Ο πολιτιστικός πλούτος του δήμου Ζωγράφου

imageΠολιτισμός σημαίνει φως, σημαίνει κοινωνικός εξευγενισμός. Η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μιας περιοχής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα. Ο δήμος Ζωγράφου πέραν του πρωταγωνιστικού ρόλου που κατέχει στον τομέα της Παιδείας αφού φιλοξενεί τα δύο μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, αποτελεί χώρο φιλοξενίας αξιόλογων κέντρων πολιτιστικής έκφρασης.

 


ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πολυπολιτισμικό κέντρο και Μουσείο, που στεγάζεται στο σπίτι και στο εργαστήρι όπου έζησε ο ζωγράφος και το οποίο έγινε δωρεά μαζί με τους πίνακές του από την οικογένειά του. Εκτίθενται 36 έργα και προσχέδια, προσωπικά αντικείμενα και η βιβλιοθήκη του. Το Μουσείο διαθέτει μόνιμη συλλογή, ενώ στο χώρο γίνονται τακτικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και διαλέξεις (για τις πολιτιστικές διαλέξεις του Μουσείου για το 2013 δείτε: http://www.zo2.gr/index.php/koinwnia/politismos/132-h-istoria-tis-texnis-sto-mouseio-g-gounaropoulou). Το Πολιτιστικό Κέντρο ”G. Gounaro” αίθουσες Γ. Παυλάτου και Σ. Τσίρκα αναπτύσσει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, τόσο εκθέσεις Ελλήνων και Ξένων ζωγράφων, όσο και διαλέξεις, εκθέσεις αφιερωμένες στις παραδόσεις του κόσμου, εκθέσεις φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και άλλων μορφών έκφρασης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Δ/νση: Γουναρόπουλου 6 & Φρυγίας, Άνω Ιλίσια  Τηλ: 210 77.77.601

Αίθουσα Τέχνης G.Gounaro (Τηλ:210 74.87.657)

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

 

Ο μουσειακός χώρος αποτελεί ένα λειτουργικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ικανό να φιλοξενεί σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής έκφρασης καθώς και εκθέσεις με σπάνιες συλλογές σε συνεργασία με άλλα μουσεία (Ε.Λ.Ι.Α., ΜΠΕΝΑΚΗ κ.λ.π.). Το κτίριο είναι εξοχική κατοικία που κτίστηκε το 1926 από την μεγάλη ηθοποιό του Ελληνικού Θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη και αναπαλαιώθηκε από τον Δήμο Ζωγράφου αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία και τους θαυμάσιους εσωτερικούς του χώρους. Επίσης σχεδιάστηκε αίθουσα «θεατρικής μνήμης της Μαρίκας Κοτοπούλη» στην οποία ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη θεατρική πορεία της ηθοποιού μέσα από φωτογραφίες, θεατρικά προγράμματα, δημοσιεύματα και χειρόγραφα.

 

Δ/νση: Α. Παναγούλη 17 (Τηλ: 210 77.03.713)

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

 

Το Μουσείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών του Δήμου Ζωγράφου ιδρύθηκε το 2003, φιλοξενείται στο Μουσείο Μαρίκα Κοτοπούλη μέχρι την οριστική μεταστέγασή του στο υπό ανέγερση κτίριο στην οδό Αλέκου Παναγούλη με σκοπό τη διατήρηση, την προβολή και τη συνέχιση του μοναδικού λαϊκού μας θεάτρου. Συγκεντρώνονται συλλογές από φιγούρες, σκηνικά και εργαλεία των καραγκιοζοπαιχτών και δημιουργείται βιβλιοθήκη και ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την αξιοποίηση των συλλεγμένων αρχειακών πληροφοριών και αντικειμένων. Το Μουσείο έχει τη στήριξη του Ε.Λ.Ι.Α., ενώ συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο και άλλα Μουσεία, καθώς και με ιδιώτες συλλέκτες και ερευνητές του είδους.

 

Δ/νση: Α. Παναγούλη 17 (Τηλ: 210 77.03.713)

 

 

 

ΒΙΛΑ ΒΟΥΓΑ (ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)

 

Η Bίλα Βουγά είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1930 με κήπο που συγκεντρώνει το θαυμασμό των επισκεπτών για την ομορφιά της αρχιτεκτονικής του. Περιήλθε, τη δεκαετία του '80, στην ιδιοκτησία του Δήμου Ζωγράφου και ανακαινίσθηκε με σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορία του. Η Bίλα Βουγά για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ελεύθερο σπουδαστήριο ζωγραφικής του Πνευματικού Κέντρου, υπό τη διδασκαλία του μεγάλου ζωγράφου Απόστολου Πετρομιχελάκη. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παρουσίασης έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κεραμικής κ.λ.π.

 

Δ/νση: Γ. Ζωγράφου 17 (Τηλ: 210 77.51.951)

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.flowmagazine.gr

 

 

1aaa-atomiki

1aaa-agora-viron

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Έχει καταργήσει ο Δήμος Ζωγράφου τον νόμο για τα τραπεζοκαθίσματα;

Αγνοεί ο Δήμος Ζωγράφου τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που δίνει τη δυνατότητα στα κατασ..

Readmore

«Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων απειλεί την υγεία εκπαιδευτικών – μαθητών»

«Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων απειλεί την υγεία εκπαιδευτικών – μαθητών»

«Το Σάββατο, 19/9, και με μεγάλη καθυστέρηση έγιναν τα τεστ για τον κορονοϊό στους εκ..

Readmore

Δημόσιο και ΟΤΑ στα «μέτρα» του Covid-19

Δημόσιο και ΟΤΑ στα «μέτρα» του Covid-19

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορ..

Readmore

Ο «εχθρός λαός» και ο δήμαρχος Καισαριανής

Ο «εχθρός λαός» και ο δήμαρχος Καισαριανής

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καισαριανής   «Όπως επισημάναμε και σε προη..

Readmore

Συναγερμός στο Βύρωνα για την κακοκαιρία Ιανός

Συναγερμός στο Βύρωνα για την κακοκαιρία Ιανός

Έκτακτη σύσκεψη ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, πραγματοποιήθηκε σήμερ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.