Διάλεξη Σπύρου Τζόκα: «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα»

tzok«Η ιστορία το μόνο που διδάσκει είναι ότι κανείς δεν διδάχθηκε από αυτήν».


Με αυτή τη φράση επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του ο κ. Σπύρος Τζόκας , πανεπιστημιακός και πρώην δήμαρχος Καισαριανής, την Δευτέρα, στις 15 Απριλίου, στον πολυχώρο «Ηχώ του κόσμου».


Το θέμα της συζήτησης ήταν άκρως επίκαιρο, καθώς αφορούσε το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Ο κ. Τζόκας έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή σχετικά με τα δάνεια που αναγκαζόταν να λάβει το ελληνικό κράτος από το εξωτερικό, καθώς και τις πτωχεύσεις που υπέστη, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από τη γέννα του  και…  συνεχίστηκαν.


Η κατακλείδα της διάλεξης είχε να κάνει με το δυσάρεστο γεγονός πως πάντα το ονομαστικό δάνειο είχε μια διαφορά τουλάχιστον 30 % με το πραγματικό δάνειο. Η Ελλάδα πολλές φορές λάμβανε δάνεια από το εξωτερικό, ωστόσο ποτέ δεν χρησιμοποιούσε  το πραγματικό χρηματικό ποσό τους. Σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε το «κακομαθημένο παιδί» των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά, αντίθετα, τον καλό πελάτη.


Το ελληνικό κράτος έχει στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής τέσσερις πτωχεύσεις. Αν λάβουμε υπόψη το ιστορικό του, καταλήγουμε ότι πάντα πλήρωνε δάνεια που στην ουσία δεν ελάμβανε ή πλήρωνε δάνεια 200 φορές πάνω από την αξία τους.


Συμπερασματικά, δεν είχαμε να κάνουμε με μια Ελλάδα που την χαρακτήριζε  η  ανάπτυξη, αλλά με μια Ελλάδα που την χαρακτήριζε η εξαρτημένη ανάπτυξη. Εκείνη, δηλαδή, που επιθυμούσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.


Στις μέρες μας το ποσό των δανείων που κουβαλά στην πλάτη της  η Ελλάδα είναι υπερμέγεθες και δυσβάστακτο για τους πολίτες της. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ένα δάνειο του παρελθόντος δεν σβήνεται, αλλά μετακυλίεται…


Αφού ολοκληρώθηκε η σύντομη ιστορική αναδρομή ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και του κ. Τζόκα.  Ένα από τα πολλά συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι τελικά δεν είναι κακό να δανείζεται μια χώρα, αλλά να δανείζεται σύμφωνα με τέτοιους όρους που να μην την οδηγούν σε πτώχευση.


Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται για σχετικές  ιστορικές πληροφορίες μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο του αριστούχου Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Τζόκα, «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932, Η οικοδόμηση του αστικού κράτους».

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Αντίμετρα για την υγειονομική κρίση προτείνει η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της επιδημιολογικής..

Readmore

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Τρίποντο αλληλεγγύης από την οικογένεια Αντετοκούνμπο

Πρόσφερε 10.000 μάσκες στο Δήμο Ζωγράφου   Ο Δήμος Ζωγράφου θέλει να εκφράσει τη μ..

Readmore

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.