"Ένα ποτάμι θάλασσα"

linaiosΙδιαίτερη χαρά αλλά και μεγάλη συγκίνηση είχαν όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Ληναίου "Ένα Ποτάμι Θάλασσα"  στην Καισαριανή την Δευτέρα 26 / 11 / 12 .  Την επιτυχή εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Καισαριανής.


Η ευγνωμοσύνη για το κάλεσμα και την φιλοξενία του δήμου Καισαριανής σε ανθρώπους που αγωνίζονται και στηρίζουν τον Πολιτισμό τονίστηκε από την παρουσιάστρια – δημοσιογράφο Θεοδώρα Τσιτσιπά από την αρχή ακόμα της παρουσίασης : "Είναι χαρά και τιμή να μας φιλοξενεί ο δήμος σας. Μεγάλη τιμή και συγκίνηση να βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους που με τον αγώνα τους, όπως όλοι γνωρίζουμε, έγραψαν λαμπρότατες σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας. Ανθρώπους που ακόμα και τώρα σε αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε και παρά τις αντίξοες συνθήκες, παλεύουν να κρατήσουν ψηλά τις αξίες και τα ιδανικά, προωθώντας και αναδεικνύοντας Πολιτισμό. Μεταξύ αυτών ένας αγαπητός καλλιτέχνης, ένας αξιόλογος ηθοποιός, που παρά την πλούσια πορεία του στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, δηλώνει και εφαρμόζει το ότι : «Σπουδάσαμε υποκριτική για να τη ασκούμε μόνο στο σανίδι και όχι στη ζωή». Ένας Αντιδήμαρχος πρωτοστάτης και υποστηρικτής των Πολιτιστικών . Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Καισαριανής Νίκος Βερλέκης."


Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ακροατές για την παρουσία τους, επισήμανε τα εξής: "Ο Ληναίος δεν ενέδωσε στα κελεύσματα της εποχής , προς όφελος του κοινού αλλά και του ίδιου . Και όσες φορές απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης  , ήταν μόνο για το έργο του στον Πολιτισμό και τίποτε άλλο".

 

                    linaios2

 


Ο Μιχάλης Γαβράς  ιατρός – τ. πρόεδρος του συλλόγου "Πάμισος" Μεσσήνης  και ομιλητής της παρουσίασης μεταξύ άλλων είπε : "Τελειώνοντας, αν θέλουμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση του βιβλίου θα λέγαμε πως: Χωρίς να είναι εύκολο βιβλίο διαβάζεται εύκολα.Χωρίς να έχει δύσκολες έννοιες και νοήματα, αναφέρεται, διαπερνιέται θα λέγαμε από την αρχή μέχρι το τέλος από μεγάλες ιδέες και πανανθρώπινες αξίες, όπως: Ο πόθος για τον τόπο μας, η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, η πίστη σε αξίες, η αγάπη για την ζωή και τον έρωτα . Όλα αυτά υπάρχουν ταυτόχρονα με τα αντίθετά τους: Τον ατομισμό, τον καιροσκοπισμό, τη ρουφιανιά, την απογοήτευση, τον θάνατο.Οι ραγδαίες εξελίξεις των γεγονότων εκείνης της εποχής τα προσέφεραν όλα αυτά με απλοχεριά. Αυτό είναι το βιβλίο «Ένα ποτάμι θάλασσα» και είναι στα χέρια σας πλέον να το απολαύσετε. Καλό διάβασμα".

 

Έπειτα μίλησε ο συγγραφέας – σκηνοθέτης  Νίκος Περέλης τονίζοντας ότι : "Ο Ληναίος  δεν ήταν ποτέ μόνο ένας  καλλιτέχνης του θεάτρου αλλά μια ζωντανή συνείδηση που πάλεψε και παλεύει σε πολλά μετερίζια και άφησε παρακαταθήκη συνέπειας, αγωνιστικότητας και κοινωνικής συνείδησης . Όντας ανάμεσά μας συνεχίζει με εφηβικό ενθουσιασμό να διαγράφει και να συμπληρώνει αυτή τη πορεία . Όσοι δεν μπόρεσαν ν ΄ αναγνωρίσουν πίσω απ΄ όλες τις εκδηλώσεις του , το πάθος ενός δημοκρατικού πολίτη , την μανία και τον ενθουσιασμό ενός μαχόμενου καλλιτέχνη , την συνέπεια και σοβαρότητα ενός ιδεολόγου , εύκολα τον παρεξήγησαν και εύκολα τον έχασαν . Γιατί ο Ληναίος δεν είναι λαϊκός και εύκολος . Είναι σκεπτόμενος , επιλεκτικός και δύσκολος".

