Ο αθλητισμός στο διάβα της Καισαριανής– αφιέρωμα στον Γ. Κουβά

1aaa-ekthesi8

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου η εκδήλωση με θέμα «Γιάννης Κουβάς: ο δάσκαλος, ο αθλητής, ο συγγραφέας» στο πλαίσιο της οποίας εγκαινιάστηκε και η έκθεση «ο αθλητισμός στο διάβα της Καισαριανής». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βετεράνοι και εν ενεργεία αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι της πόλης, φορείς και πλήθος Καισαριανωτών.


Στην εκδήλωση και τα εγκαίνια παρευρέθηκαν πλήθος Δημοτικών Συμβούλων με επικεφαλής το Δήμαρχο της πόλης Ηλία Σταμέλο ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας. Αναλυτικότερα από τους βετεράνους και εν ενεργεία αθλητές έδωσαν το «παρών» ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, Αλέκος Γιαννακόπουλος, Νίκος Γκαβασιάδης, Βίκτωρας Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Ελευθεριάδης, Σταμάτης Βουρδαμής, Γιάννης Γεωργάρας, Μπάμπης Μαστρογιάννης, Νίκος Μάλλιαρης, Γιάννης Ζέρβας, Στέλιος Ρασιδάκης, Άκης Λυκούδης, Στέφανος Πούλιος, Λάζαρος Καρκασιάδης, Μπαρμπαλιάς, Βασίλης Εξαρχος, Θεόδωρος Θεοδωράκης, Διονύσης Μούζης, Γιώργος Ιωαννίδης, Μανώλης Βαρδάκης, Γιώργος Ορφανίδης, Χάρης Καλιάς, Γιάννης Παυλίδης, Γιάννης Μπούγος, Ελπιδοφόρος Πούλιος, Μπουγιούκας Παντελής, και οι Θεόδωρος Κυριακού του Ηλυσιακού, Αντώνης Γλύκας του Ολυμπιακού, Νίκος Ψαραδάκης της ΝΗΑΡ-ΗΣΤ. Από τους αθλητικούς παράγοντες της πόλης το «παρών» έδωσαν οι Γιώργος Κοκόλας, Χρήστος Ανδριώτης, Δημήτρης Βιστάκης, Παναγιώτης Ζέρβας, Σταμάτης Βακιρτζής, Ηλίας Σαλευρής, Ηρακλής Χατζηλιάς, Ηλίας Μιχαηλίδης.
Η έκθεση που αναπτύσσεται σε 19 ταμπλό αναδεικνύει τον αθλητισμό στην Καισαριανή από τις αλάνες της προσφυγομάνας Καισαριανής μέχρι σήμερα. Σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία και έγγραφα συνοδεύουν την αναδρομική έκθεση αναδεικνύοντας ιδιαίτερες αθλητικές στιγμές στην πόλη μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 12/4/2019 (Για επισκέψεις σχολείων τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132010733/ 2132010784).
Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε η εκδήλωση – αφιέρωμα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού στον Γιάννη Κουβά την οποία άνοιξε ο Δήμαρχος της πόλης λέγοντας: «Η δική μας αντίληψη είναι ότι ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά δικαίωμα για τους πολλούς. Αυτό για εμάς σημαίνει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ηλικιών στα οφέλη του αθλητισμού, αθλητική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς με επιστημονικούς όρους. Ανάπτυξη και συντήρηση σύγχρονων δημόσιων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης. Να περάσουν, επιτέλους, στα χέρια του λαού όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις με τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού που θα εξασφαλίζει τον σταθερό σχεδιασμό του μαζικού, σχολικού και εργασιακού αθλητισμού και σε επίπεδο δήμων. Επαρκή χρηματοδότηση των σωματείων και των ομοσπονδιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους χωρίς να ζητούν οικονομικό αντίτιμο από της οικογένειες ή χορηγούς. Εμπέδωση μιας συστηματικής δια βίου εκγύμνασης ως μέσο υγιούς ανάπτυξης του σύγχρονου ανθρώπου, τη στιγμή που παλιές και νέες ασθένειες καλπάζουν. Καλλιέργεια αρχών και αξιών όπως η αγωνιστικότητα και η συλλογικότητα, που θα βάζουν στο περιθώριο τον χουλιγκανισμό, τις εξαρτήσεις, τον φασισμό και τη βιομηχανία του θεάματος. Να συναντηθεί για το λόγο αυτό με τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, την ιστορική αλήθεια και τα κινήματα του σήμερα.
Εμείς ως δημοτική αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα κινηθήκαμε στην κατεύθυνση να συντηρηθούν οι αθλητικοί χώροι που υπάρχουν στην πόλη μας και για αυτό διεκδικήσαμε τα απαραίτητα κονδύλια. Είδη έχουν γίνει παρεμβάσεις και άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δώσαμε τη δυνατότητα σε παιδιά που δεν είναι στους συλλόγους να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Συνεργαστήκαμε αρμονικά με τους αθλητικούς φορείς της πόλης μας. Καθιερώσαμε μαζί τους κάθε χρόνο γιορτή όπου τιμήσαμε τους επιφανείς αθλητές και ομάδες.
Η σημερινή εκδήλωση είναι ένας σημαντικός σταθμός σε μια μεγάλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που θα στεφτεί με επιτυχία γιατί αγκαλιάζεται από τους ανθρώπους που υπηρέτησαν τον αθλητισμό για πολλά χρονιά. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αλλά επικράτησε η βαθιά αγάπη για την ιστορική διαδρομή του αθλητισμού στο διάβα της Καισαριανής. Διευρύνθηκε με τη συμβολή και άλλων αθλητικών συλλόγων της πόλης. Πολύτιμος στοιχείο αποδείχτηκε το αρχείο και το πάθος παλαιμάχων αθλητών και παιχτών, των σωματείων αλλά και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που την ίδια περίοδο ετοιμαζόταν να τιμήσει την πιο προβεβλημένη προσωπικότητα του μαζικού λαϊκού αθλητισμού της πόλης. Τον Γιάννη Κουβά. Τον γυμναστή που μαζί με άλλους γέμισαν το γήπεδο της πόλης με παιδιά. Δίδαξε ήθος και κατέγραψε την συλλογική αλήθεια της πόλης.»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων από το συγγραφικό έργο του Γ. Κουβά, προβολή video με φωτογραφικό υλικό και ακουστικό υλικό από δική του μαρτυρία, για να αναδειχθεί η πολυσχιδής και πολύπλευρη προσωπικότητα του Γ. Κουβά ως δασκάλου, αθλητή και συγγραφέα. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με ολόκληρες γενιές παιδιών της πόλης στα οποία ανέδειξε την αξία του αθλητισμού στη ζωή τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε από το Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο τιμητική πλακέτα στους απογόνους του Γ. Κουβά.
Ευχαριστούμε ξεχωριστά τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ, το Ν.Π.Δ.Δ «ΝΗΑΡ-ΗΣΤ», τα σωματεία της πόλης και τους απογόνους του Γ. Κουβά που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

