Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε τον Αισχύλο…

 

                                   Του Λεωνίδα Κουφού

koufos

 

 

 

 

Με την αφορμή της εκδόσεως καταδικαστικής αποφάσεως κατά πρώην δημοτικού άρχοντα, θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου.

 

Τους είδε όπως πραγματικά ήταν: ανίκανους να πραγματοποιούν τις πολιτικές που επαγγέλλονται. Και επειδή ο λαός μας ένοιωσε να διαβρώνεται η κοινωνική συνοχή του από την πολιτική διαφθορά και το πελατειακό σύστημα κατά βάση από τα δύο μεγάλα κόμματα που κατά την μεταπολίτευση ενέμοντο την εξουσία, τα τιμώρησε: μείωσε τα ποσοστά τους, τους στέρησε την αυτοδυναμία και τα εξανάγκασε σε συνεργασία.

 

Η πατρίδα μας ευρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς εθνικής κρίσης, που αγκαλιάζει την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τις ιδεολογίες και τους θεσμούς όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αμφότερα τα πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα του κεντροαριστερού και κεντροδεξιού χώρου, θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν τον Αισχύλο που θα διατρανώσει την τραγικότητά τους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θέσουν τη σχέση τους με την κοινωνία σε μια υγιή βάση. Δεν αποτελεί φαινόμενο ισορροπίας και ομαλότητος η βύθιση – συρρίκνωση του κέντρου, και η ανύψωση – μεγέθυνση των άκρων.

 

Ανησυχία προκαλεί για το πώς θέλει τους δημάρχους και γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση η «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Με πρόσχημα την κρίση, περικόπτονται ουσιώδη κονδύλια, με αποτέλεσμα οι τοπικοί άρχοντες κυριολεκτικά να επαιτούν για να διασφαλίζουν οικονομικούς πόρους για καθαριότητα, λειτουργικά έξοδα κινήσεως και συντηρήσεως, για κοινωνικές δομές περίθαλψης και αλληλεγγύης κ.λπ. Αυτό δεν αποτελεί «αυτοδιοίκηση». Αυτό καταντά «εξάρτηση». Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε ως τοπική κοινωνία να συμβεί.

 

Οι δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από κομματικές και άλλες αγκυλώσεις και μαζί με τους δημότες να πουν «ΟΧΙ» στην υποβάθμιση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προτεραιότητα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι το καλό του – οποιουδήποτε – κόμματος, αλλά η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε την κρίση ως μορφή – οικονομικού – πολέμου: Στην ειρήνη, το μέγιστο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή, και γι’αυτό ο φονιάς τιμωρείται κατά κανόνα με ισόβια. Στην δίνη της κρίσεως που περιστρεφόμαστε όμως, η απόλυτα απαξιωτική πράξη είναι η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

 

Γι’αυτό και η δικαιοσύνη ξάφνιασε τις προάλλες, εξαντλώντας όλη της την αυστηρότητα.

Εφημερίδα - Τεύχος 72

    

marketinn

 

Τελευταία Νέα
Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία Βούρλου στο δρόμο του πατέρα της

Η Μαρία είναι κόρη του Δημήτρη Βούρλου, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Κα..

Readmore

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Οριστικοποιείται το πλαίσιο προτάσεων της ΠΕΔΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την το..

Readmore

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

«Να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας»

  «Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται μέσα από το βάρ..

Readmore

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών είναι δικοί μας αγώνες»

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών δηλώνει η Αριστερή Παρέμβαση Πολ..

Readmore

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

«Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής την Κυριακή

  Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος», της Βάσως Φλόρου, παίζεται την Κυριακή..

Readmore

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας, για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας.
.