 

Η Μαρία Λυσάνδρου επιμελήτρια του βιβλίου – αρχισυντάκτρια του περιοδικού Hellenic Nexus συμπλήρωσε : "Γνωρίζω τον κο Στέφανο Ληναίο από το 2005, όταν είχαμε κανονίσει να κάνουμε μια συνέντευξη για το «Hellenic NEXUS». Παρά το τρακ που είχα, στην ιδέα ότι θα συναντούσα έναν μεγάλο ηθοποιό που θαύμαζα μέσα από τον κινηματογράφο και το θέατρο, αποδείχθηκε να είναι τόσο προσιτός και ανοιχτός, που ειλικρινά με εντυπωσίασε. Παρακολουθώντας την πορεία του στο Θέατρο, αλλά και στη ζωή του, ένα είναι σίγουρο: ο Στέφανος Ληναίος δεν κάνει ποτέ τίποτα τυχαία. Αυτό συμβαίνει και με το βιβλίο του «Ένα Ποτάμι Θάλασσα». Αν και φαινομενικά αποτελεί ένα βιβλίο ως επί το πλείστον αυτο-βιογραφικό, στο οποίο περιμένει κανείς να διαβάσει απλά ιστορίες από τη ζωή του, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα βιβλίο «διδακτικό». Στους παλαιότερους θυμίζει και στους νεότερους «διδάσκει» αξίες που τείνουν να εκλείψουν στη σύγχρονη εποχή: την αξία της οικογένειας, την αξία της φιλίας, την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα... Σκέφτομαι, λοιπόν, ότι σε μια τέτοια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη κρίση οικονομική, αλλά και πνευματική, το «Ένα Ποτάμι Θάλασσα» είναι ίσως ένα από τα καταλληλότερα αναγνώσματα που μπορεί να διαβάσει κανείς. Γιατί μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων σκιαγραφούνται κάποιες πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες περίοδοι της Ελληνικής Ιστορίας: η Κατοχή και ο Εμφύλιος. Και, κυρίως, γιατί μέσα από αυτές τις ιστορίες βγαίνει στο τέλος μια αισιοδοξία: οι Έλληνες μπορεί να περάσαμε πολύ δύσκολα, μπορεί να φτάσαμε κοντά στην καταστροφή, αλλά πάντα βρίσκαμε τον τρόπο να σηκωθούμε! Η ελληνική ψυχή πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει. Κι αυτό είναι ένα από τα βασικότερα μηνύματα που εισπράττεις διαβάζοντας το «Ένα Ποτάμι Θάλασσα»".

 

Φανερά συγκινημένος ο Σπύρος Τζόκας Πανεπιστημιακός και π. Δήμαρχος Καισαριανής προσκεκλημένος της εκδήλωσης , ανέβηκε στο βήμα : "Παρακολουθώντας οκτώ χρόνια συνεχώς το θέατρο "Αλφα" από τα έργα του Γεράσιμου Σταύρου ως και του Ντάριο Φο , εκτός από την συγκίνηση που μου προσέφεραν πιστεύω ότι ο Ληναίος και η Φωτίου αποτελούσαν και αποτελούν Κεφάλαια για το θέατρο και τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας . Ιδιαίτερα η ερμηνία της Φωτίου στο "Καληνύχτα Μαργαρίτα" με συγκλονίζει ακόμα . Η φράση μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα "Καληνύχτα ντε !:  Έπειτα δώρισε στον Στέφανο Ληναίο εκ μέρους του δήμου , βιβλίου του ίδιου , όπου γράφει την Ιστορία της Καισαριανής.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πατήρ Παρθένιος , εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κκ Δανιήλ .Αφού μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του σεβασμιοτάτου , αναφερόμενος στον Στέφανο Ληναίο , πρόσθεσε τα εξής : "Σε μια κοινωνία όπου εκπίπτουν οι ηθικές αξίες , είναι σημαντικό να συναντάς ανθρώπους όπου διακατέχονται και διαποτίζονται απ΄ αυτές ."


