια της Μνήμης (εκδ. Λιβάνη) της Ευφροσύνης Καμάτσου έχει ως θέμα την αποκατάσταση της αλήθειας μέσα από την αποκάλυψη ενός οικογενειακού μυστικού στην κλειστή κοινωνία ενός ελληνικού χωριού.

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Το πολιτικό θάρρος εναντίον του πολιτικού θράσους     «Μέχρι τον Οκτώβριο 2..

Readmore

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

  Με ταυτόσημες σχεδόν ανακοινώσεις τους το «Μαζί για την πόλη μας» και το «Αγ..

Readmore

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Του Χρήστου Φασλή   Το καλοκαίρι του 2020 είναι αναντίρρητα πολύ διαφορετικό από..

Readmore

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

  Ένα ασημένιο μετάλλιο, δυο χάλκινα και αρκετές διακρίσεις απέσπασε ο Ποσειδ..

Readmore

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ Παναγιώτης Πελεκούδας επισκέφθηκε τον Δήμο Ζωγρά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.