1aaa-ekthesi17

Εφημερίδα - Τεύχος 87

    

 

1aaa-festi-summer

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ απαντά στις ανακοινώσεις του Μαζί - Αγαπώ Ζωγράφου

Το πολιτικό θάρρος εναντίον του πολιτικού θράσους     «Μέχρι τον Οκτώβριο 2..

Readmore

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

«ΜΑΖΙ» και «Αγαπώ Ζωγράφου» (ξανά) κατά της ΜΑΞΙΑΔΗΖ

  Με ταυτόσημες σχεδόν ανακοινώσεις τους το «Μαζί για την πόλη μας» και το «Αγ..

Readmore

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε αέρα και θάλασσα!

Του Χρήστου Φασλή   Το καλοκαίρι του 2020 είναι αναντίρρητα πολύ διαφορετικό από..

Readmore

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

Έδρεψε μετάλλια και διακρίσεις ο Ποσειδώνας Ιλισίων

  Ένα ασημένιο μετάλλιο, δυο χάλκινα και αρκετές διακρίσεις απέσπασε ο Ποσειδ..

Readmore

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Σήκωσε το κύπελλο του βόλεϊ στο Ζωγράφου!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ Παναγιώτης Πελεκούδας επισκέφθηκε τον Δήμο Ζωγρά..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.