Ο δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Βερλέκης βράβευσαν τον Στέφανο Ληναίο για το έργο και την προσφορά του στον Πολιτισμό.

 

                   linaios3


Με μεγάλη συγκίνηση ο Στέφανος Ληναίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής : "Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ μια τέτοια τιμή από το Δήμο Καισαριανής, έναν ιστορικό χώρο μνήμης, ένα αιώνιο Σύμβολο αγώνων ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.Η παρουσίαση του βιβλίου μου και η τιμητική πλακέτα, μπήκαν για πάντα στην καρδιά μου.Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μίλησαν για μένα. Ξεχνώ τα σπάνια λόγια που ειπώθηκαν για τα χρόνια της ζωής μου. Νόμιζα ότι τα έλεγαν για κάποιον άλλο. Δεν μου ανήκουν. Όλα τα οφείλω στις ρίζες μου, στους δασκάλους μου και τους ανθρώπους που συνάντησα στη ζωή μου. Άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Και είναι ασήμαντα αν κάποιος αναλογιστεί πόσοι σπάνιοι Άνθρωποι με τεράστια προσφορά στον τόπο μας, έφυγαν χωρίς κανένας να τους τιμήσει.Το βιβλίο μου  ΕΝΑ  ΠΟΤΑΜΙ  ΘΑΛΑΣΣΑ, τα λέει όλα. Και δεν είναι κάποια εξομολόγηση ούτε κάποιες ώρες φαντασίας. Είναι τα παθήματα και τα μαθήματα μιας γενιάς ολόκληρης, δεκαπέντε κομμάτια μιας ολόκληρης ζωής, μια ολόκληρης γεννιάς. Μέσα εκεί κάπου είμαι κι εγώ και τα ιστορώ για λογαριασμό των φίλων μου που έφυγαν νωρίς .Όταν με ρωτούν πού μένω λέω στην Καισαριανή. Και έχω το δικαίωμα να το λέω.
Με χωρίζει ένας δρόμος, η Ευφρονίου. Νιώθω Καισαριανιώτης..Ευχαριστώ.."

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης τραγούδια και μουσική ακούγονταν από την εξαιρετική πιανίστα Πέννυ Ρωμανού

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων , μεταξύ αυτών η ηθοποιός Έλλη Φωτίου , η δημοσιογράφος σεναριογράφος Κική Σεγδίτσα και άλλοι   

Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος  για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος  και διεξήχθει  με την ευγενική χορηγία του café Excalibur στην Καισαριανή και της Νίνας Διακοβασίλη γενικής γραμματέως του Ομίλου .

Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Πολιτιστική εκπρόσωπος του Ομίλου και συνεργάτιδα στα Πολιτιστικά του δήμου Καισαριανής  Κατερίνα Λουπάκη.

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εν μέσω αντιδράσεων στήνονται τα κοντέινερ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής   «Παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Β..

Readmore

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Ξηλώστε επιτέλους την πρόκληση Μπουραζά

Να προστατέψει ο Δήμος τις χρήσεις δημόσιας γης στο Πάρκο Γουδή     Ένα προν..

Readmore

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

To Music Squares ξεκινάει το ταξίδι του-Σάββατο 11/7 στην Πλατεία Τερζάκη

Ένα μουσικό ταξίδι ξεκινάει το Σάββατο βράδυ στις 11 Ιουλίου, από την πλατεία Τερζά..

Readmore

«Μπλόκο» στο μπλόκο των διαδηλώσεων

«Μπλόκο» στο μπλόκο των διαδηλώσεων

  Πυκνώνουν οι αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου που έρχεται να «μπλοκάρει» τι..

Readmore

Επανέρχεται στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ

Επανέρχεται στην ΚΕΔΗΚ το σκλαβοπάζαρο της ΚΟΙΝΣΕΠ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης   «-Συνεχίζονται οι αντεργατικές αποφάσεις ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.