Το Κεσκέκι…ενώνει

1aaa-keskeki19

 

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο «Κεσκέκι» με μουσική και χορό από την Μικρά Ασία.
Σε ανακοίνωσή τους οι Δημόσιες Σχέσεις του Δήμου Καισαριανής δίνουν τις ακόλουθες πληροφορίες για την εκδήλωση, την καταγωγή, καθώς και τους συμβολισμούς ενός εθίμου που κρατάει ζωντανές μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

 

 

«Η διαδικασία παρασκευής του φαγητού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στα Ξύλινα, όπου από το πρωί (09:00-14:00) σε μεγάλα καζάνια θα βράζει το σιτάρι και το κρέας.
Στις 20:00 στην πλατεία Ηρώων στο Σκοπευτήριο (πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ) θα σερβιριστεί το «Κεσκέκι» και θα ακολουθήσει μικρασιάτικο γλέντι.

 

Τι είναι το «Κεσκέκι»

 

Το «Κεσκέκι» είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι καταβολές του, συνδέονται με τις αρχαιοελληνικές ζωοθυσίες (ταυροθυσίες).

Το ζώο που «θυσίαζαν» με σκοπό να μαγειρέψουν το «Κεσκέκι» για το γιορταστικό τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να «στεριώσει ο γάμος» ή να πάει καλά η σοδειά, αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.

Μεταξύ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αρκετές κοινότητες (όπως, στο κοντινό χωριό στα Βουρλά, Γκιουλ Μπαξέ) παρασκεύαζαν «Κεσκέκι», στις 23 Απρίλη, απαρχή της εαρινής αναγέννησης.

Αργότερα, κατά τη χριστιανική περίοδο ταυτίστηκε με τα χριστιανικά κοινόβια και τις τράπεζες της αγάπης.
Με την πάροδο των χρόνων μετεξελίχθηκε σε λατρευτικό ή γαμήλιο φαγητό που παρασκευαζόταν σε διάφορες παραλλαγές από όλους τους κατοίκους του χωριού, που έτρωγαν όλοι μαζί και γλεντούσαν.

Διατηρήθηκε επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας - των παραλίων και της ενδοχώρας - στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και στην Κύπρο είτε σαν έθιμο είτε απλά σαν φαγητό της σκόλης.

Η συνταγή του «Κεσκέκι» που ακολουθείται στην Καισαριανή τα τελευταία χρόνια προέρχεται από το Γκιούλμπαξε – που προαναφέραμε - χωριό κοντινό στα Βουρλά - που ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ» αναβιώνει κάθε χρόνο και παράλληλα μας υποστηρίζει στη διατήρηση του εθίμου».

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 

1aaa-ektakth3

Τελευταία Νέα
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ παρέλαβαν 1.200.000 μάσκες

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ παρέλαβαν 1.200.000 μάσκες

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης παρέλαβε τα ξημερώ..

Readmore

«Χάσατε την ψυχραιμία σας…»

«Χάσατε την ψυχραιμία σας…»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής     Κλιμακώνει ..

Readmore

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δ. Καισαριανής μπορεί να γίνει με μηδαμινό κόστος

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δ. Καισαριανής μπορεί να γίνει με μηδαμινό κόστος

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης   «Με αγανάκτηση διαβάσαμε σ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Βανδαλισμοί στο Άλσος της Αγίας Τριάδας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Βανδαλισμοί στο Άλσος της Αγίας Τριάδας

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης (31/3) άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο του Άλσους της Αγί..

Readmore

Με Β. Θώδα συγκλίνει ο Δ. Κολομπάτσος λόγω κορωνοϊού

Με Β. Θώδα συγκλίνει ο Δ. Κολομπάτσος λόγω κορωνοϊού

Τη δέσμευσή του ότι συντάσσεται με τις εισηγήσεις της Διοίκησης του Δήμου Ζωγράφο..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.