Το Κεσκέκι…ενώνει

1aaa-keskeki19

 

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής, σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο της πόλης, αναβιώνουν το παραδοσιακό έθιμο «Κεσκέκι» με μουσική και χορό από την Μικρά Ασία.
Σε ανακοίνωσή τους οι Δημόσιες Σχέσεις του Δήμου Καισαριανής δίνουν τις ακόλουθες πληροφορίες για την εκδήλωση, την καταγωγή, καθώς και τους συμβολισμούς ενός εθίμου που κρατάει ζωντανές μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

 

 

«Η διαδικασία παρασκευής του φαγητού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στα Ξύλινα, όπου από το πρωί (09:00-14:00) σε μεγάλα καζάνια θα βράζει το σιτάρι και το κρέας.
Στις 20:00 στην πλατεία Ηρώων στο Σκοπευτήριο (πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ) θα σερβιριστεί το «Κεσκέκι» και θα ακολουθήσει μικρασιάτικο γλέντι.

 

Τι είναι το «Κεσκέκι»

 

Το «Κεσκέκι» είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι καταβολές του, συνδέονται με τις αρχαιοελληνικές ζωοθυσίες (ταυροθυσίες).

Το ζώο που «θυσίαζαν» με σκοπό να μαγειρέψουν το «Κεσκέκι» για το γιορταστικό τραπέζι, παραπέμπει στην ευχή και προσδοκία να «στεριώσει ο γάμος» ή να πάει καλά η σοδειά, αποτελούσε επίκληση της θείας προστασίας, ευχαριστία, εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.

Μεταξύ των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αρκετές κοινότητες (όπως, στο κοντινό χωριό στα Βουρλά, Γκιουλ Μπαξέ) παρασκεύαζαν «Κεσκέκι», στις 23 Απρίλη, απαρχή της εαρινής αναγέννησης.

Αργότερα, κατά τη χριστιανική περίοδο ταυτίστηκε με τα χριστιανικά κοινόβια και τις τράπεζες της αγάπης.
Με την πάροδο των χρόνων μετεξελίχθηκε σε λατρευτικό ή γαμήλιο φαγητό που παρασκευαζόταν σε διάφορες παραλλαγές από όλους τους κατοίκους του χωριού, που έτρωγαν όλοι μαζί και γλεντούσαν.

Διατηρήθηκε επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας - των παραλίων και της ενδοχώρας - στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και στην Κύπρο είτε σαν έθιμο είτε απλά σαν φαγητό της σκόλης.

Η συνταγή του «Κεσκέκι» που ακολουθείται στην Καισαριανή τα τελευταία χρόνια προέρχεται από το Γκιούλμπαξε – που προαναφέραμε - χωριό κοντινό στα Βουρλά - που ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ» αναβιώνει κάθε χρόνο και παράλληλα μας υποστηρίζει στη διατήρηση του εθίμου».

Εφημερίδα - Τεύχος 80

    

marketinn

 

1aaa-bitsakhs

1aaa-faslis

Τελευταία Νέα
Κυβερνησιμότητα: Το τυρί και η φάκα…

Κυβερνησιμότητα: Το τυρί και η φάκα…

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ- Άκυρος ο ορισμός διοίκησης στο «Λ. Μανωλίδης»   Με τον τίτλο «Χρ. Βο..

Readmore

Αποτυπώματα μνήμης και αντίστασης στην Κοραή 4

Αποτυπώματα μνήμης και αντίστασης στην Κοραή 4

Στην Κοραή 4, δίπλα στις πολυσύχναστες καφετέριες της πλατείας, 6 μέτρα κάτω από τη..

Readmore

Αφισοπόλεμος στην Καισαριανή για το Αναπτυξιακό

Αφισοπόλεμος στην Καισαριανή για το Αναπτυξιακό

Τη Δημοτική Αρχή καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, επειδ..

Readmore

Ξανά «πόλεμος» για τα σκουπίδια

Ξανά «πόλεμος» για τα σκουπίδια

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πιθανά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμ..

Readmore

ΒΥΡΩΝΑΣ: Άγνωστοι επιτέθηκαν σε εργαζόμενους της καθαριότητας

ΒΥΡΩΝΑΣ: Άγνωστοι επιτέθηκαν σε εργαζόμενους της καθαριότητας

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων «Επίθεση από δυο νεαρούς δέχθηκαν εργαζόμε..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.