Ο νόμος της αδράνειας

48slideΜε τον όρο αδράνεια, στη Φυσική, ονομάζεται η χαρακτηριστική ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα:

1) Όταν οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα αλληλοαναιρούνται, τότε το σώμα θα εξακολουθεί να κινείται με την ταχύτητα την οποία έχει αποκτήσει ή αν δεν έχει ταχύτητα θα παραμείνει ακίνητο.
2) Αν οι ίδιες δυνάμεις ασκηθούν σε διαφορετικά σώματα, τότε ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς τους είναι αντιστρόφως ανάλογος της αδράνειάς τους.

Αν ασκηθούν δυνάμεις σε κάποιο σώμα και αυτό δεν ματαβάλει την κινητική του κατάσταση (παραμείνει δηλαδή ακίνητο ή διατηρεί την πορεία του), τότε σημαίνει ότι υπάρχουν άλλες εξωτερικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη μεταβολή, συνήθως είναι στατικές τριβές.

 

 

Με βάση τις παραπάνω επιστημονικές διατυπώσεις, καλούμαστε ως πολίτες, έστω ως αδρανείς πολίτες (φράση βέβαια που αποτελεί σχήμα οξύμωρο, αφού στην ελληνική γλώσσα δεν νοείται πολίτης και αδρανής, ή ασχολείσαι με τα κοινά ή αδρανείς και ιδιωτεύεις) να κρίνουμε αυτή την περίεργη «νηνεμία» που επικρατεί απ’ άκρον σ’ άκρον της επικρατείας. Μια «νηνεμία» που οδήγησε στην πιο άχρωμη και υποτονική Πρωτομαγιά των τελευταίων ετών, που μας οδηγεί καθημερινά από θέσεως καναπέ να παρακολουθούμε και να σχολιάζουμε, την απειληθείσα -ας πούμε- απεργία των καθηγητών και την προληπτική επίταξη, τους επενδυτές που ο ένας μετά τον άλλο χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας, σαν καλεσμένος σε ένα πάρτυ όπου υπόσχονται τζάπα ποτά και ωραίες γυναίκες, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο αυτοθαυμασμού: τι ωραία προσαρμογή πετύχαμε στο μνημόνιο! Αφού το λεν κι οι ξένοι. Κι όχι μόνο το λεν, αλλά ετοιμάζονται να μας δώσουν και μια δόση χωρίς την προεπισκόπηση της τρόικας. Και εν τω μεταξύ εμείς περιμένουμε…

Τέλος πάντων, όποιες «επενδύσεις» και να έχουν κάνει στην αδράνεια της κοινωνίας, καλό είναι να έχουν υπόψη τους αυτό που μας διδάσκει ο αρχαίος Αλκαίος, ότι δηλαδή η φύση δεν αναγνωρίζει ανάπαυση και καταργεί κάθε αδράνεια. Ή όπως λέει και ο Σαίξπηρ, η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε άσχημο τέλος…

 

Χρήστος Νεγκόζης

 

Αναδημοσίευση από τη ΖΩ2

Εφημερίδα - Τεύχος 82

    

marketinn

 1aaa-imroza-7

1aaa-afiset-draseis

1aaa-biro-ana

 1aaa-demo-xr

Τελευταία Νέα
Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες

Ειδικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πλη..

Readmore

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Δήμος Βύρωνα: Αναβαθμίζει και επεκτείνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Όλοι μαζί με καλή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία!   Η Δ..

Readmore

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

5 μέτρα για την στήριξη των δήμων

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισ..

Readmore

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής Καισαριανής-Σωματείου

Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ στην αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής Καισαριανής-Σωματείου

Θέση στην «κόντρα» της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής με το Σωματείο Εργαζομένων πα..

Readmore

Λουλούδια στη μνήμη των 5 απαγχονισμένων κομμουνιστών του Ζωγράφου

Λουλούδια στη μνήμη των 5 απαγχονισμένων κομμουνιστών του Ζωγράφου

Ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρίφαλα στη μνήμη των πέντε κομμουνιστών που απαγχονίστ..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.